Anonymous: Gruppen som förklarar krig mot Islamisk Stat

Anonymous: Gruppen som förklarar krig mot Islamisk Stat

anonymous
Under 2003 växte en ny onlinerörelse fram ur skuggorna på internet. Den föddes genom internetsidan 4chan, som är en sida ”utan filter”, där personer kan dela och kommenterar posts fritt och anonymt. 4chan skapade ett nätverk med dataexperter som med hjälp av ett överenskommet kommunikationssystem gick ihop och skapade practical jokes i internetvärldens små samhällen. I dag har nätverket utvecklats till en riktig internetarmé som nu förklarat krig mot världens tyranner, censur samt missbruk av internet.
 
Det var en grå och sorglig verklighet som världen vaknade upp till fredagen den 13 november efter att Paris drabbats av ytterligare ett ödesdigert terroristdåd utfört av Islamisk Stat. Minst 130 personer dog och västvärlden klädde sig i svart. Den franska flaggans färger tog plats på facebookanvändares profilbilder och Twitter-kondoleanser uppdaterades i strid ström. Men även ilskan online vaknade och snart tornade vita Guy Fawkes masker upp sig på skärmarna och hackergruppen känd som Anonymous förklarade krig mot hoten från Mellanöstern. Islamisk Stat är känd för omfattande online-aktiviteter som används för att sprida deras budskap samt värva medlemmar över hela världen, och det gör, att IS-terrorister växer fram ur även det västliga samhället i dag. Det är en ny form av terrorism koncentrerad kring internet om kommunikation, långt bort från den grotta som Osama bin Laden hittades i för många år sedan.
Anonymous har alltså tagit upp striden mot Islamisk Stat, beväpnad med kunskap och meddelandet: ”We are Anonymous. We are a Legion. We will hunt you down. Expect many cyber attacks and prepare yourself for us. We do not forgive. We do not forget. Expect us.”
 
Anonymous växer fram
Aktivister, hjältar, kriminella, frihetskämpar, självständiga, rebeller, datanördar, dataexperter, hot mot nationers säkerhet, men nu även räddningen på samma. Kärt barn har många namn. Anonymous uppstod alltså mer eller mindre genom en slump på hemsidan 4chan, där anonyma användare kan publicera bilder och lämna kommentarer. Det finns inga filter, ingen kontroll och det innehåll som lever längst bärs fram av antal klick på sidan. Sidan är tänkt som ren underhållning och en plats där människor kan vara öppna, utan regler. Men snart utvecklade sidan sig till en språngbräda för en ny rörelse som kommit på att de skulle kunna förändra saker och ting genom internet. Först och främst koncentrerade de sig på online-världen vari de t ex uppmanade varandra att besöka RPG-spelet Habbo, att klä sig i likadana svarta kläder och därefter skapa ett hakkors med varsin avatar (online-person-figur). De går under benämningen ”Troll”, vilket är onlinepersoner som medvetet skapar kaos i onlinevärlden.
 
Rörelsen skapade även en stor gemenskapskänsla och en del användare började gå ihop och göra practical jokes på internet. De utvecklade ett mönster av hemliga meddelanden och symboler som bara de själva förstod (t ex ”It’s over 9000”, vilket betyder att något är imponerande starkt), och det blev startskottet på en ny internetkultur.
Anonymous första riktiga ”aktion” gjorde de mot Hal Turner, den före detta radiovärden från New Jersey, som väckte gruppens ilska online genom att gå på en av 4chans kända användare. At Turner dessutom förnekade Förintelsen, var neo-nazizt och har sagt: ”Jag anser att Obama är genetiskt inkompetent för rollen som president”, blåste ännu mer liv i elden. Han väckte de anonymas ilska, som med grund i hans oattraktiva karaktär, kände att de gjorde en god handling och började således att ”Trolla” honom. På handelssidan Craiglist upprättade de en eskortservice i hans namn, de beställde oräkneliga mängde pizza som levererades till hans hemadress och ett stort lass byggmaterial, som Turner senare tvingades betala för. De ringde in till hans radioprogram för att ställa frågor till honom om hans rasistiska åsikter, vilket ofta försatte Hal Turner i obekväma situationer, och han var inte sen med att svara tillbaka i direktsändning. Att Hal Turner inte drog sig från att ta upp en verbal och viral strid gjorde bara leken ännu roligare för de anonyma, som pressade honom till det yttersta. Det hela slutade med att Turner senare la ned sitt radioprogram The Hal Turner Show, som sändes från hans hem en gång i veckan. Därefter tvingades han också till domstol åtalad för muntliga hot mot tre domare, uttalande han gjort på sin hemsida 2006. Med nedläggningen av Turners radioprogram insåg ”de anonyma” att de faktiskt hade makt till att förändra saker och ting i världen, och en ny mentalitet tog form.
 
Från enkla internetroligheter till organiserat nätverk
Turnersaken blev startskottet på ett organiserat nätverk som kallade sig The Legion of Anonymous och de proklamerade att de skulle använda sina krafter på att förändra den politiska dagordningen, göra informationen på internet fri från kontroll och slå ned hårt på dem som missbrukar internet eller censurerar. Därmed blev begreppet hacktivism ett vardagsord; aktivister som använder sig av möjligheterna på internet till att protestera och ”skicka budskap” till makthavare i samhället.
Anonymous började så småningom få allt mer uppmärksamhet i media och de har blivit kategoriserade under beteckningen internetaktivister. Även på internet började diskursen att förändras och gruppen gick från att vara en grupp tonåringar som hade kul till en organiserad målinriktad ”internetarmé”.
 
De nästa som det gick ut över var Scientologerna, som ville censurera en intervju med Tom Cruise vari han framstår dum och som fick människor i hela världen att skratta. Filmklippet spreds som en löpeld och Scientologerna försökte släcka elden genom att åberopa upphovsrätten till filmklippet och censurera det från alla medier med hjälp en mängd välbetalda advokater bakom sig. Det gjorde Anonymous arga. Ett angrepp på yttrandefriheten kallade de det och nu blev Scientologerna måltavla för de anonymas kamp för medborgarnas rätt till fri information. 2008 började de så Project Chanology. Resultatet blev en katt (Anonymous)-och råtta (Scientologerna)-lek vari de anonyma med en grupp professionella hackare bakom skärmarna hela tiden överträffade den religiösa föreningens digitala motstånd. Som någonting nytt bestämde några av de mest kända Anonymous-medlemmarna sig för att ladda upp ett filmklipp med ett budskap om ett gemensamt agerande mot Scientologerna. Det revolutionerade på många sätt deras krigsföring och satt för första gången ett ”ansikte” på den anonyma gruppen. En man iförd Guy Fawkes berömda mask, även känd från boken och filmen V för Vendetta, vari en anarkistisk revolutionär kämpar mot en totalitär regim, visade sig i videon och uppmanade alla Anonymous till kamp mot Scientologernas maktposition. Maskens ändamål var från början att skydda medlemmarnas identitet från myndigheterna och allmänheten då de var rädda för att deras agerande skulle kunna få konsekvenser för dem själva och deras familjer. Men masken kom att bli rörelsens identitetssymbol ihop med kostymfiguren som har ett frågetecken i stället för ett huvud. Flera tusen Anonymous såg filmklippet och runt om i världens huvudstäder gick medlemmar nu för första gången ut på gatorna. Det var en triumf för de anonyma samt en ögonöppnare för omvärlden, som nu kunde se hur många personer som verkligen var med i Anonymousrörelsen. De manifesterade sig politiskt både on- och offline vilket gav dem en verklig makt i samhället, och utrustade med några av världens bästa hackers utgjorde de nu ett riktigt hot mot regeringarnas känsliga nätverk.
 
Operation Payback och Sony-fallet
Nästa gång Anonymous visade sin makt var 2010 när den australiska journalisten och grundaren av WikiLeaks, Julian Assange, anklagades för att utgöra ett hot mot USA med tillhörande arrestorder och efterlysning via Interpol. I detta fall valde Anonymous i yttrandefrihetens och den fria informationens namn att sluta upp bakom Assange då den amerikanska regeringen försökte att stänga WikiLeaks. Orsaken bakom den amerikanska regeringens önskan var att sidan innehöll känslig information kring bland annat Irakkriget och Guantanamo, och hackergruppen ansåg att WikiLeaks gav medborgarna möjlighet att se hur det egentligen arbetas med politiska frågor mellan de mäktiga männen.
Amazon, PayPal, MasterCard och Visa stoppade alla betalningsmöjligheter till WikiLeaks för att bromsa det ekonomiska stödet, vilket fick Anonymous att svara med att blockera tillgången till bolagen under flera timmar. De inkorporerade WikiLeaks-fallet under fliken Operation Payback, som hade sjösatts några månader innan då piratkopieringssidan The Pirate Bay stängdes ned av ett program framtaget av underhållningsindustrin, som ville bevara rättigheterna till film och musik.
I samband med detta kom Anonymous med ett uttalande: ”Vi är trötta på att stora kooperativa intressen styr internet och stänger ned människors rätt till att dela information på internet och inte minst rätten till att dela innehåll med varandra. RIAA och MPAA (branschorganisationen för amerikanska skivbolag) säger att de hjälper konstnärer och deras konst, trots att de inte gör det. I deras ögon finns inget hopp, bara dollartecken. Anonymous kommer inte att tolerera detta längre.”
 
Anonymous infiltrerade närverket och stängde ned utvalda film- och musiksidor. Cyberangreppet varade i hela 537,55 timmar, med andra ord lite mer än 22 dygn.
 
En av Anonymous största styrkor, men också största svagheter, är att de är organiserade som en grupp utan kända eller offentliga personer. Det gör det nämligen svårt att skilja mellan aktioner som de står eller inte står bakom. Med tiden har en del medlemmar använt mindre trevliga metoder vilket andra medlemmar har tagit avstånd ifrån. Det är Sony-fallet från 2011 ett exempel på. I detta la en grupp av Anonymous-hackare ned Sonys PlayStations-sidor och stal även personuppgifter från hundratals användare i hela världen. I samband med detta meddelade Anonymous att det var en mindre grupp kallas LULZSEC som utförde stölderna, någonting som inte ingick i Anonymous handlingar.
Organisationen betonade att de kämpar för ”folkets” rättigheter varför fallet skapade stor polemik då det denna gång gick ut över vanliga privatpersoner som inte hade gjort någonting fel. FBI tog sig an fallet och ett flertal medlemmar anhölls.
 
Anonymous i dag
På senare tid har Anonymous fungerat som en motor under den arabiska våren då de stöttat upproren i Tunisien, då landet förbjöd WikiLeaks och införde en omfattande censur. Här allierade de sig med hackare från Tunisien och även nyckelpersoner från Egypten blev involverade – och Den arabiska våren kom ut på nätet. Den egyptiska regeringen stängde ned internet för att kontrollera kommunikationen, men här bidrog Anonymous till rebellernas kamp ”genom att överta” Twitterkonton i landet varifrån de sedan kunde skicka ut innehåll till deras källor med instruktioner om hur de kunde återupprätta kontakten. De gav dem tips om hur de skulle behandla tårgasförgiftning och gick till motangrepp på regeringens kommunikationssystem. De massiva protesterna fick tillslut Egyptens president, Hosni Mubarak, att avgå. Känslan att människor kunde skapa förändring var överväldigande och spred sig som ringar på vattnet över världen och proteströrelser växte fram på allt fler platser.
Anonymous har visat världen att det är folket som bestämmer på internet. Att vanliga människor genom kunskap kan ta sig förbi regeringars säkerhetskontroller och sätta dem ur spel. De har satt internetsäkerhet på den globala dagsordningen och som experter inom deras område har de lyckats visa att pengar och makt inte betyder någonting online. Där är det i stället din egen kunskap om hur du rör dig i det virtuella samhället som räknas.
 
Nu får tiden visa om Anonymous även lyckas göra skillnad i kampen mot Islamisk Stat eller om deras hot försvinner i mängden av all information som varje dag flödar på internet.
Av Christine Petersen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.