Reginald Hager – konst med flera perspektiv

Reginald Hager – konst med flera perspektiv

profil-reginaldHager
Det är vernissage på Costa del Sol. Det är en gemensam utställning med flera konstnärer. Där jag går runt och studerar konstverken och talar med konstnärerna, som alla har intressanta tankar bakom sin konst, fastnar jag för en tavla föreställande en tjärn med vad som liknar björkar runtom och i tjärnen, lite abstrakt, antydningarna till en annan dimension där i det ligger ett litet barn. Jag ser naturens och barns oskuld i en värld som förstörs av vuxna.

 
Konstnären kommer fram och presenterar sig – Reginald Hager, ursprungligen från Hollywood, men han talar svenska, om än med bred amerikanskt brytning, och det visar sig att han bor i Göteborg sedan åtskilliga år tillbaka.
Han frågar vilken tavla jag tycker bäst om, och jag svarar att jag direkt fastnade för den med tjärnen, Winter Pond får jag veta att den heter.
 
Motiv med perspektiv                                                                                     
De verk som Reginald har med sig till Spanien för denna vernissage är akrylmålningar, med motiv som mänskliga kroppar och naturmotiv liksom Winter Pond, samt digitala montage, i en serie som han kallar Imaginary Golf. Det första betraktaren ser i denna serie är golf, så kanske den inte vid första ögonkastet lockar betraktaren om denne inte är golfintresserad. Men ges motiven lite längre tid upptäcks även i dessa de för Reginalds konst så typiska uttryck för andra dimensioner. I dessa verk lyckas han på ett mycket skickligt sätt blanda både modern och historisk golf, sexism, världsproblem, komik, natur och kärnfysik, samt historia i allmänhet. Typiskt för varje verk är att golfen är i centrum medan andra motiv ses i för- och bakgrunden. Imaginary Golf sätter fingret på den surrealism som människor lever i, där golfen uttrycker den selektiva verklighet som många lever i medan verkligenheten utanför golfbanan ser helt annorlunda ut. Detta uttrycks tydligt i tavlan A Fresh Perspective vari sexismen inom sporten ses direkt i den kvinnliga golfspelarens kläder samt Långben som kikar upp under den kvinnliga golfspelarens kjol. Långben visar även på det komiska inslag som Reginald väljer att fälla in. Selektiviteten mellan världar ses i strutsen som sticker ned huvudet i sanden medan ett oväder drar in över landskapet. En annan tavla är Bacchus Dreams vari golfspelaren står på en friskt grön gräsmatta ovanför en hög med antika föremål, medan oljefält brinner i bakgrunden, omgärdat av regnskog. I förgrunden ses också Bacchus själv förförandes hålla fram ett glas vin – liksom en påminnelse om all den alkohol som omgärdar idrottsvärlden.
 
Det är minst sagt intressanta perspektiv som Reginald lyckas fånga i sina motiv.
 
Ett barns nyfikenhet
Den röda tråden genom Reginalds liv framgår tydligt när jag några dagar efter vernissagen träffar Reginald i Los Boliches, där han bor med en vän under besöket på Costa del Sol. Det visar sig att allting som Reginald har gjort, och allt som han fortfarande gör, kantas av kreativitet och skapande. Han föddes 1943, hans far var militär, stred i både Andra världskriget och Koreakriget, och på grund av faderns militära träning flyttade familjen ofta mellan småstäder, i regionerna mellan San Francisco och Los Angeles. Som småstadspojke var Reginald ofta ute och lekte i naturen, bland grönska och i vattendrag, och ser i dag att det var då som han skapade kontakten till den organiska och fysiska värld som det alltid ses spår av i hans konst. Hans barndoms nyfikenhet för astronomi kan också ses i hans tavlor, och som nu senare också utvecklats till ett större intresse för kvantfysik, liksom historia och mycket mer. Det har till och med lett till kontakt med NASA för studier av planeters ytor, även det för hans konst.
 
Konst, rymd och rock
Reginalds breda perspektiv har följt honom hela livet. När han i sin ungdom läste på Cal Arts Chounard Art School valde han att inte studera målningsprogrammet, då det var allt för strukturerat och dogmatiskt för honom. I stället studerade han konsthistoria, keramik, teckning, antropologi och designteori. Målade gjorde han i egen studio, där han fritt fick leka med idéer kring geometri, ge uttryck för rytmer och irrationella figurer. Från Mount Palomar studerade han planeterna och andra underliga fenomen med ett teleskop som han byggt ihop med vännerna. De satt även ihop projektorer och annan utrustning vilket ledde till att han under ett tag även arbetade med ljussättning- och shower för flera kända rockband i sena 1960-talets Amerika, såsom The Doors och Big Brother and the Holding Company.
 
Konstnärsliv i Göteborg
Mitt i hans liv fyllt av konst, konserter och utforskande av de gränser som vardagsmänniskan tar för givet är verklighet mötte han en dag en svenska Lena. Lena befann sig i USA för studier, men då hennes studietid snart löpte ut sökte hon en lösning på att få stanna i landet. Och så blev det. Reginald och Lena gifte sig, och så flyttade han till Göteborg 1980.
 
I dag bor Reginald kvar i Göteborg, även om äktenskapet med Lena bröts för länge sedan. Han trivs på den svenska västkusten där han bland annat sysselsatt sig med att ge konstlektioner, bland annat på Medborgarskolan och privat, han har illustrerat en bok och mycket mer. Han umgås nästan uteslutande i Göteborgs konstkretsar och känner att konsten fortfarande har mycket att ge, speciellt med den grafiska teknik som den digitala världen öppnar upp till. Han tris med en bok i sin hand, reser med jämna mellanrum och hälsar på sin son i Utah – där han också gärna letar fossiler, och allt grundar idéer för nya konstverk.
Läs mer om Reginald Hager och se ett urplock av hans konst på: www.reginaldhager.com
Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.