markeder
I slutet av juni förra året öppnade Málagaprovinsens första permanenta marknad för produkter med kvalitetsmärkningen Sabor a Málaga. Den ligger intill det stora köpcentret La Trocha i Coín och är den första i sitt slag. Snart efter öppnandet kom även en annan marknad att se dagens ljus. Vid Plaza de la Merced i Málaga centrum öppnade nämligen provinsens första gourmetmarknad, någonting som lyfter staden högt upp på den kulinariska smakskalan.
 
Lokala bönder, ekologi och färsk getost
Tunga mörka moln hänger över Málagaprovinsen och naturens dofter förstärks av duggregnet. Grönsakernas och frukternas intensiva lilaröda, orange och gröna färger skapar liv i de annars enkla omgivningarna, som Sabor a Málaga-marknaden hålls i. Försäljningsområdet består av tre sektioner övertäckta av bågar i trä på järnstänger, som ger skydd för regnet. Här finns ett stort utbud av färska råvaror som kan köpas i vikt eller antal. Ekologiskt står skrivet på skyltarna vid många av grönsaksbodarna, men det finns även andra produkter här. Färsk getost, handgjorda smycken, barnkläder och snidat trä samt keramik, har också hittat ut till Sabor a Málaga-marknaden vid Coín.
 
Det finns kryddörter, hemlagad gazpacho med rödbeta, som kan köpas per glas eller på flaska, samt en kaffe/tapasbar, där besökarna och bodfolket kan ta en välförtjänt paus innan marknadsdagen är slut. Smakprover på nybakat bröd och kakor, granatäpplen och getostpaté får hungern och köplusten att växa, och dagens inköp kan göras för bara några euron.
 
I en liten bur i hörnet till vänster om ingången kacklar en stor höna och två rebelliska ”tonårskycklingar” stämmer upp. Här säljs ekologiskt hönskött från stora lanthöns. Köttet kommer från fincan Avícola la Dampiñuela S.L. var slogan lovar: ”Vårt kött kommer från kycklingar som motsvarar grisen i svartfots-ibérico-skinkor”.
 
Det mesta av vad magen kan önska går att hitta på denna marknad som består av 40 stånd och fyller drygt 1 000 m2. Det har investerats 330 000 euro i projektet. Mitt på torget har det planterats ett olivträd av sorten manzanilla aloreña, som är typiskt för området och även ett varumärke för det.
 
Sabor a Málaga-marknaden håller öppet alla söndagar från kl. 9.00 till 14.00 och det är lätt att hitta.
 
Bonusinfo: Varje söndag hålls det dessutom en stor loppmarknad i parkeringshuset under köpcentret La Trocha. Där kan du hitta allt det du inte visste att du saknade. En tur dit går utmärkt att kombinera med ett besök på Sabor a Málaga-marknaden.
 
Gourmetmat och historisk storstadsstämning
Nästa marknad vi besöker är av en annan sort, men ändå kanske inte. För det är fortfarande smaken av Málaga som står i centrum. Vid sidan av den kända Plaza de la Merced i centrala Málaga ligger den gamla marknadshallen som ny har fått nytt liv. Över 800 olika produkter från Málagaprovinsen ingår i ca 150 rätter och tilltugg som kan köpas och provas under detta tak.
Allt är finpolerat och skapat med öga för modernitet och lokal kvalitet.
En klassisk cocktail- och dansbar kallad Pub Lemón, känd från 1980-talets Málaga, har blivit rekonstruerad och ligger strax innanför entrén. Vid sidan om ligger en avdelning med höga bord och stolar, där de ätande och drickande gästerna fritt får ta plats.
 
Marknaden är uppdelad på så sätt att man till höger om entrén hittar alla de små läckra tapasbarerna och matbodarna medan man till vänster, nederst i lokalen, hittar grönsaks- och fruktbodar samt slaktare, fiskhandlare m.m.
 
Bland tapasbarerna finns naturligtvis en stor skinkbod, där det bland annat kan köpa strutar med ibéricoskinka och baguetter med det samma – och de delar gärna ut både smakprov och information om produkten. De flesta bodarna har bara produkter från Málaga, men det betyder inte att allting är ”typiskt” spanskt. För bland tapasbarerna finns både en sushirestaurang, ett argentinskt steakhouse och en internationell ölbod. I den mer traditionella avdelningen finns bland annat bodar med småpaprikor fyllda med färskost, oliver på spett eller fyllda med hela vitlöksklyftor och en hel bod har dedikerats den spanska delikatessen kroketter. Här står den spanska kocken Alberto Soto bakom projektet och det finns flera olika sorters kroketter som kan provas på marknaden eller tas med hem. Ett brett utbud av ostar kan hittas i marknadens ostbod, La Chessería, där det finns både spanska och internationella ostar som får det att vattnas i munnen.
 
På denna gourmetmarknad vill man kombinera det nationella med det internationella samt det förflutna med nutiden. Därför har man också valt att bland annat återetablera några av Málagas äldsta och mest kända gå-ut-ställen, vilket är fallet med den nämnda Pub Lemón. Men även stadens äldsta vinbar, La Casa de Guardia, som startades 1849, går att hitta i de stora lokalerna, dock i en ny utgåva som passar till den moderna publiken. Här kan vin från Málagas egna marker provsmakas samt köpas med hem, om ett glas inte skule vara nog – och det är det ju sällan.
 
Även vegetarianer kan glädja sig åt den nya marknaden i centrala Málaga. Här har ståndet Vegetalmente nämligen mycket att bjuda på med både varma och kalla rätter.   
 
Om det inte är nog så har det avsatts ett öppet rum vid ingången med plats för olika konstprojekt, och hittills har det varit både kläd- och konstutställningar, och det är nu tanken att det ska hållas flera kulturella evenemang där. Besökarna kan bland annat se fram emot ”live cooking” och kockskola för familjer, konstutställningar samt bokpresentationer, liksom att det även har avsatts plats till att de yngre kan leka medan de vuxna provsmakar olika läckerheter från gourmetmarknadens många delikatesser.
 
Marknaden slog upp dörrarna i oktober 2015. Den har öppet söndag till onsdag från kl. 11.00 till kl. 00.00, torsdag från kl. 11.00 till kl. 01.00 samt fredag och lördag från kl. 11.00 till 02.00. Så det är bara till att finputsa smaklökarna och möta våren med marknadsupplevelser som sätter lite extra krydda på tillvaron.
Av Christine Petersen, christine@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.