Det anspråkslösa Room Mate
room mate
 

Han är född med en guldsked i handen – men han har aldig ätit av den. Kike Sarasola började från botten och har gjort det som startade med ett litet hostal till en kedja med 20 Room Mate-hotell. På stt opretantiösa sätt och med talang för läge och inredning har Kike Sarasola skapat ett koncept och några hotell där alla drömmer om att få sova.

Som jockey kastades han av hästen flera gånger. Men han satt alltid upp igen. Så har även affärslivet sett ut för en av Spaniens mest erkända entreprenörer. I sin bok ”Más ideas y menos máster” (Fler idéer och färre utbildningar) gör Kike Sarasola sin röst hörd för att aktivera landets entreprenörer, kombinerat med tips och berättelser från sitt egna livsverk.

Växt i nya kläder
I Málagas Soho-område, i den del som vetter mot den nya lustbåtshamnen, har Room Mate just slagit upp dörrarna till det senaste tillskottet, nämligen Valeria vid Plaza de la Marina. Fram tills nu visste man bara internt vem Valeria är. Men hon är en av företagets 500 anställda, som utmärkt sig lite extra och således fått äran att ge namn till det nya hotellet. Namngivningen av hotellen är ytterligare ett exempel på Kike Sarasolas otraditionella metoder till att motivera sina anställda.

Hotellet i Málaga är bara ett av de 20-25 nya hotellen som den karismatiska entreprenören kommer att öppna under året.
”Det är dags att växa och jag ska nog lyckas få fram pengar till det. Det låter mycket med så många nya hotell men vår expansionsplan skiljer sig från andra hotellkedjors”, berättar den framgångsrika hotellägaren och fortsätter: ”Vi köper inte fastigheter till våra hotell, i stället hyr vi dem med hyresavtal som sträcker sig över mycket lång tid. Alternativt etablerar vi ett samarbete med byggnadens ägare om driften av hotellet i den aktuella byggnaden. Det är på så sätt som vi lyckats bli ett känt och framgångsrikt varumärke i nästan hela Spanien på bara tio år. Och tro mig, ägarna av bra fastigheter står i dag i kö för att få bli en del av Room Mate.”

Och det är inte bara affärsfolk som vill komma i kontakt med Room Mate, även gästerna står i kö.

Älska dina kunder
För Kike Sarasola har vägen till toppen varit både hård och okomplicerad på en och samma gång. Kärnan i hans koncept går ut på bra och centrala lägen, snygg inredning och att gästerna ska känna sig som hemma på hotellen. Detta koncept låter ganska normalt, men denna hotellägare är inte rädd för att lägga korten på bordet och ge ett par exempel på hur hans hotell utmärker sig från mängden. Dessutom visar han exempel på hur små detaljer kan vara avgörande för om hotellgästerna känner sig hemma eller ej.
”Det kan tyckas låta helt banalt men det finns en hårtork i alla våra rum. Men, det gör det inte på många andra hotell, helt enkelt på grund av rädslan för att gästerna ska stjäla den. Men vi litar på våra gäster, samt litar på att de värdesätter att de kan tvätta och torka håren under sin vistelse hos oss, om det är så att de skulle ha glömt sin hårtork hemma, eller om det inte fanns plats i handbagaget, de flesta reser ju inte med mer.”
En annan liten men viktig detalj hos Room Mate är frukosten.
”Det kan ju hända att man kommer i säng lite sådär halvsent när man är på weekendresa i en pulserande storstad. Därför har vi valt att förlänga frukosten till klockan tolv. Vår frukostbuffé har alltid fått positiva kommentarer och nu har alla också chans att smaka den. Dessutom visar våra analyser kring kundnöjdhet tydligt att vår förlängda frukost är ett viktigt plus när det ska bokas hotell. Mer än så behövs det inte”, berättar Kike Sarasola, som därefter betonar att det faktiskt inte var hans idé. Han lyssnade bara på sina gäster.

”Ett nej är någonting negativt – ett steg i fel riktning. Kan vi inte uppfylla en kunds önskan söker vi alltid alternativa lösningar. Men ett ’nej’ finns inte hos oss”, berättar hotellägaren och kommer med en uppseendeväckande iakttagelse. ”Gör allt för dina gäster eller kunder. Det är din viktigaste tillgång. Du behöver inte älska dem – men älska dem. Kan du nå dit når du framgång i ditt företag. Och det gäller inte bara inom hotellbranschen.”

Ta steget
Den framgångsrika hotellägarens entreprenörsanda sprudlar i både tal och skrift. Kike Sarasola gör allt för att motivera och hjälpa andra i rätt riktning. Med sina föredrag, rådgivning, en portal och nu senast en entreprenörsfond gör han allt för att få entreprenörer att ta det första steget.
”Spanien behöver idéer samt människor som kan sätta liv i idéerna. Folk med fina utbildningar, har vi gott om”, menar han och fortsätter: ”Vi måste alla ta några steg och ta oss ut och fram, annars blir vi inte riktigt lyckliga. Själv tvingades jag att ta steget redan när jag var mycket ung då jag erkände att jag är homosexuell. Annars hade jag inte blivit lycklig. På samma sätt har jag tvingats erkänna min önskan och mitt behov av att vara självständig”, förklarar Kike Sarasola, som i sin bok arbetar med att slippa ångesten för att inte klara det. ”Nästan alla de riktigt stora affärspersonerna har gått i konkurs någon gång. Saken är att alla företagsledare gör fel. Så det ska du inte vara rädd för – bara du lär dig av dina och andras misstag. En riktig entreprenör är den som förstår att hantera en motgång på rätt sätt och sedan komma tillbaka”, menar Kike Sarasola, som själv har ett par mindre storstilade projekt på sitt CV. Det var innan han kastade sig in i hotellbranschen.

Den i dag mycket framgångsrika affärsmannen ser stora likhetstecken mellan entreprenörer och idrottare.
”Alla idrottare har mött motgångar, skadat sig, men de vet att det ingår i idrottsvärlden. De vet också att det kostar blod, svett och tårar att nå toppen. Med den insikten kan man nå långt”, menar Kike Sarasola, som själv en gång var en av Spaniens, genom historien, bästa jockeys. Han deltog bland annat i inte färre än tre OS. ”Jag var inte den största talangen, men tack vare min passion för sporten, min uthållighet och hårt arbete kom jag längst. Och samma sak gäller i affärslivet.”

Be Mate
I en tid när hotellägare hissar alla sina segel för att bekämpa de nya konkurrerande portalerna, där privatpersoner hyr ur bostäder och rum, har Kike Sarasola använt sin tid till att vara mer kreativ.
”Vi kan inte stoppa utvecklingen med delningsekonomi och nya initiativ som är här för att stanna. Men de nya koncepten uppstår för att det finns ett behov av billigare inkvartering. Så återigen: Lyssna på kunderna – och anpassa dig”, är tipset från den populära entreprenören, som parallellt med expansionen inom hotellbranschen har slagit upp dörrarna till flera fastigheter med ekonomiska hyresbostäder. Be Mate heter konceptet, som går hand i hand med Room Mate.

”Be Mater ligger i samma städer och områden som vi har hotell, därav kan vi erbjuda uthyrning av rum och lägenheter med hotellservice som t ex frukost, precis som att hotellets övriga tjänster också finns tillgängliga”, berättar Kike Sarasola, som arbetar på att bredda Be Mate till 20 spanska städer innan årsskiftet.

Expansionsstrategin är den samma som för hotellen. I stället för att lägga ned tid på att stoppa idéerna från nya konkurrenter går han mot strömmen och tar upp konkurrensen. Han har flera gånger tagit bladet från munnen och uppmanat sina kollegor i hotellföreningarna att göra samma sak. Och det är inte första gången som han säger i från till de fina herrarna.

Till invigningen av ett av Kike Sarasolas hotell i Madrid frågade stadens dåvarande borgmästare, den mycket konservativa Alberto Ruiz-Gallardón, att han väl satsade hårt på den homosexuella kundgruppen. På detta svarade Kike Sarasola, utan tvekan: ”Det är jag som är bög. Inte mitt hotell.”

Det är speciellt, snyggt och exklusivt – men rätt så anspråkslöst. Välkommen till Room Mate Hotels.

Av Henrik Andersen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.