Fem coola ställen i Barcelona
Fem coola ställen i Barcelona

Barcelona är med sina 1,6 miljoner invånare Spaniens andra största stad med hänsyn till befolkningen och denna pulserande storstad är huvudstad i regionen Katalonien. Barcelona är i dag känd som en kosmopolitisk stad för sin kulturella, ekonomiska, kommersiella och inte minst turistmässiga betydelse. Varje år reser flera miljoner turister till staden för att uppleva dess stadsliv, kulturhistoria och vackra läge precis vid Medelhavet. Med sina olika kvarter och stadsdelar är Barcelona hem för konst och kultur i många olika stilar och staden bjuder även på både traditionell, katalansk mat i autentiska tapasbarer liksom att det även finns gott om plats för mer moderna, nytänkande kök som spirar fram.
Barcelona är med andra ord lite av varje och det är därför en bra idé att planera ett besök i staden, där du kan njuta av både solig medelhavscharm och strand samt urban stämning och stadsliv. Här får du fem olika förslag på upplevelser, som du inte får missa under ditt nästa Barcelonabesök.

Upplev Barcelonas fascinerande stadsdelar

Ge dig ut i Barcelonas pulserande stadsliv till fots och upplev de olika stadsdelarna och kvarteren på egen hand. Barcelona är indelat i tio distrikt varav det viktigaste är Ciutat Vella, som med stadsdelarna El Raval, Barri Gótic, El Born och Barceloneta utgör storstadens historiska centrum. El Raval ligger väster om Barcelonas berömda strög: La Rambla. Det är i denna stadsdel som La Boquería – Barcelonas största och mest imponerande marknad – ligger. På denna marknad hittar du bodar med ett stort utbud av färska råvaror och ”pasteles” samt tapasbarer intill varandra i en stor färg- och sinnesexplosion. På andra sidan La Rambla ligger Barri Gótic. Här har den gotiska arkitekturen fått ge namn till stadsdelen, som är Barcelonas äldsta. Det är också här som Barcelonas kommunhus och Kataloniens regeringsbyggnad ligger och därmed ger stadsdelen dess roll som Spaniens viktigaste maktcentrum utanför Madrid. Barri Gótic gränsar i nordost till stadsdelen El Born. Detta är ett kvarter som på måna sätt påminner om Barri Gótic med dess många äldre byggnader och smala, labyrintiska gator. Stadsdelen är rik på kulturhistoria vilket har smittat av sig på den avslappnade bohemiska stämningen som kan upplevas här. Nedanför el Born ligger Barceloneta, som med sin sandstrand korats till världens bästa stadsstrand, med utsikt över Medelhavet.

Frukost på hippa Flax and Kale

Börja dagen med en läcker, hälsosam frukost på hippa Flax and Kale i El Raval. Med mottot ”ät bättre, bli gladare, lev längre” serverar Flax and Kale hälsosam frukost i kategorin ”flexitarism” som är en internationell trend inspirerad av vegetarism, som storstilat brett ut sig även till Barcelona. 80 procent av rätterna på Flax and Kale är således växtbaserade, glutenfria och kategoriserade som raw-food. Men även om alla rätterna på menyn tagits fram med hänsyn till måltidernas näringsvärden är det långt ifrån en tråkig upplevelse. I industriella lokaler med högt i tak, råa väggar och med de goda råvarorna i fokus bjuder Flax and Kale på en fantastisk start på dagen. Lördagar och söndagar bli uppgraderas vardagsfrukosten till en weekendbrunch och speciellt värd att prova är deras avokado-toast, blåbärspannkakor och hemlagade kokosyoghurt toppad med granola och frukt. Till detta kan du välja en av deras kallpressade juicevarianter för att kickstarta dagen med ordentligt med vitaminer. Flax and Kale är platsen där hälsosam och hållbar mat förenas till en välsmakande, gastronomisk upplevelse.

Njut av utsikten från Búnquers del Carmel

Från Búnquers del Carmel fås en storslagen utsikt över Barcelona. Från toppen av den 262 meter höga kullen Turó de la Rovira, i Horta-Guinardó-distriktet, kan du njuta av en 360-graders utsikt över staden. Någonting som är svårt att hitta någon annanstans.
Under det spanska inbördeskriget fungerade denna plats som en del av Barcelonas försvar. Härifrån försvarade ett luftvärnsbatteri nämligen staden mot luftangrepp. I dag är resterna av Búnquers del Carmel utsett till ett av Barcelonas kulturarv och utgör en helt unik plats för både historieintresserade samt för dem som bara vill njuta av en spektakulär utsikt.
Hit kommer man lättast med buss 24 från Parc Güell längs Ctra. del Carmel. Gå av vid hållplatsen Doctor Bové-Gran Vista. Härifrån kan man längs stigar gå resten av biten upp till utkiksplatsen. Det kan också rekommenderas att hålla ett öga på utsikten längs vägen dit, då man passerar ett autentiskt Barcelonakvarter.

Ät tapas hos Casa Lolea

I stadsdelen El Born hittas Casa Lolea. En liten plats som inte ser ut mycket för värden utifrån, men så snart som man träder in genom dörren är atmosfären avslappnad och mysig. Någonting som är kännetecknande för denna stadsdel. Casa Lolea håller till i de gamla fabrikslokalerna där sangrían med samma namn en gång tillverkats. Casa Loleas inredning är rustik, som om det fortfarande var en sangríafabrik, och det är lite som en liten taberna där det serveras traditionella tapas i ny stil – och självklart med en av Casa Loleas egna sangríavarianter till.
Prova ställets version av de traditionella ”patatas bravas” och ”montaditos” med chorizo eller ”cecina de León”, som sägs vara Spaniens bästa torkade nötkött. Även tonfisktartaren med apelsin och mandlar kan rekommenderas. Alla tapas serveras på röd-vit-prickiga emaljtallrikar i bästa Casa Lolea-stil. Till detta rekommenderas sangrían Lolea N°2 som gjorts på vitvin, apelsin- och citronsaft samt vanilj. Du kommer inte bli besviken!

Avsluta dagen med en drink på Ocaña

När mörkret faller och dagen lider mot sitt slut lockar ljusskyltarna från Ocaña i det ena hörnet av Plaça Reial i Barri Gótic. Denna plats har länge utgjort centrum för det romantiska, alternativa Barcelona och denna speciella stämning har Ocaña fortsatt med i sin inredning. Stället, som har fått sitt namn efter en konstnär som på sin tid bodde på Plaça Reial, omfattar 1850-talets eleganta arkitektur i kombination med råa väggar, opolerade trämöbler, krisstallkronor, stolar från 1960-talet och modern konst. Ocaña är essensen av romantik och snygg undergroundstämning.
Ocañas terrass är också den perfekta platsen att avsluta en dag på som turist i Barcelona. Beställ en god, förförisk drink från baren Apotheke, innanför, som har fått sitt namn då den är ett laboratorium för sinnesupplevelser, och njut den medan dagens många intryck sjunker in. Drinklista bjuder på klassiska cocktails med en modern twist genom ingredienser som de inte sett förr. Terrassen bjuder på en utsikt över hela Plaça Reial, som likt ett öppet rum, fint upplyst av lyftstolpar designade av Antoni Gaudí, bryter av mot de annars smala gatorna i detta historiska centrum.
Av Marie Louise Senten Rahbek

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.