Sabor a Málaga. Globalt: Pesticider hotar honungsbin

Sabor a Málaga. Globalt: Pesticider hotar honungsbin

Bin är inte bara surr och honung. Världen står nämligen inför en massdöd av honungsbin, som hotas av pesticider, och det är dags att vi möter de stora globala utmaningarna under de kommande åren.

 
Bimuseet ”Miel de Málaga” i Colmenar säljer inte bara honung med Sabor a Málaga-märkningen. De håller även kurser om honungsbin. Under dessa kurser får bientusiaster, spanjorer och utlänningar, komma mycket nära bikuporna, som bara ligger ett par kilometer från museet.
 
Ägare av Miel de Málaga, den 56-åriga biodlaren Fernando de Miguel, har lovat En Sueco en rundvandring bland de små surrande steklarna, som vi mest känner för den söta nektarn, honungen.
 
Bin bor i ett organiserat samhälle bestående av en drottning och 200-400 drönare samt 45 000-50 000 arbetsbin, som är de som hämtar pollen och honung till bikuporna.
 
”Alla tror att bin bara gör honung men dessa små djur är viktigare än så. De sörjer också för att pollinera blommor. Så det är inte inne i bikuporna som pengarna finns utan i allt som pågår utanför. Alltså att bin kommer med pollen när växterna behöver det”, förklarar Fernando de Miguel.

Den kollektiva bidöden

Vi står inför att möta en kollektiv bidöd, den så kallade Colony Collapse Disorder, i vilken bin faller ned som döda flugor på grund av jordbrukares användande av vad de säger är ”ofarliga” pesticider. Dessa pesticider påverkar nämligen binas lokalsinne så att de dör då de inte kan hitta tillbaka hem till bikuporna. Detta är ett allvarligt problem då det är just bina som håller liv i naturen genom att pollinera blommor, fruktträd och andra växter. Utan denna pollinering klarar sig inte naturen.
 
”Det finns i dag färre bin jämfört med för 20 år sedan. Jag har arbetat med bin sedan 1983 och har lärt mig deras vanor, och förr såg det helt annorlunda ut. Då var bikuporna helt fyllda med bin. Visst arbetar de fortfarande när solen skiner men processen har halverats”, säger Fernando de Miguel, som alltså arbetat med bin i över 40 år och som har 20 bikupor på sin finca, varifrån han försörjer sig på honung.
 
”Det stora problemet är att bina dör först två-tre månader efter att de förgiftats av pesticider. De företag som besprutar sina marker med pesticider säger alltid: ’Det beror inte på det, titta’, för bina dör först långt senare. Det är som när människor får cancer – de dör ofta långsamt”, förklarar biodlaren.
 
Binas försvinnande startade för tio-tolv år sedan men det är först nu som undersökningar kan visa varför de små djuren lyser med sin frånvaro på stora markområden. Det började i Amerika, där det skett en halvering av honungsbibeståndet mellan åren 1971-2007. Orsaken – jordbrukarna dödade bina med giftiga besprutningsmedel, så kallade pesticider. Nu ber jordbrukarna i stället fler organisationer om hjälp då både avokado- och mandelträd är beroende av binas pollinering. Hotet gör att amerikanerna förlorar miljontals dollars när bina inte hjälper till, och detta bara på mandelmarknaden. Den kollektiva bidöden är ett stort problem i hela Europa men den har speciellt drabbat Tyskland och Frankrike.
 
”Det är svårt att hitta en lösning på problemet. Det är ett globalt problem och bara ett fåtal människor har kontroll, så vi måste kämpa med allt vi har och det är svårt. I USA finns det mycket pengar. Miljontals dollars. Det är miljontals ton pesticider i världen och i jorden som vi inte kan se, och det betyder miljontals dollars”, säger Fernando de Miguel.

Utbud och efterfråga

I dag tillverkas det honung i Kina och Sydamerika till betydligt lägre priser än de i t ex Spanien. Hos Miel de Málaga kostar 600 gram honung fem euro medan den kinesiska honungen är nere på 1,20 euro för samma mängd. De som vill ha bra honung betalar mer men majoriteten köper den billigaste och skapar således ett ekonomiskt gap hos museet som säljer sin honung till specialbutiker och ultramarinos i Málaga. För stunden arbetar de med att ingå ett samarbete med Carrefour och El Corte Inglés.
 
”De gör allting på ett ställe. Alla mandlar kommer nuförtiden från Kalifornien, som är som en jättefabrik på tusentals hektar, och det skapar problem för bina och världen. För 50 år sedan var Colmenar ett stort och populärt område för mandlar och nu finns här nästan inga mandlar alls. I Kalifornien är processen billigare och priset kan sänkas varför t ex Mercadona köper mandlar därifrån. Och det är inte bara Mercadona som vill ha pengar, det vill alla och på så sätt fortsätter den onda cirkeln”, berättar Fernando de Miguel, som betonar att samma sak gäller honungen, som också kontrolleras av stora företag.
 
”Inga bin, inga människor. Det är så man säger. 80 procent av växtligheten är beroende av bin och pollen. Studier har visat att om det fortsätter så här kommer 40 miljoner människor att dö av svält. Inte i USA eller här utan i Afrika och Asien. 600 miljoner euro är vad bina tjänade in för 40 år sedan. Vilka pengar som tjänas i dag känner ingen till men det handlar om kolossala belopp, som är viktiga”, fortsätter han.
 
Enligt Fernando de Miguel är det svårt att lösa ett globalt problem som styrs av världsekonomin. Överallt finns biodlare som ser att bina inte återvänder hem till bikuporna samt att de små djuren försvinner från naturen. Tänk bara på att en tredjedel av all världens mat pollineras av bin, och så har det bevisats att biantalet i Europa minskat med en fjärdedel sedan 1971.

Smaken av Málaga

Miel de Málaga var de första som ingick samarbetet med organisationen Sabor a Málaga. De vackra honungskrukorna med olika smaker får därför bära det blå märket. Och det är viktigt för honungen från Málaga i världen, för allting handlar om utbud och efterfrågan.
 
”Vi visste direkt att det skulle vara en bra sak att vara en del av Sabor a Málaga, och på så sätt hjälper vi den lokala ekonomin. Lite som: ’Om jag köper dina skor så köper du min honung.’ Företagen kontrollerar som sagt allt så man ska tänka på att stötta de lokala producenterna, och Sabor a Málaga är viktigt för att stötta detta budskap”, säger Fernando de Miguel och fortsätter: ”Det handlar ju om att sälja honungen. Det finns cirka 20 grossister som köper honung i Málaga, som sedan säljer den till detaljhandeln i Frankrike och Tyskland. Och ett problem för oss är att priserna alltid är låga medan mellanleden får alla pengar. Det är därför det är mycket viktigt att ha ett namn här, Miel de Málaga, och att ha märket Sabor a Málaga”.
 
Medan jag lyssnar på Fernando de Miguel får jag smaka på gårdens honung och påminns om att det är de kära små bina som står för 80 procent av arbetet – både i honungsprocessen men även när blommor, fruktträd och andra grödor ska pollineras, så att djur och människor kan överleva.
Av Nanna Lunnemann

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.