Sabor a Málaga – Mikrobryggeriet 3Monos Craft Beer

Sabor a Málaga - Mikrobryggeriet 3Monos Craft Beer

För dem som liksom jag tycker om att sitta och sippa på en fyllig öl och låta smaklökarna uppleva fler smaker än de ljusa, ganska enformiga lager som serveras på tapp i var och varannan strandbar och krog, har det länge varit svårt att hitta ett bredare ölsortiment i Málagas trakter. Ett fåtal barer har försökt de senaste åren men då ofta med sortiment med kända märken. Den spanska kulturen med små bryggerier har helt enkelt inte varit stor och inte heller efterfrågan. Orsaken bakom detta kan förklaras med att Spanien ju har varit och fortfarande är ett vinland. Men intresset för öl har börjat ta en ny vändning och nyfikenheten för nya smaker från mikrobryggerier växer och med det även utbudet.

 
Några som hänger på trenden är 3Monos Craft Beer, som nyligen startat sitt lokala bryggeri i Málaga, en oväntad vändning i tre unga herrars liv som ingen av dem hade gissat för bara fem år sedan.
 
”Det var min bror José som fick idén 2013. Han är biolog och jag tror att han började komma in på tankarna om att starta ett eget bryggeri när han studerade bioteknik och mikrobiologi på Irland, där han också doktorerade. När han bodde där började han nämligen göra öl hemma som han bjöd sina vänner på, och allt eftersom laborerade han med smaker, jäsningstider, m.m. och hans öl var uppskattad. Första planen var att starta ett bryggeri på Irland men efter tolv år på ön sökte han sig tillbaka till Málaga”, berättar José Argudo Gimenez bror Nacho (med samma efternamn).
 
Efter att idén diskuterats igenom blev det studieresor till England och Belgien, för kunskap och idéer. Väl hemma i Málaga efter ett år letades det lokal samt maskiner och bryggeriet stod klart i augusti 2015.
 
3monos sofalogo”Förutom José (35 år) och mig själv (34 år) är vår goda vän David Morales Rubio (33 år) också med i företaget. José arbetar med att ta fram recepten med de fyra viktiga ingredienserna vatten, malt, humle och jäst och så laborerar han fram nya smaker med olika kvantiteter och rostningar. David är vår ekonom och jag själv arbetar med kunder och marknadsföring. Men med ett såhär litet företag är ju dynamiskt så vi hjälper varandra. Och vi har alla också satsat mycket för att komma hit där vi är i dag, för det är inte gratis. Det kostar definitivt mer än en ny bil men lite mindre än ett hus, och för oss har det varit en stor investering. Jag sålde bland annat min bil och mycket sparpengar har investerats i projektet”, berättar Nacho, som samtidigt ler och säger att efter alla utgifter börjar de nu kunna ta ut lite lön och att försäljningar till barer och restauranger i Málaga och bland annat Fuengirola börjar ta fart, liksom även till andra länder i Europa.
 
Alla led i 3Monos Craft Beers tillverkning sker i lokalen i industriområdet strax utanför centrala Málaga, inte bara laborerandet av förbättrade och nya smaker. Processen börjar med att filtrera det inkommande vattnet och tillföra det salt som behövs för önskad salthalt. Och sedan följer de för öltillverkning typiska leden – malten urlakas med varmt vatten så att smaker, proteiner och socker frigörs, sedan hettas den upp med humle för att därefter kylas ned, och så tillsätts jäst varefter ölen lagras, även det i samma lokal. Vattnet som används är det vanliga kranvattnet – som alltså filtreras i det egna bryggeriet, i stora blå filterbehållare, humlen importeras från USA och Nya Zeeland, malten kommer från England och Belgien och jästen kommer också utomlands ifrån, beroende på var de kan hitta bästa kvalitet. Den färdiga produkten är en 100 procent naturlig toppfermenterad färsköl, utan konserveringsmedel, färgämnen eller andra tillsatser, som varken pastöriserats eller filtrerats.
 
De tre unga malagueños är inte bara kompanjoner, och i José och Nachos fall alltså bröder, utan även mycket goda vänner. Tillsammans tillverkade de förra året 27 000 liter öl i fem olika smaker, vilket tappades på 81 000 flaskor och några tunnor.
 
Ett av de första stegen som 3Monos Craft Beer tog när de startade företaget var att kontakta Sabor a Málaga, för att erhålla erkännandet för den malagaprodukt som deras öl är. Efter att de fått det blå märket har de också vunnit en del priser, deras öl Monkey Business vann t ex i fjol på Málaga Beerfest och ölen Dirty Harry vann silver i en nationell öltävling.
”Vi gör detta för att vi tycker att det är kul och för att vi tror att tiden är rätt just nu. Tittar vi på oss själva så; förr hade vi inte pengar till att starta och om tio år kanske vi inte har hälsan, vi måste t ex ibland klättra en del i maskineriet och så är det en hel del tunga lyft. Och gällande marknaden tror jag att ölkulturen är på uppgång generellt i Spanien – allt fler är ute och reser, upplever ölkulturer i andra länder och är nyfikna på lokala produkter när de kommer tillbaka, liksom att turister naturligtvis är nyfikna. Så stunden att komma ut på marknaden med vår produkt är nu”, avslutar Nacho Argudo Gimenez.

3Monos Craft Beer utbud 2017

Golden Ape: Ljus, golden ale, uppfriskande med citrustoner.
Monkey Business: Mellanrostad Amerikan Pale Ale med frukt- och karamelltoner.
Dirty Harry: Indian Pale Ale med intensiv och aromatisk smak av frukt med sötaktig eftersmak.
Black Soul: Stout med kraftig smak och toner av kaffe, bitter choklad, tryffel och vanilj.
Vito Hopleone: Röd Indian Pale Ale med sötaktig eftersmak.
 
3monos cervezas
 
Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.