Sabor a Málaga i dag och i morgon

Sabor a Málaga i dag och i morgon

Första gången En Sueco skrev om Sabor a Málaga var för snart två år sedan, närmare bestämt i maj 2015. Sedan dess har vi tagit med er läsare på en smakfylld resa bland tomater, glass, vin, nötter, skinka, ost, olivolja, sardiner m.m. och i senaste numret besökte vi en saffransprodukttillverkare.

Vad är Sabor a Málaga

För att friska upp minnet lite så handlar Sabor a Málaga inte bara om en lokal märkning så att det ska vara lätt att se vad som är närproducerat. Sabor a Málaga, som i dag är ett registrerat officiellt EU-varumärke och som startades av Málagas provinsråd 2011, handlar om mycket mer än så.
Märkets viktigaste syfte är att lyfta fram och ena Málagaprovinsens lokala produkter, visa att de är värda ett kvalitetsmärke och göra det lätt att känna igen dessa, inte bara i provinsen utan även nationellt samt till och med internationellt.
Dess andra syfte är att marknadsföra produkterna som bär märket och lyfta fram de enskilda produkterna som de unika produkter de är samt även fungera som en kvalitetsmärkning för produkter med ursprung i provinsen Málaga.
Och det handlar inte bara om råvaror som kan köpas på den lokala marknaden. Sabor a Málaga har med tiden spritt sig till att innefatta produkter som livsmedel, hotell samt restauranger och så sent som i oktober 2016 erhöll fiskarna i Fuengirola (som fiskare i Málaga) märket. Sedan starten har märket bidragit till att blåsa liv i den lokala marknaden och bland annat jordbruksbranschen har sett en positiv trend både ekonomiskt samt sett till antalet arbetstillfällen.

Samarbete med livsmedelskedjor

Efter att Sabor a Málaga i starten var ett okänt märke har det spridits från lokala marknader och mindre butiker till att det blåvita märket i dag också finns att hitta hos de stora namnen i branschen, som El Corte Inglés och dess livsmedelskedja Hipercor samt Carrefour. Hos El Corte Inlgés och Hipercor gjorde produkter med märket premiär 2014, och i bland annat El Corte Inglés Mijas Costa fick viner med märket så stor uppmärksamhet att det fick en helt egen bodega i köpcentrets restaurangavdelning på tredje våningen. Och samtidigt som märket i dag får allt mer exponering hos Hipercor har det i december även tagit steget in hos den franska livsmedelskedjan Carrefour och dess butiker i provinsen.

Utanför landets gränser

Så sent som i december 2016 slöt provinsrådet i Málaga ett tvåårigt avtal (med möjlighet till förlängning) med den ungerska ambassaden i Spanien om ökad handel, industri och då framför allt livsmedelsindustri, i båda områdena. Genom detta avtal kommer naturligtvis även produkter som bär märket Sabor a Málaga, främst olivolja, kött, vin och konserver, att marknadsföras i Ungern. Detta sker som ett första steg in på den centraleuropeiska marknaden samt som ett steg i att nå ut internationellt och sprida kännedom om Málagas (och Andalusiens) produkter internationellt.
Tidigare under 2016 har Sabor a Málaga också deltagit på mässor i bland annat Paris, London, Dubai och Shanghai.

Följ med En Sueco i Sabor a Málaga

När En Sueco under åren som gått träffat de producenter som ni kunnat läsa om månad till månad i magasinet framgår det tydligt att de drygt 700 producenterna som står bakom produkterna är mycket stolta över att de med hjälp av Sabor a Málaga-märkningen kan visa att deras produkter har ursprung i provinsen. Och arbetet med att marknadsföra Sabor a Málaga fortsätter, och det med rätta. Sabor a Málaga är ju inte längre ett okänt märke. Produkterna med detta märke är värda sin uppmärksamhet.
 
Vi på En Sueco ser fram emot att under året fortsätta att utforska produkterna inom Sabor a Málaga. Följ med oss när vi fortsätter att botanisera bland Málagas smaker!
Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.