Det är näst intill omöjligt att inte komma i kontakt med några av Málagas 90 borgar. Trots det är det många av oss som inte ens skänker dem en tanke till vardags. Det är synd, för det handlar om borgar och fästningar som vittnar om händelser i ett maktspel om kungariken, och var och en av dem har sin egen spännande och unika historia att berätta.
Att falla för borgen i Teba är lätt och det var det också en skotsk kung som gjorde, bokstavligt talat. ”Castillo de la Estrella”, som den kallas, är nämligen en tvättäkta andalusisk borg, men med ett gott stänk skotsk historia.
Staden Teba ligger tryggt drygt 35 km från Málaga, mitt emellan Málaga och Ronda. Skyltarna till borgen är begränsade, varför det många gånger bara är ren och skär nyfikenhet som får en att styra stegen dit upp.
Denna fästing byggdes under det 10:e århundradet och inte färre än två skottar har satt deras historiska prägel på den. Robert the Bruce, Skottlands kung mellan 1274-1329, var en av dessa. Den andre var Sir James Douglas, även känd som Black Douglas. Black Douglas deltog i ett slag vid borgen i Teba under det 14:e århundradet, som bidrog till en av de största segrarna i den långa Reconquista, då de kristna återtog den iberiska halvön från morerna. För skottarna är Douglas en lika historiskt viktig person som William Wallace, som ju de flesta av oss nog bäst känner igen som en blåmålad Mel Gibson i filmen Braveheart.
Ett korståg med en avstickare
Kungen, Robert the Bruce, bannlystes från den katolska kyrkan på grund av ett mord som han begick innan han blev kung, i början av det 14:e århundradet och sedan dess hade han längtat efter att ge sig ut på korståg till det Heliga landet (Jerusalem) för att sona sitt straff. På sin dödsbädd, han dog av spetälska, bad han Black Douglas om att ta hans hjärta med på en pilgrimsresa till det Heliga landet för att begrava hjärtat där. Black Douglas hade varit en av överbefälhavarna i Det skotska självständighetskriget och var känd för sina angrepp mot England, och hans lojalitet till den skotska kronan var enorm. Black Douglas tog således med sig Bruces balsamerade hjärta i ett skrin som han bar kring halsen, och tillsammans med 25 andra tempelriddare gav han sig ut på korståg. Dock kom de inte längre än till Flandern innan de fick veta att den kastilianska kung Alfonso hade påbörjat en belägring av Teba-borgen i sitt försök att vinna tillbaka den från sultanen av Granadas här. Det var Douglas nyckelord och tillsammans med resten av skaran seglade han till Sevilla och marscherade hela vägen till Teba för att strida. Sina trupper, som vid denna tidpunkt blivit några fler än 25 män, ledde han mot morerna tills dessa flydde. Men inte nog med det, Douglas följde efter de flyende morerna. Dock gjorde en rad olyckliga händelser att Black Douglas snabbt såg sig själv omringad av fienden.
Enligt sägnen ska han nu ha gjort någonting ovanligt heroiskt och poetiskt; han kastade kungens hjärta mot fienden och ropade att Robert the Bruce skulle leda striden och att han (Douglas alltså) skulle följa efter, eller dö. Dessvärre var det döden som väntade Black Douglas när han mötte fienderna.
Skottarna hyllas fortfarande i Teba
I Teba firar man varje år Sir Douglas hjältemod med en parad vari där boende och besökande skottar intar Tebas gator spelande på de karaktäristiska säckpiporna. Detta firas varje år i augusti (datum varierar). Det är en trevlig fest under vilken ett 50-tal kiltklädda skottar ger sig ut på gatorna och på bästa spanska parad-manér. En av männen, som bär en krona på huvudet, bärs fram på en tron för att imitera och hylla den skotska kungen Robert the Bruce. Denna tradition började 2005 och sedan dess har festligheterna blivit allt större för varje år. Staden lyses upp med facklor och alla invånare deltar i festligheterna, som även hålls på borgen. Dessa dagar utgör Teba ramarna för en medeltidsstad och man får chans att följa med på en resa tillbaka i tiden.
Förutom festligheterna till hans minne har Black Douglas nyligen blivit förevigad i filmvärlden. ”Douglas, guardián de Escocia” (Douglas, Skottlands beskyddare) heter den kortfilm som förra året spelades in i Teba. Regissören heter Sergio Boj. Denna film skildrar inte bara slaget i Teba utan även Douglas liv – hans känslor, hans ledarskap och hans ambitioner samt han relationer till det kastilianska hovet. Filmen försöker även att återge mötet mellan Douglas och kung Alfonso, som han godhjärtat erbjöd sin hjälp i striderna mot morerna.
Vart tog hjärtat vägen?
Skrinet med hjärtat fördes faktiskt tillbaka till klostret Melrose Abbey, där den nya kungen, Roberts son, ville att det skulle begravas. Vid en arkeologisk utgrävning som gjordes 1996 fann man det lilla skrinet, som vars inskriptioner fortfarande var läsbara. Skrinet med hjärtat öppnades inte när det hittades 1996 utan i stället begravdes det vid en privat ceremoni på Melrose Abbey 1998. Men trots att man inte garanterat vet att det är just kung Roberts hjärta som ligger i skrinet råder det inga tvivel om att det handlar om ett mumifierat människohjärta som ligger däri, vars datering också passar perioden.
”Jag känner väl till historien men om det är Douglas hjärta eller ej det får vi visst aldrig veta”, säger Sebastián Fernández López, professor i medeltida historia på Málagas universitet, som verkligen rekommenderar ett besök på det arkeologiska museet i Teba.
Fortsätt att följa med En Sueco på en resa genom historien med Andalusiens borgar. I En Sueco oktobernummer kunde nu läsa om borgen Benajalid och i de kommande två numren får du följa med till några av de mest minnesvärda slagen på Castillo de Álora och Castillo Sohail i
Fuengirola.
Douglas’ Days firas varje år i augusti. Ett 50-tal kiltklädda skottar besöker dessa dagar den lilla vita bergsbyn där drygt 4 000 invånare bor. Hit kommer de för att hedra Black Douglas med säckpipemusik och parader. Festligheterna lockar många besökare och dessa dagar fördubblas antalet invånare.
Arkeologiska museet i Teba: Plaza de la Constitución, 13. Bajos del Ayuntamiento. – 29327 Teba. Öppettider: lördag och söndag kl. 12-14 och kl. 18-20.
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com