När vi står där gapandes med blicken i skyn, beundrandes den fantastiska julbelysningen som skapar ett färggrant ljusspel över Calle Larios i centrala Málaga, skänker få av oss en tanke på vem det är som egentligen står bakom julstämningen. Det kommer En Sueco nu att avslöja: bakom de tusentals LED-lamporna i de fantasifulla mönstren står nämligen inga nissar i tomtens verkstad, nej, skaparen bakom ljusspelet är ingen mindre Córdoba-företaget Iluminaciones Ximénez.

Historien bakom

I 1888 installerade mjölfabriken La Alianza i Puente Genil, som ligger mellan Córdoba och Málaga, en turbin som gjorde att vattnet i floden kunde få kvarnen att snurra, och i samband med detta installerades strax efteråt även en kraftstation. Det gjorde att den lilla orten blev den första kommunen i Spanien, efter Barcelona, som fick elektricitet.
 
En av männen som arbetade i La Alianza-fabriken var Puente Genil-födda Francisco Jiménez Carmona, och det är här historien om företaget bakom Málagas juleljus, Iluminaciones Ximénez börjar. Det var nämligen Francisco Jiménez Carmona som 1945 för första gången hängde upp ljusslingor på gatan där han bodde och så fick han även uppdraget att hänga upp belysningen till stadens feria.
 
I dag kan det kännas helt självklart att ha färglampor hängande över huvudet men på den tiden, i det efterkrigsdrabbade Spanien, var det allt annat än vanligt. Det dröjde inte länge innan Francisco Jiménez erbjöds att bli ansvarig för hela stadens ljusdekorationer, och det var alltså i detta som är början på det företag som i dag skänker stämning på platser i hela världen med hjälp av ljusslingor.
 
Francisco Jiménez själv lever inte längre men hans arvingar för i dag arvet och företaget vidare och det är hans son, Francisco Jiménez Rosales, som står i spetsen för företaget, som omsätter 32 miljoner euro om året. Med sig har Francisco Jiménez Rosales några sina syskon, egna barn samt syskonbarn, samt de 500 anställda som arbetar hos Iluminaciones Ximénez. Huvudkontoret ligger i Córdoba men deras arbeten ses inte längre bara i Spanien – Ximénez levererar dekorativ belysning till storstäder i hela världen, från Las Vegas till Hong Kong, och så har de ett showroom i Dubai. Där handlar det av naturliga skäl inte om juleljus utan om ljusdekorationer till firandet av Ramadanfesten.

Ljusdekorationer skapar fart i ekonomin

Juleljus är inte bara stämningsskapande utan även mycket stimulerande för en stad och handlarna, och julbelysningen sätter även fart på ekonomin i Málaga, staden som alltid gör det där extra när det kommer till juldekorationer. Stadens julbelysning i kombination med alla butiker som dekorerar sina skyltfönster skapar en helt fantastisk julstämningi provinshuvudstaden, vilket är imponerande i en region som annars profilerar sig som en av Europas soligaste. Sol eller inte, det råder inga tvivel om att de glittrande juldekorationerna och de tusentals ljusslingorna ger ett lyft även för hotellen samt restaurangerna i staden, och lokaltrafiken, speciellt taxinäringen, kan också vittna om att omsättningen ökar när belysningen tänds. Nu hoppas man på att denna trend hålla i sig även i år, för utgifterna för julbelysningen (installation, hyra m.m.) uppgår till inte mindre än 573 211 euro. Av detta går 81 398 euro till den nya julgranen på Plaza de Camas samt belysning längs åtta ”nya” vägar som tidigare inte haft julbelysning, dessa är: Marqués, Sagasta, Souvirón, Enrique García (Plaza de Camas), Herrera del Rey, Puerta Del Mar, Moreno Carbonero, Álamos och den nya delen av Calle Granada. Totalt handlar det om 1 806 679 ljuspunkter i staden.

Varför Ximénez och inte Jiménez?

Trots att företaget gick under familjenamnet Jiménez under flera år blev det senare problem när det växte till den storlek det har i dag, när uppdragen från hela världen kommer in till det Córdoba-baserade företaget. Därför har det spanska ”J”, som få utlänningar vet ska uttalas gutturalt, ändrats till ”X”, som ligger mer rätt i talet för icke-spansktalande. Ändringen av stavningen har alltså varit en ren marknadsföringsfråga.
 
Varumärket för Ximénez är deras stora konstellationer uppbyggda med komplexa moduler av ljus och färg som vävs in i varandra i fantasifulla former och mönster. För den som inte vet hur dessa byggs upp kan det se ut som om det skulle ta ett helt år att bygga upp det kreativa systemet av ljusslingor. Men med sina många år i branschen har Ximénez utvecklat ett smart system vari ljusen transporteras i moduler, så enkelt att varje modul är redo att klickas ihop med en annan när de rullas ut ur lastbilen. Detta system går inte bara snabbt, det höjer även säkerheten.
 
Ximénez har även utvecklat sina egna LED-lampor. Jämför med traditionella glödlampor kostar dessa 90 procent mindre i drift, så en ljusgrann julgran som sträcker sig 20 meter upp i luften kostar därmed lika mycket som att använda en hårtork. Den totala elräkningen för centrala Málagas julbelysning uppgår faktiskt inte till mer än drygt 1 500 euro.
 
Ximénez och deras ljuskonst har dessutom lockat till sig modeskapare, som önskar uttrycka sig på nya sätt. Modetyger, nål och tråd har flera gånger byts ut mot tusentals LED-lampor när internationella designers som Ágatha Ruiz de la Prada, Angel Schlesser, David Delfín och Francis Montesinos varit
med och arbetat med Ximénez.
 
När man går runt i centrala Málaga och låter sig förtrollas av ljusvalven längs Calle Larios, medan luften fylls med doften från rostade kastanjer och brända mandlar, kan man lätt tro att Ximénez bara har arbete under vinterhalvåret, men så är det verkligen inte. Tänk bara på alla sommarens ferior där ljusdekorationer skapar kulisserna för den magiska stämningen. Ximénez har alltså fullt upp hela året runt – även i augusti. Så när du under nästa sommar går runt mellan sockervadd och prickiga flamencoklänningar som badar i ljuset från lamporna som hänger över feriaplatsen är det mycket troligt att det är det framgångsrika Córdobaföretaget som ligger bakom skådespelet.

Ljus- och musikföreställning med inspiration från Málagas katedral

Även i år kryddas julbelysningen på Calle Larios i centrala Málaga med en ljus- och musikföreställning – med fantasifulla ljusformationer som ändras i takt till musiken.
Ljus- och musikföreställningen pågår i ca 2-3 minuter och visas två gånger per kväll, första visningen är kl. 18.30 och den andra kl. 21.30.
Musiken som i år spelas är Feliz Navidad av Boney M, Chistmas Festival av The Boston Pops Orchestra och Wizard in Winter av Trans-Siberian Orquestra.
 
Inspirationen till årets ljusdekorationer över Málagas populäraste gågata hämtas i år från stadens egen katedral, och man har låtit julbelysningen återge olika glasmålningar och kupoler i katedralen.
 
julelysmalaga1 julelysmalaga2
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.