Efter att ha varit borta från marknaden ett par årtionden är den återigen på alla läppar. Ölen Victoria säljer återigen bra, faktiskt så bra att den gamla ölen nyligen invigde ett nytt bryggeri i Málaga.

Det har investerats mycket i det nya bryggeriet som ligger strax utanför centrala Málaga. Här har de nu ett erbjudande, som gäller fram till årsskiftet, som går ut på att alla är välkomna till en gratis guidad inblick i Málagaölens historia, följa processen i bryggeriet och få sig ett smakprov av de gyllene dropparna.
”Bryggeriets design är ljus och öppen. Det har gjorts så medveten, för vi önskar ha ett bryggeri som är öppet för staden och folket”, berättar guiden välkomnande.

Vill fram

victoria2Ambitionerna på det nya bryggeriet är stora – men man har för det inte förlorat fotfästet. Man har nämligen inte glömt bort det mörka kapitlet i historien om stadens öl. Men det återkommer vi till snart, för här och nu skiner solen över Victoria.
”Vi lever i en tid då man återigen värdesätter lokala produkter och den historia som de bär på. Och då Victoria är en riktigt god öl och säljer så bra i Málaga i dag så har det fattas beslut att det finns tillräckligt med underlag för att öppna ett eget bryggeri”, berättar den vänliga guiden. I dag ägs Victoria av bryggerigruppen Grupo Damm och de har investerat 6 miljoner euro i det nya bryggeriet, som har samlat produktion, lager, logistik, försäljning, marknadsföring och administration under ett och samma tak. Totalt arbetar 40 anställda i det fina bryggeriet varje dag och man räknar med att brygga över en miljon liter öl under det första året. Kapaciteten är beräknad att räcka till det tredubbla.
”Det är naturligtvis folkets efterfråga om att njuta en Victoria som är den viktigaste grunden för vår tillverkning och nya fabrik. Men det är även stadens viktigaste restaurangfolk som i samlad trupp sagt att de bara skulle köpa ölen Victoria om bryggeriet kom till stan. Det är ett stöd som är unikt, som vi naturligtvis är stolta över”, berättar vår guide och börjar berätta lite om historien.

Lite historia

victoria3Året var 1928 när bröderna Luis och Ramón Franquelo skrev det första kapitlet i historien om ölen Victoria. I distriktet El Perchel, nära El Corte Inglés i Málagas centrum, startade de det första Victoriabryggeriet med 85 anställda och en total årlig tillverkning på 15 000 liter öl. Victoriaölen blev snabbt populär i staden och bryggeriet klarade sig mirakulöst under inbördeskriget 1936-1939, tillskillnad från andra lokala bryggerier i landet. I slutet av 1950-talet fick Luis Franquelo en idé om att teckna den klassiska tjocka, svettiga turisten med panamahatt som beställer en Victoriaöl. Sedan dess har bilden prytt ölens etiketter och reklam, och bilden kom i precis rätt tid till den stora turistboomen som slog Costa del Sol på 1960-talet. Just detta årtionde var det bästa i Victorias historia. Senare, när marknaderna öppnades och utländsk öl tog sig in på den spanska spelplanen blev tiderna svårare för Málagaölen. På 1990-talet lyckades Victoria inte längre stå emot de stora och såldes till Cruzcampo, som bara några år sedan köpte upp av Heiniken. År 1996 stängde de nya ägarna bryggeriet i Málaga och Victoria försvann nästa helt och hållet från marknaden. Dock hade internationella konkurrensutskottet haft ögonen på Heiniken, som de år 2001 uppmanade att göra sig av med några av sina många ölmärken för att inte skapa en monopolliknande situation på marknaden. Heiniken valde snabbt att göra sig av med Victoria, för de hade inga framtidsplaner för den gamla lokala ölen. Således hamnade Victoria i händerna på den katalanska bryggerigruppen Damm 2013, som betalade en spottstyver för Victoria. Den nya ägaren valde att ge Málagaölen en ny chans och denna chans föll ölälskarna i Málaga i smaken. Victoria har nu på rekordtid blivit en av de mest efterfrågade ölsorterna i Málaga, vilket förklarar varför Damm-gruppen nu vågat investera i detta nya bryggeri. Dock finns det även en annan faktor som spelar en viktig roll.
”För ett par årtionden sedan hade myndigheterna en del minimikrav på tillverkningen i ett bryggeri och det var dessa regler som var förödande för Victoriabryggeriet i mitten av 1990-talet. Reglerna gjorde nämligen att det tillverkades mer än vad som såldes, vilket ledde till överfyllda lager med gammal öl. Men som tur är har tiderna ändrats. I dag är produktionen flexibel och regleras efter efterfrågan”, berättar guiden på det nya Victoriabryggeriet och avslutar: ”Dessutom kommer inte längre efterfrågan från bara Málaga utan även från städer som Granada och Almería, där folk börjar fatta tycke för Victoriaölen.”
 
Victoria har bara lite kvar innan hon rundar 90 och har inte låtit sig förändras med åren – men avnjuts som aldrig förr.

victoria4Besök bryggeriet

Fram till årsskiftet är det möjligt att besöka det nya Victoriabryggeriet i Málaga gratis.
Den guidade turen tar en timme och avslutas med ett smakprov.
Anmälan görs på: www.cervezavictoria.es
På deras webbplats hittas även adress, karta samt besökstider.

De andra ölen

Utbudet och konkurrensen är stor mellan bryggerierna. Men var har de spanska ölen sina rötter? Här följer en kort översikt över de mest kända ölen i

Málagaprovinsen:

San Miguel är faktiskt inte ens en spansk öl. Ursprunget till denna öl hittar man på Filipinerna och den började som en importerad öl. År 1966 byggdes det stora bryggeriet nära Málagas flygplats. Detta bryggeri firade förra året 50 år och på grund av bryggeriets läge och sina många år på platsen kan man lätt tro att San Miguel började i Málaga. Men så är det alltså inte. I dag har San Miguel bra försäljningssiffror i hela landet samt i stora delar av världen.
 
Cruzcampo har sina rötter i Sevilla, där det största bryggeriet fortfarande ligger. Denna öl säljer bra i hela Spanien men helt klart bäst i Andalusien.
 
Mahou är en öl från Madrid. Efter uppköpet av San Miguel år 2000 är Mahou i dag landets största märke.
 
Alhambra är Granadas lokala öl och har en historia som i mångt och mycket påminner om Victoriaölens. Bryggeriet var nära konkurs i mitten av 1990-talet men räddades av ett större bryggeri. Originalreceptet piffades upp och har sedan dess varit en bestseller i hemstaden samt i övriga delar av Andalusien.
 
Estrella Galicia kommer från den galiciska staden La Coruña, där den varit känd som en god lokal öl i över 100 år. Men det var först på 1990-talet som bryggeriet på allvar började lansera ölen i övriga delar av Spanien. Det har i gengäld gått så bra att Estrella Galicia i dag är en av de fem mest sålda ölen i Andalusien.
 
Av Henrik Andersen, henrik@norrbom.com. Foto/Video: Simon Goltermann

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.