Kickstarta sommaren med hälsosamma juicer

Kickstarta sommaren med hälsosamma juicer

juicing
 

Sommarens heta hälsotrend heter juice. I de kosmopolitiska storstäderna har trenden setts länge och juicebarer har slagit upp sina dörrar överallt på gator och torg. Under året som gått har juicebarer också blivit ett allt mer vanligt inslag i stadsbilden på Costa del Sol och på sociala medier ses fotouppdateringar på dagens juice allt mer frekvent.
En Sueco har hakat på trenden och djupdykt bland hälsosidor på internet och receptböcker.

3 eller 7 dagars juicefasta
Det finns olika sätt att juica på. En del väljer en kortare tredagars juicefasta, andra en hel vecka, eller så kan man också göra som den australienska affärsmannen Joe Cross som juicefastade i 60 dagar, vilket han dokumenterade i filmen Fat, Sick & Nearly Dead. I denna dokumentär får man se hur Joe Cross, som var både överviktig (140 kg) och led av en försvagande autoimmun sjukdom, går ned i vikt (-45 kg!) och kan lägga alla receptbelagda mediciner på hyllan. Att juicefasta i 60 dagar är kanske att ta i och ingenting som rekommenderas utan att konsultera sin läkare först. Men en frisk människa kan utan problem boosta sin hälsa med en juicefasta på 3 dagar eller en vecka. Eller varför inte bara byta ut någon av dagens måltider mot en uppfriskande sommarfräsch juice!

Så oavsett om du vill gå ned i vikt, då du byter ut alla dina måltider mot hälsosamma och gärna ekologiska juicer i en vecka (du kan tappa upp mot 3 kg på en vecka), eller bara vill ha en hälsoboost är juicing ett bra alternativ.

Maskinerna
Först måste du välja din juicer, det finns två varianter – råsaftcentrifug eller juicepress. Båda har sina fördelar.

Råsaftcentrifugen river grönsakerna och frukterna och slungar rivet så att juicen utvinns och rinner ned i en kanna. Kvar i en behållare samlas fuktköttet, som med fördel kan användas i matlagning och bakning. Fördelar med en råsaftcentrifug är att den är snabb. Dock innebär den lite förarbete som att frukterna och grönsakerna måste skalas och, beroende på råsaftcentrifugens storlek, skäras i mindre delar.

Fördelar med en juicepress är att man häri kan lägga i hela frukter och grönsaker som pressas till juice och resprodukten blir mycket torr, och består i stort sätt av bara skal och kärnor. Med juicepress får man ut mer juice än med en råsaftcentrifug och en del säger också att näringsämnena kvarhålls bättre. Men en juicepress är å andra sidan ofta dyrare än en juicepresscentrifug, och tar längre tid.

Kvalitet och pris
Och kvaliteten, ja, enligt olika konsumenttest verkar kvaliteten på maskinerna gå hand i hand med priset. Värt att tänka på är att det med juicing inte handlar om att använda en blender som mixar frukter och grönsaker till en smoothie, vari allt fruktkött finns kvar, för med juicing vill man ju bara ha just juicen.

Enkel rengöring
Vilken maskin man än väljer är det värt att titta på hur den rengörs. Så innan du köper en maskin för juicing, titta på hur många olika delar den har att plocka isär och hur du diskar den samt fundera över om du har ont om tid – då kan en råsaftcentrifug rekommenderas, eller om du har gott om tid – då kan en juicepress rekommenderas.
Juica ska vara roligt och enkelt!

Fördelar med juicing
Vi vet alla att frukt och grönt är nyttigt. Tänk dock på att vara snål med frukten, för frukt innehåller ofta en hel del fruktsocker. Låt ca 90 procent av juicen bestå av grönsaker. Juice är ett snabbt och effektivt sätt att få i sig alla de näringsämnen som finns i frukt och grönt, som ju är laddade med vitaminer, mineraler och andra näringsämnen.

Du inte bara mår bättre och går ned i vikt, du märker snart att matsmältningen fungerar bättre. Din hy får finare lyster. Ditt sötsug minskar. Du får mer energi och ork samt sover bättre. Och lider du av celluliter kan du efter en veckas juicekur se att dessa börjar försvinna. Du och din kropp mår helt enkelt bättre!

Att börja juica
Innan du ger dig i väg till marknaden eller butiken för att köpa fukt och grönt studera lite olika recept samt fundera över goda kombinationer. Nedan får du tre goda förslag. Skriv en inköpslista, för det kan vara den lilla ingrediensen som ger smaken det där lilla extra.

Dags att juica
Väl hemma kan det vara bra med lite planering. Ska du göra din juice på morgonen innan jobbat kan juicen förberedas kvällen innan med att skölja och skära grönsakerna och frukterna i lagom stora bitar. En del föredrar att ångkoka hårda grönsaker som rödbeta och morot, dels för att underlätta för maskinen och så menar vissa att det blir mer juice. Annars är det bara att skära dessa råa i mindre bitar. Och på morgonen är det bara att juica. Om du märker att restprodukten – fruktköttet – fortfarande innehåller mycket juice efter att du centrifugerat/pressat kan du med fördel köra det genom maskinen igen.

En del juiceexperter tipsar om att man under en juicefasta kan ta fasta på att man varje dag ska dricka efter regnbågen – dvs. man ska varje dag dricka grön, gul och röd juice.

Och så är det bara att dricka din smarriga juice och/eller ta med i en glasflaska till jobbet. Tänk dock på att juice är som allra bäst när den är helt nypressad.

Här på En Suecos redaktion tycker vi om att experimentera men har vi tagit fram tre smarriga, hälsosamma recept. Bara att skölja, skär i bitar och juica (recept för 1 servering):

Detox (redaktionens favorit)
2 selleri stjälkar
1 gurka
2 cm ingefära
1 cm gurkmeja
1 citron
2 äpplen
Liten knippe persilja

Jordnära
2 morötter
1 cm ingefära
1 cm gurkmeja
2 rödbetor
1 gurka
2 apelsiner

Sommardröm
1/4 ananas
1/8 vattenmelon
2 morötter
2 selleri stjälkar
2 cm ingefära

Tips att ha i din juice:
• Citron
• Ingefära
• Gurkmeja
• Gröna blad
• Spenat
• Broccoli
• Kål
• Gurka
• Fänkål
• Selleri
• Bär i säsong
• Morötter
• Rödbetor

____
Det finns massor av mer recept och tips på internet, det är bara att googla!

______

Du som följer 5:2 dieten kan få i dig ditt näringsbehov genom endast juice under dina fastedagar!

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.