Den blå – och gula – kusten
Den blå och gula kusten? – Nej, vi pratar inte om Sverige. I stället har En Suecos utsända varit i Frankrike och på den Franska rivieran, även känd som den blå kusten, Côte d’Azur i Provence. Temat för resan var mimosavandring och tidigt om våren är delar av den blå kusten helt gulfärgad av de vackra mimosaträden som står i full blom. Nu ska det tilläggas att man inte behöver åka till Frankrike och Côte d’Azur för att njuta av synen av vacker mimosa, för dessa vackra träd med sina söta gula blommor kan man även se i all sin prakt både här på Costa del Sol och på andra platser i Spanien. Platser på Costa del Sol som har relativt stora mimosabestånd är t ex Guadalhorce och området runtomkring Plaza Mayor och Málagas flygplats.

 
Visst kan det dessvärre vara lite besvärligt att resa till Côte d’Azur från Málaga, då det inte går några direktflyg till Nice härifrån. Det finns flera alternativa linjer att välja mellan men lite ironiskt nog var det i detta fall faktiskt billigast att flyga Málaga-Oslo-Nice med Norwegian. Definitivt en omväg! Men via Oslo fick det bli, och vid ankomst i Nice var det dåligt väder. I likhet med Spanien har Frankrike också haft en lång och kall vinter med mycket dåligt väder.
 
Från flygplatsen i Nice gick resan direkt vidare ned till kusten, till den mysiga Medeltidsbyn Bormes-les-Mimosas, som ligger vackert vid en bergssida, ca 6 km från havet. Här besöktes en trädgårdshandel som specialiserat sig på mimosa, där det berättades hur de odlar fram denna exotiska växt. Denna trädgårdshandel har inte färre än hela 180 arter i sitt sortiment och personalen berättade att dessa vackra träd, som växer på så många platser i naturen och nästan tas för givet, faktiskt härstammar från Australien. De föredrar sur jord med en del fuktighet, någonting som har begränsat utbredningen av detta träd då majoriteten av Medelhavskusten består av kalksten, som är alkalisk och ger jorden ett högt pH – alltså motsatsen till sur jord med lågt pH. Detta är också tillfället på Costa del Sol, och förklarar varför man huvudsakligen ser mimosaträd längs kusten, ofta nära floder och områden med mycket vatten, och (nästan) aldrig i bergsområden, som i Spanien många gånger består av just kalksten.
 
Efter incheckning och en utsökt trerätters middag på det vackra och charmerande familjedrivna boutiquehotellet Hostellerie du Cigalou var vägen till sängen kort för de flesta av resans 29 deltagare, som alla såg fram emot morgondagens vandring längs kusten. Och vandringen nästkommande dag infriade alla förväntningar, trots att vädret inte var det bästa. Under vandringen, 10 km, sågs vacker mimosa överallt, samt även barrträd, vackra små byar och en oerhört vacker – och jämfört med Costa del Sol – en nästan orörd kustlinje.
 
Om eftermiddagen var det dags för en liten promenad genom de smala gatorna i Bormes-les-Mimosas, och alla lät sig fascineras över denna mycket vackra by, med den storslagna utsikten ned mot havet samt mot de omkringliggande bergen. Dessutom, trots ett invånarantal under 10 000 människor, har byn flera gourmetrestauranger, så på kvällen blev det middag i egen regi, och det finns minst sagt någonting för varje smak.
 
Den tredje dagen lämnade vi Bormes-les-Mimosas tidigt om morgonen och med buss samt båt längs kusten besöktes Port Grimaud, St. Tropez, St. Maxime och St. Raphael, innan vi till slut kom till Cannes och det fyrstjärniga hotellet Clarion Suites Cannes Croisette, som skulle vara vår bas under fem nätter. Alla byar och platser längs denna resa är oerhört vackra och det är ett sant nöje att besöka dem under våren då det inte är lika många människor som under högsäsong.
Den blå kusten är också oerhört populär bland fransmännen själva och många fransmän firar semester här så ofta de kan.
Port Grimaud är en liten by som består av hus som står på pålar ute i havet, starkt inspirerat av Italiens Venedig, och den är mycket väl underhåller med både fastboende och semesterbostäder som kantar kanalerna. De flesta har båten ”parkerad” precis utanför sitt hus, för här är det mer praktiskt med båt än med bil. St. Tropez känner nog de flesta till och det är en plats som man bör besöka minst en gång i livet. Detta är en av jetsetarnas favoritplatser och oavsett tid på året ligger det alltid en imponerande samling med lyxbåtar i hamnen. Till skillnad mot Puerto Banús har St. Tropez mer stil och klass och vem vet, kanske har man tur och träffar personen som satt St. Tropez på världskartan, nämligen självaste Brigitte Bardot!
 
Under vår fjärde dag här var det dags för vandring igen och efter en bussresa från Cannes till byn
Mandelieu-la-Napoule, ca 45 minuter, gick vi återigen 10 km till foten av alperna, och här var bergstopparna täckta med snö. En mycket vacker syn med kontrasten till de gula mimosorna som växer vilt längs bergssidorna här. Det är inte helt utan anledning som Mandelieu kallas mimosans huvudstad och det ses mimosaträd överallt, hela vägen till den lilla bergsbyn Tanneron, som ligger på toppen av en ås. Här åt vi picknick ute i skogen innan bussen kom och hämtade oss tillbaka till hotellet.
 
Den femte dagen återvände vi till Tanneron, som återigen var utgångspunkt för vår vandring, men denna gång till en annan by, nämligen Pégomas. Men först fick vi se Forcerie Vial, som är en mycket traditionell trädgård som ägs av en familj vars största intresse är mimosa. Här fick vi se hur mimosa kan användas i både matlagning, vin, parfym och andra kosmetiska produkter. Vi fick även smaka på många av produkterna och de allra flesta av oss passade på att också köpa olika mimosaprodukter. Både smaken och doften är fantastisk! Tillbaka i Cannes hade vi tid till lite avslappning innan det var dags för en trerättersmiddag på en lokal restaurang.
 
Resans sjätte dag gick vi först runt i Cannes på egen hand. En del ägnade dagen åt att upptäcka stadens stora shoppinggata medan andra njöt av en utsökt fransk lunch vid havet, på en av de många, fina restaurangerna. Det franska köket är inte världskänt utan anledning och man blir sällan besviken på det som serveras längs Côte d’Azur. Sista halvan av dagen togs det en båttur till en av de små öarna utanför Cannes, närmare bestämt munkön Île Saint-Honorat, där det i dag bor ca 20 munkar, som producerar vin i världsklass, och detta vin levereras till många Michelin-restauranger och hotell. Här får man dessvärre inga smakprover, men det är absolut värt att köpa någon flaska, om inte annat så för att man har varit där vinet tillverkas.
Denna ö är bara 1,5 km lång och 400 m bred, så här råder det ingen risk att man går vilse. Runtomkring ön är det dessutom mycket vackert, så en promenad runt ön är verkligen att rekommendera.
 
Den sjunde och sista heldagen på resan inkluderade ett besök i parfymstaden Grasse, som under många århundraden varit centrum för världens parfymindustri. Här besökte vi en blomfarm som på grund av sin höga kvalitet har levererat rosor och jasmin till bland annat parfymhuset Dior. Själv köpte jag rosmarmelad, och jag måste säga att det är den bästa marmelad jag någonsin smakat!
 
Efter besöket i Grasse och i en av parfymfabrikerna, som också fungerar som ett museum, gick turen vidare till de små vackra byarna Pont-du-Loup och Tourrettes-sur-Loup. I förstnämnda besökte vi en konfektyrbutik som använder blommor och frukt i framställningen av deras många sötsaker. Ett intressant och spännande inslag, också med möjlighet att handla.
 
Om kvällen blev det en gemensam avskedsmiddag i Cannes hamnen och morgonen efter tog bussen oss till Nice, för hemresan.
 
Alla som var med på resan uttryckte att det varit fantastiskt, trots att vädergudarna inte varit på vår sida, och många sa att de skulle kunna tänka sig att göra samma resa nästa år igen. Och vem vet, kanske En Suecos utsända blir en av dem?
En resa till Côte d’Azur kan verkligen rekommenderas!

Resan ”Mimosavandring i södra Frankrike” arrangerades av den norska resebyrån Vitus Reiser, och reseledare var En Suecos utsända, Tom Halvorsen.
För mer information se: www.vitusreiser.no

 
Av Tom Halvorsen, tom@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.