Elsparkcyklarna intar Málaga – men befinner sig i ett juridiskt ingenmansland

Elsparkcyklarna intar Málaga - men befinner sig i ett juridiskt ingenmansland

Det varma vädret, många gågator i staden och turister året runt gör Málaga till en attraktiv stad för företag som hyr ut elsparkcyklar.

Varken fågel eller fisk

De är inte cyklar. De är inte moppar. Turisterna ger sig ut på sightseeing med dem och affärsfolk använder dem till och från tunnelbana, buss och tåg, på gator och torg, vägar och trottoarer. Det handlar om elsparkcyklarna, som intagit många Europeiska storstäder. Men det sker inte utan motstånd från lokalbefolkningen och affärsinnehavare. Stadens invånare är trötta på sparkcyklarna som står i vägen och gör det svårt att komma fram eller än värre utgör fara för allmänheten, speciellt för personer med fysiska eller synrelaterade funktionsnedsättningar.
I takt med att uthyrningsställena ökar i antal ökar också klagomålen från invånarna.

Böter eller konfiskering

De elektriska sparkcyklarna finns överallt i större städer, där olika företag hyr ut dessa färdmedel. Det första företaget att rulla in på Málagas gator och torg var svenska VOI. Tillsammans med Lime, Tier och UFO är dessa de fyra företag som i skrivande stund hyr ut elsparkcyklar i Málaga. Siffror från kommunens avdelning för trafik och infrastruktur visar att det kör drygt 450 sparkcyklar på gatorna i provinshuvudstaden just nu. Men klagomålen handlar om att sparkcyklarna dräller runt när användarna bara ställer dem någonstans efter en tur samt om att de utgör fara för fotgängare när de kör fram på trottoarer och gågator i 25 km/t.
 
Frågan är också om parkering av dessa färdmedel kräver kommunal auktorisation eller ej. Då sparkcyklarna inte befinner sig på någon fast plats i staden utan i stället hela tiden flyttas runt, befinner de sig i ett juridiskt ingenmansland, som det ser ut just nu.
 
Málaga kommuns avdelning för infrastruktur sa till en början att Policía Local skulle få lov till att ta bort sparkcyklar från gatorna men för nuvarande finns det inget juridiskt underlag för detta. I stället kan det skrivas ut böter när sparkcyklarna står parkerade eller ligger på speciellt olämpliga platser.

Kommunerna pressar DGT

Málaga kommun har presenterat ett önskemål om ett förbud mot att parkera sparkcyklarna på offentliga vägar och betonar att det är nödvändigt att sparkcyklarna anpassar deras fart när de kör på trottoarer. Det betyder att elsparkcyklar endast får köra 10 km/t, liksom andra färdmedel (vanliga sparkcyklar, barnfärdmedel, rullskridskor m.m.) som är tillåtna på trottoarer.
Chefen för det spanska trafikverket Dirección General de Tráfico (DGT), Pere Navarro, uttalade sig i början av februari om den infekterade trafiksituationen efter att flera kommuner börjat efterfråga regleringar. Han har sagt att städernas framtid bestäms av framkomligheten:
 
”De städer som inte lyckas lösa dessa problem kommer att uppleva tät trafik, föroreningar, buller och trafikolyckor. Städer som lyckas lösa problemet lockar i stället talanger och gör sig själva konkurrenskraftiga.” Och så har han även sagt: ”Fram till nu har elsparkcyklarna inte betraktats som fordon. Det måste de göra för att de ska kunna regleras på samma villkor som andra fordon med hänsyn till att köra alkoholpåverkad m.m.”
 
DGT arbetar nu på ett regelverk som innehåller flera viktiga punkter när det kommer till elsparkcyklar. Bland annat fastslår Pere Navarro att de inte får köras på trottoarer. De nya reglerna förväntas vara färdigställda i slutet av mars, och sedan är det upp till varje enskild kommun att implementera dem på deras offentliga vägar.

Så fungerar det

För att hyra en elsparkcykel i Málaga laddar du ned just den elsparkcykelns app, upprättar en profil och anger betalkortsinformation. Därefter scannar du en kod som finns på elsparkcykeln med appen och detta låser upp just den elsparkcykeln. Du betalar per använd minut. Priset skiljer sig mellan uthyrarna men som exempel kostar VOI-elsparkcykel 1 euro att låsa upp och därefter 0,15 euro per minut i hyra.
 
Elsparkcyklarna är ”free floating”, vilket betyder att de inte ska parkeras vid en uppladdningsstation efter en tur. Du kan ta elsparkcykeln ända fram till dörren, men du får inte ta med den in i ditt hem eller någon annanstans som gör att andra användare inte får tillgång till dem. Elsparkcyklarna laddas upp då en anställd kör runt och samlar upp dem, varefter de ställs ut igen när de är fulladdade.
Elsparkcyklarna är utrustade med GPS och 4G-information så att företagen kan kontrollera var varje enskild elsparkcykel är.
 

Vad är en elektrisk sparkcykel?
En elektrisk sparkcykel är som en vanlig sparkcykel men den har en motor som driver den. På så sätt behöver du inte sparka dig fram utan behöver bara vrida på ”gashandtaget” för att ta dig fram.


Elsparkcykel och dödsfall
I december 2018 avled en 33-årig man i Córdoba efter en krock med en personbil. Mannen som körde elsparkcykeln bar hjälm, men olyckan, som skedde nattetid, kostade honom livet. Elsparkcykeln var av modellen ”chopper” och är en blandning av en vanlig motorcykel och en elektrisk motorcykel, som kan köra upp till 80 km/t och har en räckvidd av 40-50 km. Det är det första dödsfallet relaterat till elektriska sparkcyklar i Andalusien, men det tredje i Spanien.

 
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.