Kommunen i Málaga, med borgmästare Francisco del la Torre i spetsen, Junta de Andalucía och en hel befolkning fördömer Málaga CF:s ägare Shejk Al-Thani för ekonomisk och sportslig deroute denna säsong – han ska bort nu, är kravet!
 
”Vete ya, vete ya, vete ya.”
 
“Försvinn u, förvinn nu, försvinn nu.”
 
De orden ropas av tusentals fans utanför Estadio la Rosaleda i nordöstra Málaga. Det finns skrivet i graffitti i hela staden, på broar, i rondeller och på stadions väggar. Det finns printat på plakat vajande i händerna på publiken vid matcherna – och uppsatta på alla möjliga platser på Costa del Sol.
 
Lynchstämningen mot shejk Abdullah bin Nasser Al-Thani från Doha i Qatar, ägare och president för Málaga Club de Fútbol, just fyllda 50 år, är stormlik.
 
Han kan inte visa sig i staden och har också skickat några av sina internationella juridiska konsulter, Richard Shaheen från Washington och Owen Lynch från London, till Málaga för att granska de eländiga ekonomiska förhållandena i klubben som lider av oron i division 2.
 
Amerikanen har till och med visat sig på träningen för att titta på!

Nya investerare färdiga

Konsulterna har haft möten med Málagas borgmästare Francisco de la Torre, som har kommunen och Junta de Andalucía (landstinget) bakom sig i strävan efter att få shejken att sälja sin del av aktierna efter att hotellkedjan Blue Bay övertagit 49 procent av Al-Thanis 97 procent genom ett domstolsbeslut. 3 procent ägs av minoritetsaktionärer. Kravet är; sälja eller skjuta till kapital i klubben så att den kommer på rätt köl igen.
 
Málaga CF har en skuld på ca 5 miljoner euro som det professionella spanska La Liga-förbundet kräver ska avbetalas innan nyår. Annars tvingas klubben, med de stora Champions League-triumferna säsongen 2012-2013, tvångsnedflyttas, vilket skulle vara en stor skam inte bara för klubben utan för hela Málaga. Därför är Francisco de la Torre också inblandad. I sin hand har han spanska investerare som vill gå in med kapital om/när shejken försvinner. Blue Bay har bett borgmästaren om att få kontakt med investerarna. Málaga CF ska så snabbt som möjligt fås på rätsida igen, låter det från hotellkedjan.

Málaga, ett nytt Chelsea

Det väckte uppmärksamhet när Al-Thani köpte det konkurshotade Málaga CF för 36 miljoner euro för 10 år sedan och samtidigt övertog en skuld på knappt 20 miljoner euro. Han var den första utlänningen i spetsen för en spansk La Liga-klubb – sedan har det kommit fler.
 
Jag mötte som hastigast den unge mannen som Al-Thani anställde som vicepresident och administrativ chef, den då 30-åriga Abdullah Mohammed Haj Ghubn, född i Libyen, men utbildad företagsekonom i Jordan. Mötet ägde rum i det dåvarande caféet i Málaga CF, dit han kom tillsammans med presschefen Victor Varela, som nu är vicepresident i division 2-klubben Albacete i La Manga.
 
”Málaga CF ska vara vår motsvarighet till engelska Chelsea”, sa en glädjestrålande Ghubn. År 2003 tillträdde han som generalsekreterare i NAS GROUP och var redan då Al-Thanis högra hand.
 

En komplicerad karaktär

Men att det skulle komma att gå fel i ledningen av Málaga-klubben med shejken i spetsen var någonting som anades redan från början av Yasmin Al Sahoud, den kvinnliga advokaten som blev den första generaldirektören och som gav ett vackert ansikte till den första uppsägningen. Hon avsattes av Abdullah Ghubn. En händelse som man tycker kunde varit en engångsföreteelse, men som sedan blev en vana i klubben. Svängdörrarna har aldrig stått still.
 
”Det har hänt bra saker i klubben men helt klart även dåliga”, säger hon. ”Jag har alltid följt Málaga CF nära. När jag kom räknade jag inte med allt det där som nu har hänt under åren. Men när jag lämnade klubben sa jag att jag förväntade mig att det skulle hända. Ännu tidigare. Problemen i ledningen i Málaga CF har ingenting att göra med att Al-Thani är arab utan i stället är det hans personlighet och brist på ledarskapsförmåga som är orsaken. Och så skyller han alltid på tredje part när någonting går fel. Al-Thani är en komplicerad person. Han har aldrig tänkt på Málaga CF på lång sikt”, säger Yasmin Al Sahoud i en intervju till SER Deportivo Málaga.
 

Frågor till ambassaden

Borgmästare Francisco de la Torre har erbjudit Al-Thani att resa till hans hemstad i Qatar, Doha, för ett möte, under vilket han skulle nyttja alla hans diplomatiska egenskaper. Liksom minoritetsaktionärerna i Málaga CF har de la Torre vänt sig till Qatars ambassadör i Madrid, Mohammed Al Kuwari, för att berätta om situationen i Málaga samt uttrycka sina bekymmer kring den.
Själv har han sagt: ”På ett mycket respektfullt sätt, väl medveten om att Qatar-regeringen samt landets kungafamilj inte har inflytande på Al-Thanis handlingar”. Vilket även ambassadören svarade.
 
Och så meddelade Al Kuwari för övrigt att han lämnar kontoret i Madrid för att tillträda som ambassadör i Tyskland.

Tar emiren affären?

Berättelserna om shejk Al-Thanis misskötsel av Málaga CF har nått Qatar – säkert genom ambassaden i Madrid.
Om detta säger Yasmin Al Soud: ”Qatar är ett land som tar sin image på allvar. Inte minst nu när det gäller slutrundan om fotbolls VM i Qatar 2022. Lite försiktigt vill jag säga att det kanske kan komma att ses ett politiskt ingripande gällande förhållandet till Málaga CF. Men emiren kan inte ta ansvar för alla privata handlingar i hans familj. Al-Thani-dynastin uppgår till ca 2 000 personer. Skulle det bli att någonting görs krävs det flexibilitet och allvarliga kompromisser från shejken.”
 
Spelarna i Málaga CF tittar undrande på, fulla av förhoppning. Har de en klubb i början av 2020?
 

Vad vet vi om Al-Thani

• Presskygg. Uttalar sig på twitter, även när han vill säga någonting till sin klubb Málaga CF. Har dock gett några enstaka intervjuer till den stora spanska sporttidningen MARCA i London samt till ett fåtal arabiska medier.
• Är delaktig i bolag i fler än 30 länder, branscher som hotellkedjor, shoppingcenter, bilar och elektronikbolag.
• Styrelsemedlem i Doha Bank.
• Mycket hästintresserad och styrelsemedlem i ryttarförbundet i Qatar.
• Ordförande för styrelsen för Nasser Bin Abdullah & Sons Group (NAS).
• Är avlägsen släkting till Qatars före detta härskare shejk Hamad.
• En av hans kusiner är Hamad bin Khalifa Al-Thani, som övertog makten som emir i Qatar genom en statskupp 1995. Han satt som emir i 18 år.
• Misslyckades med ett hamnprojekt i Marbella.
• Tvingades ge upp ett arenabyggprojekt i Málaga. Arenan skulle ha plats för 65 000 besökare.
• Låter nu fotbollsakademi-projektet i Málaga falla i ruiner.
• Har blivit fråntagen en rondell i Málaga som hade ärats med hans namn.

18 000 säsongskort – fine åskådarsiffror

Málaga CF har sålt 18 000 säsongskort till Estadio La Rosaleda, som kan ta emot 30 000 besökare.
Det är 4 000 färre jämfört med förra säsongen, men antalet åskådare till hemmamatcherna har hittills varit bra.
 
De har uppgått till:
Málaga CF – Las Palmas: 17 612 personer
Málaga CF – UD Almería: 18 068
Málaga CF – Rayo Vallecano: 13 611
Málaga CF – Sporting Gijón: 15 272
Málaga CF – Cádiz CF: 17 467
Bara en klubb i division 2 lockar större publik än Málaga CF, nämligen Real Zaragoza.
Zaragoza är Spaniens femte största stad, Málaga är landets sjätte största.
Málaga CF:s resultat i division 2:
Racing Santander – Málaga CF 0 – 1
Málaga CF – UD Las Palmas 1 – 1
Girona – Málaga CF 1 – 0
Málaga CF – UD Almería 0 – 1
Mirandes – Málaga CF 1 – 1
Málaga CF – Rayo Vallecano 1 – 1
Albacete – Málaga CF 1 – 0
Málaga CF – Sporting Gijón 1 – 1
Real Zaragoza – Málaga CF 2 – 2
SD Huresca – Málaga CF 2 – 0
Málaga CF – Cádiz CF 1 – 2
Deportivo La Coruña – Málaga CF ¿??
Efter detta låg Málaga CF, efter tolv spelrundor, på plats nr: ???? med ??? poäng.
Efter tolv matcher förra säsongen i division 2 hade Málaga CF lyckats skaffa sig 25 poäng.
Målgörare
Adrian 2
Sadiku 2
Cifu 1
Lombãn 1
Antonin 1
Avstängningar
Adrian 1 speldag
 

Första tränaravskedet kom i division 2

Det hann bli tio spelrundor innan första tränaren i de bästa spanska ligorna ägde rum. Det blev i storklubben Deportivo la Coruña, som åkte ur La Liga tillsammans med Málaga CF och som förra säsongen förgäves kämpade för att ta sig tillbaka till den bästa spanska ligan i play off-matcher – också med Málaga – ligger nu i botten av division 2, jämte Málaga.
 
Juan Antonio Anquela, inhyrd sedan säsongsstart från Oviedo, åkte ut. Han har tidigare varit i Granada, Numancia och Huesca. I Deportivo La Coruña löstes Anquela av Luis Cesar som tidigare arbetar ibland annat Valladolid och på Tenerife.
Det blev dock förlust mot Las Palmas under hans första match som Deportivo-coach.
 

Tribunplatser finns hos La Peña de Dinamarca

Fotbollsintresserade på både Costa del Sol och från andra länder är välkomna att kontakta La Peña de Dinamarca för biljetter till toppmatcher på Estadio La Rosaleda i Málaga. Klubben har fina tribunplatser i mitten av den ena långsidan, i skydd för eventuellt regn.
Innan match serveras en lättare måltid med matchupplägg i Casa Danesa/Club Danés på Mijas-vägen, därefter buss tur-och-retur till stadion.
Medlemsrabatter till alla matcher.
Kontaktpersoner:
Ordförande: Morten Møller
+34 617 700 424
info@malaga-support.dk
Sekreterare: Ole Hansen
+34 621 214 983
kontakt@malaga-support.dk
La Peña de Dinamarca är den enda officiella danska supporterklubben för Málaga CF upptagen i Federación De Peñas Malaguistas i Málaga CF. Klubben stöttar cancerhospicet Cudeca i Benalmádena.
Klubben välkomnar nya medlemmar.
Matcher på Estadio La Rosaleda i november:
10 kl. 18.00: Málaga CF – Fuenlabrada
23/24: Málaga CF – Elche
(Matchtid är i skrivande stund ej fastställd.)
www.malaga-support.dk
Av Morten Møller

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.