En Sueco har tidigare varit på upptäcktsfärd i Málagaprovinsen och besökt producenterna bakom produkter med den blå stämpeln Sabor a Málaga. Nu tar
Spain Food Sherpas med oss längs Málagas gator samt för besök hos de lokala handlarna ”los ultramarinos”, som säljer produkterna.
Simone Vieweg från Tyskland är sherpa för företaget Spain Food Sherpas, som startades år 2014. Inte bara för den goda smaken utan även för att stötta de små, lokala företagen.
”Det finns de riktiga sherpas i Himalaya som hjälper dig upp till bergstoppen och så har du mig – en food sherpa som tar dig med till den bästa maten i staden”, förklarar 28-åriga Simone Vieweg.
Smaken av Málaga
De lokala malagaborna och turister från världens alla hörn samlas mellan de många små bodarna på Mercado Central de Atarazanas i centrala Málaga. En av dem är slaktaren Pedro Gonzales, som har ett mindre utbud av produkter med den blå stämpeln.
”Sabor a Málaga har inte funnits tillräckligt länge för att alla produkterna ska vara märkta, trots att de är 100 procent från Málaga. Vi måste ge det lite mer tid så att det kan nå ut till fler”, säger Pedro Gonzales, medan de sista knutarna slås om den egengjorda kycklingkorven.
”Köttet får jag härifrån och så förbereder jag det själv och självklart vill jag gärna ha det stämplat. Det blå klistermärket fångar människors uppmärksamhet och bidrar till att fler köper produkterna”, säger slaktaren.
Man får en känsla av att de på marknaden värdesätter att skylta med varifrån produkterna kommer och de som inte har ett blått klistermärke skriver ”malagueño” under produktens namn, om produkten är lokal.
”Mycket här är 100 procent från Málaga och görs enligt tradition, såsom man alltid har gjort det, trots att alla varor inte bär märket ännu”, förklarar food sherpa Simone Vieweg.
På marknaden träffar vi också ost- och jamónhandlaren Enrique Torres, som berättar att Málagas stolthet är ”la cabra malagueña”. Av alla världens getter är hon drottningen, för hon producerar mycket mjölk och den håller hög kvalitet.
”Så om du vill ha någonting riktigt lokalt samt med Sabor a Málaga-märket är vår getost den rätta”, säger Enrique Torres och tillägger: ”I andra länder görs det mycket för att marknadsföra den lokala maten så det är någonting som vi också ska göra. Det är ju självklart då vi ju har så många produkter med så hög kvalitet.
Los ultramarinos
500 meter från marknaden står Pepe Palma i sin butik La Mallorquina från 1945 och säljer sina många specialiteter från små producenten med märket Sabor a Málaga. Bland annat ölen Murex bryggd på sockerrörssirap från östra Málaga.
Pepe Palma, eller ”Pepito”, tog över verksamheten efter sin far. Denna sorts ultramarinos är oftast familjeföretag, och precis så är det alltså här också.
”När min pappa gick i pension köpte han lite land för att odla oliver på. Men han dog bara ett halvår senare. Så nu håller jag min fars dröm vid liv”, berättar Pepito och visar fram flaskorna med den välkända blå märkningen.
Ett brett utbud av Sabor a Málaga-produkter fyller hyllorna i butiken. Marmelader i många färger, värt att betona att de är ekologiska, chutney, paté, vino dulce och avokadohonung fån Axarquía-området samt även gin-tonic-marmelad från Ronda, går alla att hitta i denna lilla butik.
”För mig är det mycket viktigt att ha märkningen. Först och främst handlar det om att lokalborna samt turisterna lätt kan se vad som är 100 procent lokalt. Men så handlar det också om att differentiera sig från mängden”, säger den passionerade handlaren.
La Mallorquina är inte de enda ultramarino med det välrenommerade blå märket. Hos Juan de Dios Barba som startade 1932 – bara ett stenkast därifrån – finns också varor med märket integrerade. En av dessa är mangomarmelad från en liten producent i Frigiliana öster om Málaga, som är berömt för sina sockerrör. Dessutom är det den enda fabriken i Europa där det fortfarande görs sockerrörssirap på traditionellt sätt.
Den dolda skatten
Inte långt från butiken håller Antionio Puente på att ta hand om sina kända söta viner. På en bakgård på Málagas krokiga gator gömmer sig en pärla. Denna autentiska plats är inredd likt en andalusisk lantgård, och här är det fullt med liv. Bland gästerna finns det gamla basketlaget från Caixa Bank. De har grått hår men männen utstrålar fortfarande ungdomlighet och lekfullhet.
La Revoca är känd för sin handgjorda inredning från hela Spanien, handplockad av ägaren Antonio Puente och hans fri. Men nu är de även kända för sin lokala ”desayuno de pueblo”.
”Jag är för konceptet ’casa de comidas’ och serverar det som jag råkar ha hemma just den dagen”, berättar Antonio Puente, som har drivit stället i sex år.
Förr var La Recova bara en butik, men under La Fería började folk att söka sig in i skuggan hos Antonio Puente, för att komma bort fån festligheterna en liten stund. När han märkte att det fanns en efterfråga på vatten och senare lite lättare tapas bestämde den 40-åriga malagueñon sig för att kombinera butiken med servering. Allting gjordes efter farmors gamla recept och stämplades så med det populära blå märket.
”En av cheferna från Sabor a Málaga kom ofta hit för att äta frukost och tyckte att platsen var intressant och annorlunda och frågade: ”Ursäkta men ska inte du vara en del av vårt märke?”. Och det var så det började.
”Jag får alltid produkter ’100 procent Málaga’, förutom om det är något recept med en ingrediens som inte går att odla här. Men regel nummer ett är att det alltid ska vara lokala produkter.
Besöket avslutas med en lätt och enkel tapastallrik med manchego och marmelad samt chorizo och till det den hemgjorda Vermut som Antonio Puente smaksätter med färsk citron, apelsin och kanel. Vermutens genomträngande smak sticker lite på tungan men det uppvägs snart från den söta apelsinen och kanelen.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001