Har Juan Carlos I tagit emot 100 miljoner dollar i provision?

Har Juan Carlos I tagit emot 100 miljoner dollar i provision?

100 miljoner dollar är vad schweiziska åklagare påstår att Juan Carlos I mottagit av det saudiarabiska kungahuset i provision i samband med kontrakten med det spanska konsortiet som levererar höghastighetståg till Mecka. Majoriteten av pengarna menas sedan ha överförts från Juan Carlos I:s schweiziska konto till ett konto tillhörande Corinna Larsen (eller Corinna zu Sayn-Wittgenstein, Larsen är hennes flicknamn. Zu Sayn-Wittgenstein har hon kvar efter äktenskapet med prins Johann Casmir Zu Sayn-Wittgenstein-Sayn, från vem hon skildes 2005).

Denna kanske korruption kände inte allmänheten till när Juan Carlos I valde att abdikera från tronen 2014. Då hette det att han ansåg att den dåvarande kronprins Felipe var redo att överta rollen. Det var visserligen sant, men katalysatorn var senare att Juan Carlos I hade dykt upp i flera fall. Svärsonen Iñaki Urdangarins korruption och elefantjakten var olyckliga händelser men det värsta för Juan Carlos I var nog att det framkommit att han haft ett förhållande med Corinna Larsen sedan 2004. Det klingade illa hos många spanjorer då all hänsyn till Sofia tycktes helt försummad.

Juan Carlos I har annars varit respekterad och omtyckt av de flesta spanjorer, speciellt då han hade en avgörande roll i återinförandet av demokratin efter Francos död.

Provision för höghastighetståg?

Juan Carlos I har annars varit respekterad och omtyckt av de flesta spanjorer, speciellt då han hade en avgörande roll i återinförandet av demokratin efter Francos död samt i avvärjandet av statskuppen den 23 februari 1981. Han har dessutom varit en aktiv representant för det spanska näringslivet, även 2011 när ett spanskt konsortium tilldelades en del av uppgiften att leda spanska höghastighetståg mellan Medina och Mecka. Enligt åklagarna hade de vinnande bolagen inkluderat en ”rabatt” som innebar att saudiaraberna som ”tack” för kungens insats kunde ge honom 100 miljoner dollar, vilket i skrivande stund motsvarar ca 90 miljoner euro. Pengarna ska ha överförts till ett konto i den schweiziska banken Marabaud, tillhörande Lucum Foundation, vars ägare är Juan Carlos I.

Åklagaren menar dock att dessa pengar betalades bara ett fåtal dagar efter att Juan Carlos I hade besökt emiren av Kuwait.

Följ pengarna!

Det är schweiziska åklagare som fått nys om pengarna, men även högsta domstolen i Spanien arbetar på saken. De menar att pengar ska ha överförts från Lucum Foundation till Corinna Larsen i flera omgångar. De första transaktionerna ska ha gjorts innan pengarna kom från saudierna. Dessa överföringar har förklarats som lån. Till de schweiziska åklagarna har Larsen förklarat sig vara en person som kopplar samman människor som vill göra affärer i Mellanöstern. 2010 betalade hon tillbaka dessa lån, då hon hade mottagit en betalning på 5 miljoner dollar från den kuwaitiska staten för sina tjänster. Åklagaren menar dock att dessa pengar betalades bara ett fåtal dagar efter att Juan Carlos I hade besökt emiren av Kuwait.

Och det blev flera överföringar från Lucum Foundation. År 2012 stängdes det schweiziska bankkontot, tillsynes på grund av en ny schweizisk lagstiftning om större transparens i den finansiella sektorn. Juan Carlos I, som fortfarande satt på tronen då, skrev därefter under pappren på överföringen av de resterande 64,8 miljoner euro till Solares Investors Corporation, som skulle tillhöra Corinna Larsen.

Juan Carlos I, som fortfarande satt på tronen då, skrev därefter under pappren på överföringen av de resterande 64,8 miljoner euro.

Kung Felipes och regeringens reaktion

Kung Felipe VI har sagt att han frånsäger sig hela arvet från sin far, liksom att han tagit ifrån fadern dennes apanage.

Högsta domstolen i Spanien, Audiencia Nacional, väntar nu på dokument från de schweiziska åklagarmyndigheternas undersökningar. Många politiker menar att man inte vill distrahera och ta fokus från arbetet med coronaviruset och dess hälsomässiga, ekonomiska och sociala konsekvenser, och kongressen har beslutat att inte tillsätta en undersökningskommission. Men eftersom kung Juan Carlos I abdikerat är han inte längre juridiskt immun och riskerar alltså att åtalas, och som inrikesminister Fernando Grande-Marlaska har sagt så har spanjorerna rätt att få veta vad Juan Carlos I har gjort eller inte gjort i detta fall.

Källor: El País, ABC.

Av Jette Christiansen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.