Ett ögonblick, vad säger panelen? (Maj 2020)

Ett ögonblick, vad säger panelen? (Maj 2020)

Frågor

 1. Coronakrisen har slagit hårdare än vi först ville tro. I stort sett alla branscher drabbas på ett eller annat sätt. En bransch som drabbas riktigt hårt är rese- och turistbranschen, speciellt som sommaren står inför dörren. Har du några semesterplaner som påverkas och har du funderat på alternativ?
 2. Vår värld, som vi känner den, har onekligen vänts upp och ned sedan Covid-19 började spridas. Tror du att människor kommer att förändra hur de lever sitt vardagsliv framöver – och om, hur tror du att detta kommer till uttryck?
 3. ”Good news” sprider leenden hos de flesta och ett populärt svenskt ordspråk är ”efter regn kommer sol”. Hur upplever du tiden vi lever i just nu?
 4. ”Sköna maj välkommen” sjunger man i Sverige. Vad har du för förväntningar på månaden som nalkas?

Namn: Monica Silverstrand

Bor:     Marbella

Gör:    Sjunger, översätter och säljer bostäder

Ålder: 60 år

 1. Ja. Min medverkan i Sverige på en studentuppvaktning, mitt tredje barnbarns födelse, min dotters 30-årsdag och en nära väns 60-årsfirande – alla under veckan före midsommar – lär ju gå om intet. Till dessa finns inga alternativ. Det suger men är inte världens ände. Hälsan är viktigare.
 2. Det kommer att ta lång tid innan kindpussandet är tillbaka i mitt liv. Jag läste en intervju med en man som var med när Spanska Sjukan rasade och han mindes att det tog flera år innan folk vågade leva som tidigare. Ansiktsmaskerna lägger sig nog. Vi har sett dem i åratal i Asien men det känns mest som om de används pga. smog etc. Jag tror att folk kommer att resa mindre i snitt. Dock inte jag. När faran är över – och det kommer den ju någon gång att vara, precis som efter alla andra pandemier – måste jag kunna besöka barn och barnbarn i andra länder. Självklar med fysisk distans, i alla fall till att börja med. Jag tycker också att uttrycket ”social distansering” är fånigt. Det har inget med något ”socialt” att göra. Fysisk distansering är det som gäller. Men kanske många som kan väljer inrikes semesterresor framöver i stället framöver. Ett tag… Misstänksamhet mot kineser i stort är ju bara trams. Då är man bra ignorant. De smittar väl för tusan inte mer än andra som råkat ut för samma virus! Inget säger att två kineser smittar mer än två svenskar!
 3. Nummer 1 på min önskelista just nu är att få återuppta mina dagliga långpromenader på paseon mellan Marbella och Puerto Banús. Jag saknar de timmarna något oerhört! Jag gillar att se att utsläppen över världen blivit mindre så planeten mår bättre. Jag gillar också Greta som nu verkligen fått vatten på sin kvarn. Jag har aldrig trott på konspirationsteorierna kring henne. Hon är en fantastisk ung kvinna som gjort ett makalöst avtryck i historien och öppnat ögonen på många miljoner människor och politiker (fast de också är människor, men mest politiker…) och jag hoppas verkligen att framtiden ser stora reduceringar i utsläpp av plast i haven och fossila bränslen. Liksom jag hoppas att folk börjar laga saker i stället för att kasta och köpa nytt. Jag har inga som helst synpunkter på regeringens åtgärder utan tycker det är bra att man slog till bromsarna till 100 % i stället för att det varken blir hackat eller malet. Nu har ju coronatrenden vänt i Spanien och framförallt i Andalusien. Jag känner mig helt trygg med de beslut som tagits och litar på att dessa fattats på basis av massor av kunskap som jag inte har.
 4. Självklart är den största förhoppningen att restriktionerna släpps en aning så vi tillåts vara ute och motionera som i många andra länder. Kanske ses 2 och 2. Vilken dröm att få sitta på t ex Restaurante Garums terrass på strandpromenaden och ta ett glas cava med en vän i solen! En lunch på stranden, en öl i skuggan på ett gathörn. Allt sådant som vi tidigare tog för givet. Det SKA hända i maj! För mig har månaden maj alltid varit en favorit. Hela sommaren ligger framför oss med alla förhoppningar om sol och värme, tid med vänner och familj, bad och ljumma kvällar. Grilla. Spela krocket. Bara vara. Så nog kommer jag att sjunga: ”Sköna maj, välkommen till vår bygd igen. Sköna maj, välkommen, våra lekars vän.” Helst iförd gulnad studentmössa vid en Valborgseld till ackompanjemang av en fin, gammal manskör. Det är grejer, det!

Namn: Tony Söderberg

Bor: Skövde

Gör: Kundservicechef på Mio 

Ålder: 46

 1. Vi har flera inbokade resor. Både i Sverige men även tre till Spanien. De i juni och juli ser inte så lovande ut så vi får hoppas att decemberresan blir av! 
 2. Förhoppningsvis kommer det att återgå till det ”normala” framöver. Människor har en tendens att glömma, framförallt det som är tråkigt. Sedan får vi hoppas att viss djurhantering, skövling av skog som driver in djuren mot samhällen med människor m.m. på något sätt förändras för att förhindra det här igen. 
 3. Det ljus jag ser fram emot nu är sommaren och med den en kurva över Covid-19 fall i världen som sjunker snabbare än någon beräknat! 
 4. Egentligen bara att den ska bli mer positiv än vad mars och april varit. Att människor slipper bli sjuka och att dödstalen avtar är det enda som är av vikt just nu! 

Namn: Brith Bogårdh 

Bor:     Kungsör och Fuengirola

Gör:    Lärare

Ålder: 72

 1. Min enda plan är förhoppningsvis att kunna återvända hem till Sverige. Jag bor på landet och tänker då njuta av min trädgård och hoppas på att så fort som möjlighet ges träffa mina barn och deras familjer samt alla våra vänner. 
 2. Tyvärr har människan alltför lätt att glömma det som borde ha gett oss lärdom. Det har historien visat. Att förändra nedärvda vanor och att kunna gå från det invanda och trygga är svårt för många.  Kanske kan pandemin ge oss tillfälle till reflektion och få oss att bli mer eftertänksamma och solidariska. Det inte nödvändiga resandet kommer nog att minska, det ger miljön möjlighet till återhämtning. Det är bra, tycker jag. Men att skuldbelägga, sluta med ömhetsbetygelser får jag hoppas inte blir följden. Min förhoppning är att vi i stället kommer att vara klokare så att vi förstår att det viktigaste i livet är att ge och ta emot kärlek.
 3. Jag följer Good News på FB, som en motvikt mot all annan information.Det är viktigt för mig att hålla mig uppdaterad av läget i världen men samtidigt inte bli alltför nedslagen så det negativa tar över. Jag försöker att vara positiv i mina tankar, som jag gärna delar med mig av. Jag håller mig i form mentalt och fysisk så gott det går. Slänga soporna, gå och handla ger lite omväxling, dansa och promenera till musik på terrassen, planera svenska- och spanskalektioner (som jag hoppas snart kommer igång). Att lyssna på ljudböcker, spela WF, se film och videochatta med nära och kära ger mig tröst och framtidstro.
 4. Sköna maj är något alldeles speciellt för mig, som bor vinterhalvåret här i Fuengirola. Svensk vår är så skir och oöverträffat vacker. Dessutom infaller min födelsedag och morsdag ofta på samma datum 26/5. Det är väl värt att fira. Jag hoppas på att få komma hem då och njuta av detta. Annars går väl tankarna till alla dem som är svårt utsatta av pandemin och lider. Jag hoppas verkligen att alla världens makthavare gör sitt allra yttersta för att hjälpa dem genom att ge de resurser till dem som behöver det.

Namn: Marie-Anne Taygan

Bor:     Fuengirola

Gör:    Arbetar hos Pro-Nordix

Ålder: 70 år

 1. Min dotter med familj skulle ha kommit till oss i juli när jag har semester men nu vet vi ingenting hur det kommer att bli. Kommer flygen att fungera? Kan man riskera att köpa biljett i förväg? Kommer man att vara frisk vid den tiden? Det är många frågor som snurrar i huvudet. Jag vet som tur är att jag har mitt jobb kvar i och med att jag har arbetat hemma sedan 14 mars och alla restriktioner blev akuta, så jag kommer att bli ledig i juli. Kan vi i så fall åka någonstans – det vet man ju inte heller, så inget planerat förrän början på juli när man har fått mer kontroll på situationen.
 2. Jag tror att människor kommer att tvätta händerna mer ordentligt än tidigare. Bära ansiktsmask längre än vi måste. Vi kommer antagligen inte ta varandra i hand och kindkyssar samt kramar kommer att bli färre, åtminstone i början när vi går tillbaka till arbeten och fått rätten att gå ut. Den kinesiska befolkningen världen över kommer nog att få vissa problem med resor och tillstånd att öppna butiker.
 3. ”Good news” behöver vi nog alla just nu. Den spanska regeringen har verkligen gjort det rätta med att stänga ned landet helt och håller bara mataffärer, apotek och sjukhus öppna. Jag har arbetat hemifrån så någon tid att göra någonting annat blev inte av. Det positiva är att så många volontära personer har hjälpt till med att handla åt oss som är lite äldre – en fantastisk hjälp. Swespania och Casa Nordica har kört hem beställningar som vi har gjort, vilket visar vilka bra människor vi kan vara när en tragedi som denna träder i kraft. 
 4. Mina förväntningar för maj är att kunna gå till arbetet och att vädret blir lite bättre än det har varit under både mars och april som har varit två gråa och regniga månader, och det har varit ganska kallt också. Förhoppningsvis kommer vi sakta men säkert att kunna återgå till vårt vanliga liv med att affärer och restauranger kan öppna så att alla får en inkomst och kan överleva, helt enkelt.

Vill du ställa en fråga? Maila den till sara@norrbom.com! Skriv ”Fråga panelen” i ämnesraden.*Redaktionen förbehåller sig rätten att välja mellan inskickade frågor.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.