Enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation går ca en tredjedel av maten som årligen produceras för konsumtion förlorad. Detta motsvarar cirka 1,3 miljarder ton mat, mat som enligt organisationen skulle räcka för att mätta 2 miljarder människor. Siffrorna är oroväckande och alltför höga, men tack vare solidariska kylskåp kan vi inom en snar framtid bidra till ett minskat matsvinn.
Konceptet att arbeta med matsvinn och samla in oönskad eller överproducerat mat både från privata hushåll och företag startades ursprungligen i Tyskland 2012. Med tiden har konceptet vuxit till en internationell rörelse och allt flera länder har gett liv till liknande verksamhet. La Nevera Solidaria är ett liknande initiativ som startades i Spanien för mer än 5 år sedan. I dag är kylskåpen utspridda på olika platser i Spanien, där maten från privatpersoner och företag kan förvaras och hitta vägen till någons mage, i stället för att hamna i soptunnor. De finns på offentliga platser och är lättillgängliga, varje dag kan man lämna eller hämta mat som annars skulle slängas.
Syftet med solidariska kylskåp är att väcka uppmärksamhet och intresse för att ta vara på matsvinnet. Konceptet är enkelt: bekämpa matslöseriet genom att göra mat, som för någon är överskott tillgängligt för andra.
“Det finns ingen avvägning mellan att ’hjälpa människor’ och ’minska matsvinnet’ eftersom båda begreppen är en del av samma ekvation: om vi hjälper människor att ta hand om planeten så hjälper vi oss själva. På kort sikt ser vi redan resultat i hela landet, våra 26 solidariska kylskåp arbetar med full kapacitet utan problem, vad mer kan man be om?”, säger Álvaro Saiz, grundaren av Nevera Solidaria.
Det första solidariska kylskåpet installerades april 2015 hos den ideella föreningen GBGE (Galdakaoko Boluntarioen Gizarte Elkartea) i kommunen Galdakaoko, i Baskien. Föreningen har i dag ca 250 volontärer som förutom att samla in och distribuera mat till fattiga familjer i kommunen även ansvara för att rengöra kylskåpen, med syfte att underlätta upphämtning och delning av mat. Organisationens koncept består av att installera kylskåp för att undvika att människor ska behöva rota igenom sopor. Tanken bakom att dessa kylskåp står på gator eller offentliga platser är så att ingen ska behöva känna sig obekväm när de närmar sig kylskåpen, oavsett om det är för att hämta eller lämna mat. Även om det kan verka som ett projekt för dem i störst nöd så är projektet utformat för alla.
“Vi anser att vårt initiativ överträffar andra typer av solidariska organisationers då vi först och främst gör maten tillgänglig för både matinsättare och konsumenter 24 timmar om dygnet. Dessutom hjälper vi till att bekämpa fattigdomens stigmatisering genom att placera ett kylskåp mitt på gatan så att vem som helst, när som helst på dagen eller natten, ska kunna öppna kylskåpet och sätta in mat eller ta mat på ett naturligt sätt utan åtskillnad av något slag. Det är ett enkelt sätt för oss att omvandla icke-marknadsförbar mat till en hållbar resurs”, säger Álvaro Saiz.
Själva kylskåpen kommer ifrån privata donationer, installationen är enkel och inte alls dyr. Allt som krävs för att installera ett kylskåp är ett eluttag, ett trästaket, en bit dekorativt konstgräs och några vinyler med regler för kylskåpet. För organisationen är det även viktigt att inte förlora siktet på projektets betydelse samt den sociala och ekologiska påverkan som det medför. Även om projektet låter så enkelt som att ställa ett kylskåp på gatan, kan inte alla gör det eftersom det kräver en rad statliga tillstånd och licenser.
Det finns flera anledningar till varför vi slänger mat som i flera fall visar sig vara i gott skick, men den vanligaste orsaken är troligtvis att vi styrs för mycket av datummärkningarna. Vi är flera som använder bäst-före-datum för att avgöra om maten är okej att äta eller inte. Ett problem i Spanien när det gäller matsvinn är att matbutiker slänger råvaror som är nära utgångsdatum, som passerat sitt bäst-före-datum eller som till och med uppskattas att inte säljas på grund dess estetik. I princip kan all mat ätas efter bäst-före-datum, om maten förvarats rätt.
När det kommer till matens ursprung samlar Nevera Solidaria in donerade råvaror oavsett ursprung, så länge maten uppfyller de förutsättningar som krävs:
För att läsa mer om hur du ska gå tillväga för att installera ett solidariskt kylskåp besök organisationens webbplats: neverasolidaria.org
Källor:
www.fao.org/in-action/agronoticias/detail/es/c/507307/
elpais.com/elpais/2018/05/18/planeta_futuro/1526634278_986762.html
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001