Jag älskar hus. Hus har många gånger sådan själ. Hus kräver omvårdnad. Sverige har bra hus. Jag har bott i ganska många länder i ganska många hus av varierande kvalitet, storlek och stil. Jag har aldrig tidigare hört så många historier om hus som inte fungerar som jag hört här i Spanien. Att vara hyresgäst här är inte lätt. Det är sällan en okomplicerad sits att hyra någon annans egendom, men här kompliceras hyresgästsituationen av att så många hus inte tycks fungera att bo i. Många dolda fel uppenbarar sig och där står hyresgästen och kan välja att stanna och försöka lösa problemen med eller utan (!) hyresvärdens hjälp, eller att packa och flytta till nästa förhoppningsvis mindre problematiska hyresbostad…
Den här vintern och våren har nästan alla jag känner oavsett om de hyr eller köpt sin bostad råkat ut för fuktskador i någon form. En del bor i äldre, andra bor i nya hus. De senaste månaderna är prat om regn i samband med husproblem givet. Det är som att regnet förklarar problemen. För mig ter det sig snarare som att en kombination av bristande byggnadsteknik, ägare utan ansvarskänsla eller husintresse, skrupelfria mäklare och generellt felaktig prisuppfattning lägger grunden till problemen.
Att leta efter ett boende att hyra är både roligt och frustrerande. Det beror på hur man väljer att se det. Ett typiskt husletande med lite typiska exempel från Costa del Sol kan se ut ungefär så här.
Surfa mäklarnas hemsidor. Samma objekt finns till uthyrning hos olika mäklare, inte sällan till olika pris. Utropsprisen på hyror är oförutsägbara och varierar från mäklare till mäklare. Det är därför svårt att få klart för sig vad ett hus motsvarar genom att titta på priset. Kvalitet och läge bör avgöra men så är det inte alltid här. Det som avgör tycks ofta vara ägarens egen uppfattning om vad hans tillgång är värd. Den uppfattningen är inte alltid i linje med vad omvärlden, t ex hyresgästerna tycker. Mäklarna kan råda avseende priset men ägaren bestämmer. Det ligger i mäklarnas intresse att hålla hyrespriserna uppe. Det ligger samtidigt i mäklarnas intresse att få objektet uthyrt.
Det finns många aspekter när det gäller Costa del Sols hyresmarknad för hus. En dag av husletande efter den regniga vintern kan få vara exempel på vad jag menar. Av fem besökta villor uppvisade tre av dem allvarliga fuktskador som även den mest oerfarna hyresgäst eller köpare knappast kan missa. När fukten påpekas har mäklaren och/eller ägaren förklaringar:
De kraftiga regnen gör att de allra flesta hus har fuktskador.
Fuktskadan har åtgärdats, vi har öppnat fönstren i några dagar och vädrat, det är 25 grader ute så skadan har nu torkat.
Problemet är löst. Väggen är torr och vi ska nu måla.
De här fläckarna kommer från trädgården (fläckar i taket, övre delar av väggen och nedre delar av väggen)
Det är en källare, källaren ligger i kontakt med trädgården, då blir det fukt.
Och så vidare.
I de annars fina husen syns tydligt hur färgen flagar i pulverform alternativt släpper från betongväggarna som en sorts plastskikt. På några av ytorna där färgen sitter kvar är svarta utbuktande fläckar av tydligt mögel. Enligt ägaren i det fallet har problemen åtgärdats och allt ska målas nästa vecka.
Antingen är jag som svensk helt fel ute när jag tycker att mögel och fukt i väggarna kräver större åtgärder än att målas över, eller så gror problemen i många av husen här ganska rejält under ytan.
Vad hände med ventiler och vattenavledning?
I flera av de hus jag sett härnere finns ingen naturlig ventilation i byggnaden. De öppningar som kan finnas i väggen t ex ovanför dörren mellan varje rum tycks inte vara standard här. Jag är inte byggingenjör, men vet att hus som inte kan andas har svårt att hålla sig friska över tid. Längs villagatorna syns spår av den gångna vinterns mängder regn tydligt. Delar av vägar och flera tomter har rasat nedför bergssluttningen. Några av trädgårdarna längre ner har bitvis spolats bort av den naturliga flod som bildades när vattenmassorna letade sig nedför berget. Tunnlar under vägar och andra avledningsdiken för vattnet finns inte alls. Vattenmassorna har mer eller mindre runnit under husen nedför berget och över/under asfalten.
Överbyggnationens baksida?
Är det den här sortens problem som ska följa i den gångna byggboomens kölvatten? Om ja, ska dåligt byggda hus läggas till ras i marknadspris på bostäder på Costa del Sol när vi kalkylerar framtida ekonomiska effekter? I sådana fall, vad ska då driva marknaden framåt?
Förutom att jag undrar hur husägare inte kan känna större engagemang för sina dyrbara tillgångar undrar jag också vad det är som kan behövas för att säkerställa förtroende för den här kusten och trygga att framtida hyresgäster och husköpare vill hitta en bostad här? Bör det ställas krav på mäklare om certifiering och ansvar? Ska mäklare fortsätta att skrupelfritt utan repressalier gång på gång hyra ut eller sälja nyrenoverade och nybyggda hus trots kända fukt, mögel, eller andra skador? Vad ger det för bild av den här kusten? Som en mäklare sa; ”This is Spain, that’s how it works”. Jag vill påstå att det handlar om något annat än Spanien när vare sig mäklaren, husägaren eller hyresgästen är spanjorer. Det är måhända ingen ny mentalitet som råder på kusten, men är det ovanstående mentalitet som ska driva den här kusten ur den rådande krisen och in i framtiden?
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001