¡Que aproveche! – Allioli

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Enligt historieböckerna är det den brutala kejsar Nero som står bakom denna välsmakande blandning av vitlök och olja. Serverad kall har den blivit en av pelarna i det spanska köket och den används som tillbehör till både grillat kött och fisk, till risrätter samt till flera olika sorters grönsaker som sparris och potatis. Vitlöksmajonnäsen kan också stå på egna ben och serveras ofta på restauranger som en liten aperitif ”på huset” tillsammans med nybakat bröd. Den hör också hemma på ett välsorterat tapasbord. 

Ordet allioli betyder ”vitlök och olja” på katalanska (all-in-one), som är de två viktigaste ingredienserna i denna nyttiga och välsmakande sås. Överallt i Spanien äts det majonnäs, men det är katalanerna som har det största elementet av allioli i deras kost.

Original-allioli görs med bara vitlök och olja, samt en stor portion tålamod, ihoprört av muskelkraft och eventuellt en nypa salt på det.

För att göra allioli behöver du en mortel och en mortelstöt. Mortelstöt är namnet på det verktyg som du håller i din hand när du mosar ingredienserna i morteln. Se till att ha en kraftig mortelstöt, som sitter bra i handen, och som fyller en stor del av urgröpningen i själva morteln.

Det finns knappt en enda handlare i Spanien som inte har ett lager med allioli.

Original-allioli:

3 stora vitlöksklyftor 

1,5 – 2,4 dl olivolja 

Skär vitlöksklyftorna i småbitar och mosa dem ihop med saltet i morteln, tills det blir en jämn massa. Tillsätt olja, rör konstant. Viktigt är att tillsätta olja först bara droppvis för att sedan öka till en fin, tunn stråle. Salta efter smak och behag.

”Falsk” allioli:

3 stora vitlöksklyftor 

1 stor eller 2 små äggulor 

2,5 dl olivolja

Salt

Gör likadant som med original-allioli men rör i äggulorna i den mosade vitlöken innan oljan tillsätts.

För dig som tror att du redan spenderar mycket tid på att laga mat, och som har en mortel stående i köket som dekoration, finns det utmärkta alliolis att köpa i närmaste matbutik. Som regel har de bra hållbarhet, även efter att förpackningen öppnats.

Kejsar Nero, som hade både sin mors och sin brors liv på sitt samvete, liksom även stora delar av Roms befolkning, tog sitt eget liv bara 32 år gammal. 2 000 år senare kan vi nog säga att allioli lyfter hans dåliga rykte lite.

Av Rikke Iuell Printz

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco