Hotell Los Monteros i Marbella stängde i juni efter 45 års verksamhet. Hotellets nuvarande ägare, det ryska oljeföretaget North West Oil, köpte hotellet i december 2008.Direktören Ernest Malyshev gav det överraskande beskedet till de 180 anställda, som hade inlett en arbetsstrejk på obestämd tid, på grund av att huvudparten av dem inte fått lön på flera månader. De hade länge krävt att myndigheterna skulle anta sig fallet.
Malyshev skriver i ett pressmeddelande att han köpt det ärorika hotellet som en investering efter rekommendation från politiska kontakter och professionella inom hotellbranschen. Han utarbetade sedan en plan som skulle möjliggöra hotellets fortlevnad. Med i köpet var också avtalen med de 180 anställda, som tillsammans med de hårda tiderna i branschen, gjorde förverkligandet av planen omöjlig. Han nämner som exempel att en dörrvaktmästares lön var på 2 100 euros, samt att flera andra löner var betydligt högre och att dessa löneavtal borde tillhöra tidigare och bättre tider.
Direktören har tydligen inte blivit korrekt informerad angående anställningsförhållandena i Spanien och i stället för att finna en fungerande lösning på problemet, valde han att stoppa utbetalningarna av lönerna samt de anställdas socialförsäkring, mm. Det fick, enligt pressmeddelandet, de anställda till att hota med att förnärma hotellets gäster och ledning med utlänningsfientliga uttalanden.
Malyshev skriver vidare att han inte kan förstå hur politiker och fackföreningar kunde tillåta en sådan behandling av en affärsman som har investerat på Costa del Sol i en tid då alla borde arbeta tillsammans för att rädda hotellet.
PP var vinnare vid EU-valet
Det konservativa oppositionspartiet PP, gick fram i stort sett hela landet vid valet till EU-parlamentet i juni.
Av Spaniens 50 mandat, fick regeringspartiet PSOE 21 mandat (38,51% av rösterna) medan PP fick 23 mandat (42.23% av rösterna). De små partierna lyckades behålla sina platser och UPyD kom in med ett mandat. PP fick förvisso ett mandat mindre än vid det förra valet, men resultatet anses trots allt vara en succé, eftersom PSOE tappade hela fyra mandat.
Resultatet är det bästa valresultatet för det konservativa partiet sedan Mariano Rajoy tog över ordförandeskapet, samt att det är PSOE:s första nederlag sedan José Luis Zapatero tog över regeringsmakten 2004.
Valdeltagandet var på 46 %, vilket var omkring en procentenhet mer än vid förra valet.
Nederlaget för regeringspartiet är knappast någon överraskning. Många valde som väntat att straffa regeringen för den ekonomiska krisen som landet befinner sig i. PP gick dock inte fram så mycket som man hade väntat sig, vilket beror på flera pågående skandaler i partiet. ”De spanska väljarna har givit uttryck för sin önskan om ett skifte”, sa Mariano Rajoy efter valet.
Han menar att det är ett tecken på att spanjorerna önskar ett regeringsskifte på hemmaplan.
Det slutliga resultatet blev:
PP: 23 mandat (-1). 6 614 870 röster.
PSOE: 21 mandat (-4). 6 032 267 röster
Coalición por Europa: 2 mandat (± 0). 802 068 röster.
U-ICV-EUiA-BA: 2 mandat (± 0). 583 698 röster.
Europa de los Pueblos/Los Verdes: 1 mandat (± 0). 391 961 röster.
UPyD: 1 mandat (+1). 449 492 röster.
Gravskändning i Benalmádena
Ett bisarrt fall av gravskändning i Benalmádena har kommit fram i ljuset.
Fallet handlar om den internationella kyrkogården där förmodade gravplundrare hade öppnat sex ”grav-nischer”.
En arbetare på kyrkogården fann de öppna ”nischerna” och tillkallade polisen, som fann att några av skelettdelarna inklusive kranier i tre av gravarna var stulna, medan de andra gravarna var orörda. Bland de begravda offren var det både spanjorer och utlänningar.
Först misstänkte polisen en begravningsentreprenör som för flera år sedan stått för begravningen av flera av dem, men i början på juni föll misstankarna i stället på en kubansk man. Han är anklagad för att ha skändat gravarna för att senare använda skelettdelarna till svart magi.
Motorvägssträckningen Las Pedrizas – Málaga ännu inte klar
Motorvägssträckningen mellan Las Pedrizas och Málaga (AP-46), blir med all sannolikhet inte klar som planerat, innan slutet 2009. Förra året arbetade omkring tusen man på sträckan, men idag är knappt 50 sysselsatta med att färdigställa vägsträckan och de flesta av kranarna och lastbilarna är försvunna. Arbetet höll nästan på att gå i stå, då det blev meddelat att endast hälften av arbetet var färdigt.
Sträckan som är på 24,5 km och inkluderar två viadukter. Transportministern (Fomento) är nu i förhandlingar med byggnadsföretaget, SACYR, som är ansvariga för arbetet.
Konstgjort rev byggs utanför Nerja
Nerja kommun samt en lokal sportdykarförening har tillsammans föreslagit regionsregeringen att bygga ett konstgjort rev 200 meter ut från Nerjas kust.
Tanken är att sänka gamla träbåtar med hjälp av betongklossar så att genom detta skapa ett rev. Det skulle utveckla både floran och faunan längs kusten, och således öka intresset bland sportdykare att semestra i Nerja.
Projektet ligger nu hos Junta de Andalucía, där man har sökt om ekonomiskt stöd på 400 000 euros för att kunna genomföra projektet.
Regeringen överväger att stänga kärnkraftverk
José Luis Zapatero överväger att inte förnya ett av kärnkraftverkens öppningslicens. Verkens licenser ska förnyas vart 10:e år. I det aktuella fallet handlar det om kraftverket Santa Maria de Garoña, vars licens löper ut nu den 5 juli. Zapatero lovade inför valet 2004 att han inte skulle förnya verkens öppningslicenser, utan istället stänga dem efterhand som licenserna löper ut. Spanien är dock långt efter med hänsyn till Kyoto-avtalet, och därför har statsministern dröjt med att följa sitt vallöfte.
Det finns sex fungerande kärnkraftverk i Spanien, två har två reaktorer. De första blev byggda på 60-talet, därefter på 70-talet och de sista efter juli 1979, då den spanske energiplanen (Plan Energético Nacional) blev antagen.
Franco var en viktig bricka i USA:s utrikespolitik under det kalla kriget, och det ledde till att det fattiga landet fick sin ”Marshall-plan” i form av amerikanska armébaser och en rad kärnkraftverk. Atomenergin blev omtalad som billig, riklig och okomplicerad energikälla.
Därefter har flera av de gamla verken råkat ut för olyckor, som emellertid beskrivs som oskyldiga och man har dessutom problem med att avyttra det radioaktiva avfallet.
I en rapport från kärnkraftverkens säkerhetsråd Consejo de Seguridad Nuclear (CSN), drogs slutsatsen att verket Santa Maria de Garoña kan fortsätta driften om 15 stycken säkerhetsförändringar genomförs. Stängs verken hotar elbolagen med att elräkningarna kommer att sju- eller åttadubblas och kommer att utgöra 22 – 25 % av en genomsnittsfamiljs inkomst.
2008 var Spanien på tredjeplats när det gäller att framställa vindkraft, bara överträffat av USA och Tyskland och det är de förnybara energikällorna framför kärnkraft som regeringen i fortsättningen vill satsa på. I dag producerar kärnkraftverken trots allt 20 % av landet energiförbrukning.
Marbella är nu officiellt en storkommun
Marbella kan framöver kalla sig för storkommun. Det andalusiska parlamentet har med stor majoritet bifallet ett förslag om att kommunen i framtiden blir betraktad som storkommun. Bara IU röstade emot.
Beslutet kommer som en nagel i ögat på invånargrupperna från San Pedro, som i tio år har krävt kommunal självständighet.
Marbellas borgmästare Ángeles Muñoz har länge efterlyst det officiella godkännandet då kommunen har 330 000 invånare, vilket är mer än både Jaén och Huelva. Marbella representerar dessutom 26 % av samtliga 5-stjärniga hotellbäddar i hela Andalusien och har under flera årtionden varit ett av de mest eftertraktade semestermålen på Costa del Sol.
Utnämningen innebär inte något extra tillskott.
Motorvägen mellan Málaga och Torremolinos ska breddas
Motorvägssträckan A7, mellan Málaga och Torremolinos, som är en av Costa del Sols tätast trafikerade vägar, ska breddas till 3 körfält i vardera riktning. Det tredje körfältet på den 9 kilometer långa sträckan kommer att bli förbehållen offentliga transportmedel och fordon med minst 2 personer. Idén är att uppmana trafikanterna till att använda offentliga transportmedel samt samåkning. Arbetet har en prislapp på drygt två miljoner euros.
Försäljningen av cigarretter har minskat med 10 procent
Försäljningen av cigarretter har minskat under årets första kvartal med 10 procent i förhållande till samma period förra året. Under de tre månaderna såldes 930 miljarder paket.
Den lägre försäljningen hänförs till krisen. Hand i hand med att rökningen minskar, så kommer det in mindre med pengar till staten. Men hälsoministern hälsar talen välkomna så betyder den lägre försäljningen ett bortfall på 139 miljoner för ekonomiministern.
Statsministern tar militärflyg till partimötena
Statsminister José Luis Zapatero, beskylls för att använda flygvapnets flygplan för transporter mellan olika möten med det socialistiska partiet.
Dagstidningen ABC, har undersökt saken och meddelar att ingen av landets tidigare statsministrar har utnyttjat sig av statens transportmedel när det gäller partipolitiska angelägenheter. Det gäller både Suárez, Calvo-Sotelo, Gonzáles och Aznar.
Från regeringskällor heter det att statsministern beordrat ett militärflyg i luften av säkerhetsmässiga orsaker, men under de tidigare statsministrarnas regeringsperioder var terroristhoten större än vad det är idag.
Tidigare transportministern (Fomenta), Magdalena Álvarez, skulle dessutom under åren 2006 och 2009 ha använt militärflyg 97 gånger inom landet och 17 gånger till utlandet. Álvarez blev i april avsatt som minister, men var nummer fyra på PSOE:s lista till Europaparlamentet. Därutöver skulle vice statsministern Maria Teresa Fernández de la Vega ha använt ett militärflyg från Madrid till Valencia för att se Las Fallas, utan att själv delta i något officiellt möte.
”Allmänheten vill veta vem som använder försvarets transportmedel som taxi på deras bekostnad, allmänheten som har svårare och svårare att få pengarna att räcka till slutet av månaden, ” säger Esteban Gonzáles Pons, talesman för PP.
Spanska dagstidningar har döpt militärflyget till Líneas Aéreas ZP.
Hotel Byblos i Mijas på auktion
Hotel Byblos i Mijas har om igen varit på auktion, vilket är andra gången på ett år. Inte heller denna gång fanns det tillräckligt med intresserade köpare och hotellets framtid är ännu inte klargjord.
De anställdas representanter hade hoppats att banken, som har 24 miljoner euros tillgodo, skulle överta det krisdrabbade hotellet.
En stor del av hotellets anställda har inte fått lön sedan november. Många av dem har varit anställda i mer än 20 år. De kämpar för att säkra sina arbetsplatser framöver, även om hotellet blir sålt till nya ägare.
Hotel Byblos ägs idag av byggnadsfirman Aifos.
Missbrukade Manuel Chaves sin makt i Junta Andalucía?
Den nyutnämnde tredje vice statsminister Manuel Chaves, beskylls för att under sin tid som ledare av den andalusiska lokalregeringen, gett ett bidrag på över tio miljoner euros till firman Aguas Teñidas. Detta för att hans dotter Paula Chaves Iborra arbetar där. Enligt dagstidningen El Mundo, nekar Manuel Chaves till att bidraget hade något som helst med dottern att göra. Men det är riktigt att det sedan 2004 har givits bidrag till företaget som utvinner koppar ur en gruva i Huelva-provinsen. Chaves hade godkänt bidraget på 10 miljoner euros 2009, ett år efter att industridepartementet avslagit bidraget.
Junta de Andalucía gav företaget tre miljoner mer än vad de hade ansökt om och det tog bara fem dagar att fatta beslutet.
Cudeca samlade in 44 000 euro vid walkathon
Cudeca, cancersjukhuset i Benalmádena, samlade under den årliga walkathon in 44 000 euros.
På bilden syns några av de många deltagarna, som kunde välja på tre olika distanser på stranden omkring Sunset Beach Club, varifrån arrangemanget utgår.
Immigranter på botten av Gibraltarsundet
”Om vi kunde tömma Gibraltarsundet på vatten, skulle botten vara täckt av lik”, säger en polis från Guardia Civils kustpatrull som deltar i övervakningen av den sydspanska kustlinjen.
I juni drunknade mellan 22 och 40 personer, och därmed är antalet omkomna bara i år upp i ca 200.
Immigranterna får löfte om arbete och transport till det spanska fastlandet mot betalning med ett belopp som de i många fall måste betala av under många år. För en stor del av dem går det illa innan de når fram till det spanska fastlandet.
Tre spanjorer ombord på det förolyckade Air France planet
Tre spanska medborgare var bland de 228 personer ombord på Air France planet, som den 1 juni förolyckades mellan Rio de Janeiro och Paris.
Den ene var en ingenjör från Sevilla, den andre en katalan som var på väg hem från en bröllopsresa och den tredje var en av flygplanets kabinbesättning, en ung kvinna med både argentinskt och spanskt medborgarskap, som var född i Málaga.
Flygplanet från Gran Canaria till Oslo måste nödlanda med motorn i brand
Ett Airbus-plan av typen A320 från det spanska charterbolaget Iber World som den 10 juni skulle ha flugit 180 passagerare från Las Palmas till Oslo, fick vända tillbaka för att den ena motorn började brinna.
Ca 10 minuter efter start syntes eldslågor från den vänstra motorn samtidigt som det hördes en smäll och planets piloter beslutade att vända tillbaka till flygplatsen i Las Palmas.
Alla passagerarna var norrmän och planet var chartrat av Ving Resor.
Ingen kom till skada.
Marisol Yagüe slår ett slag för fler problem
Marbellas tidigare borgmästare, Marisol Yagüe, är nu också anklagad för att ha slagit en 15-årig pojke som kallade henne för tjuv och ett svin.
Händelsen utspelade sig när hon kom körande i sin bil utanför gymnasieskolan i Xarblanca, precis när eleverna var på väg ut.
En av eleverna ropade ”ladrona” och ”choriza” och det fick den före detta borgmästaren att stanna till. Hon förklarade för 15-åringen att hon inte var någon tjuv, men då pojken replikerade att det kunde han bevisa fick han en örfil som bevittnades av de andra 20 eleverna.
Marisol Yagüe är redan anklagad i 20 fall, som alla berör hennes tid som kommunfullmäktige ledamot och borgmästare i Marbella.
Samtidigt har hennes bror, som tidigare var ledamot i kommunfullmäktige, Antonio Yagüe, angivit sig själv till spanska polisen. Han försvann för tre år sedan under en razzia i rådhuset och har efter det uppehållit sig på okänd adress i Venezuela.
Han är anklagad för en rad fall av olovliga bygglov. Han överlämnade sig själv till polisen på flygplatsen i Madrid och är sedan tidigare dömd till ett års fängelse och tio års förbud att inneha offentliga ämbeten.
Chiringuiterna är räddade
Strandbarerna längs med den andalusiska kusten är räddade för denna gång.
Myndigheterna hade annars hotat med att de som inte efterlever reglerna i lagen Ley de Costas, som säger att barerna ska ligga mer än 100 meter från strandkanten, skulle flyttas längre bort eller rivas. Barägare, vissa politiker och allmänheten, protesterade över beslutet då man menar att barerna är en del av strandkulturen. Det har regeringen, närmare bestämt miljödepartementet som har ansvaret över landets kustområden, lyssnat till. Barerna få lov att ligga kvar under förutsättning att de inte är större än 100 kvadratmeter. Barernas öppningslicenser ska dock kontrolleras om igen, så den nya ordningen betyder inte att alla okritiskt få vara i fred. Man kommer fortsättningsvis slå ner på dem som upptar en större yta än tillåtet och som inte har sina tillstånd i ordning.
Ley de Costas blev införd 1989, men sedan har myndigheterna sett mellan fingrarna, barerna har byggts tätare och tätare på stranden, några chiriguitos ser helt enkel hemska ut och därför beslöt man att lagen skulle upprätthållas.
Det nya avtalet gäller fortsättningsvis till årets slut. Därefter, har regeringen meddelat, kommer den andalusiska lokalregeringen att få kontrollen över strandbarerna.
Ny terminal på Barcelonas flygplats invigd
Barcelonas flygplats El Prat invigde i juni den nya terminalen, kallad T1. Den första avgången från den nya terminalen var ett Spanair-plan till Madrid. Terminalen är på 19 600 kvadratmeter och hyser fem restauranger och 17 affärer.
Spanair och SAS är bland de bolag som nu använder T1.
Med invigningen av T1 kommer flygplatsen i Barcelona kunna betjäna 50 miljoner passagerare om året.
ETA mördar polisman i Vizcaya
ETA kunde den 18 juni tillföra ännu ett namn på listan över mördade personer. Eduardo Puelles García, en 49-årig polisman från Policia Nacional i byn Arrigorriaga, som ligger vid Bilbao blev dödad då en bomb placerad av terristorganisationen sprängde hans bil i luften precis när han hade satt sig för att köra till arbetet. Han var del av polisens antiterrorstyrka. Det är det första attentatet sedan socialistiske Paxti López övertog regeringsmakten i Baskien. Det faller dessutom samman med 22-årsdagen av ETA:s hittills våldsammaste attentat. 21 personer omkom då en bomb sprängdes i ett köpcenter i Barcelona.
Influensa A kom till Málaga
I juni konstaterades fem fall av influensa A i Málaga. Det rör sig om 3 vuxna och två barn, vad av fyra blev smittade under en resa till USA medan den femte är en 24-årig soldat från militärhögskolan i Hoyo de Manzanares i Madrid. Alla blev friskskrivna efter avslutad behandling några dagar senare. Det har varit omkring 300 fall i Spanien. Alla har blivit friska. Spaniens hälsominister Trinidad Jiménez har meddelat att man 2012 kommer öppna landets första laboratorium som uteslutande ska producera vaccin mot influensa A samt andra typer av influensa. Det kommer att ligga i Granada och har en budget på 75 miljoner euros.
Slut med direktflyg till USA
Delta Airlines har meddelat att man sätter ett tillfälligt stopp för direktlinjen mellan Málaga och New York.
Linjen infördes 2007 och var från starten en så stor succé att antalet veckoavgångar snabbt måste ökas från tre till fyra. Det sista utropet kommer att ljuda i oktober. Flygbolaget hoppas dock att man ska komma tillbaka nästa sommar.
Alla Fuengirolas stränder har blå flagga
Fuengirola är den enda kommunen i landet som kan stoltsera med att alla deras stränder har blå flagga, som ges när en rad krav om renlighet och faciliteter är uppfyllda.
Kommunen har sju stränder och de representerar 30% av Málaga provinsens blå flaggor. Bara 10 procent av Andalusiens stränder har i år kunnat hissa flaggan.
Ge mig en öl, din idiot
Två unga män har öppnat en bar där gästerna gärna får förolämpa personalen. Tanken är att man ska bli av med alla sina frustrationer så man inte tar med sig dem hem till familjen.
Barens ägare, Bernard Mariusz och Michael Lotocki som kommer från Polen, bjuder även på en runda om förolämpningen är riktigt originell och rolig. De flesta gäster använder dock förhållandevis oskyldiga uttryck som capullo, cabrón, tonto och idiota.
Baren ligger i Cullera i Valencia-provinsen.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001