Tjock-tv utan fjärrkontroll, snurrtelefon med förlängningssladd, floppy disketter, platskrävande stationära datorer, snigelpost, dyra telefonräkningar och oändliga pappershögar. Kontanter och bankköer. Vad hände?
Dagens barn har inte sett en tv tjockare än någon centimeter, för att inte tala om antal tum, och stationära datorer – nu ryms skolarbete, film, böcker, hela livets fotoalbum m.m. i en liten pryl, som du kan hålla med en hand, som väger nästan ingenting. Betalningar sker genom ett tryck på smartphonen – säkrare och billigare för både konsumenten och säljaren.
När iPaden såg dagens ljus
En av de första i Sverige att äga en iPad var Tobias Hedlund. Den första modellen av den nya teknikprylen presenterades av Apples grundare och VD, i dag avlidna Steve Jobs, under en presskonferens i San Fransisco den 27 januari 2010, varefter den släpptes i Spanien i maj och senare i Sverige i oktober samma år. Det är alltså bara fem år sedan världen drog efter andan när Apples första surfplatta visades upp, en produkt som nu ses i nästan alla hushåll, ofta i flertal.
Modellen var inte mycket större än dem som ses i händerna på folk i dag, lite tjockare och lite tyngre, men framför allt hade den sämre bildupplösning samt sämre minnes- och lagringskapacitet.
En del köpte sin iPad för att den var ny och het, andra såg chansen att kunna använda den som ett lätt och mobilt redskap för jobb och skola. Så var det dem hos vilka den väckte tankar om framtid och utveckling. En av dem i den sistnämnda gruppen heter Tobias JP Hedlund. Tankarna kring möjligheter med den tekniska utvecklingen som vi sett under de senaste decennierna föddes hos Tobias redan när han 1995 var hos IBM för en föreläsning kring om datorernas utveckling. Då talades det om att man i framtiden skulle använda allt fler produkter med pekskärmar och att musen och tangentbordet skulle komma att försvinna allt mer. Att 15 år efter den föreläsningen hålla en iPad i sin hand minns han med tre ord: ”Det var coolt”. Och tillsammans med John Steinberg skrev han samma år som iPaden såg dagens ljus boken M-learning – Kunskapsbaserad marknadsföring och mobilt lärande, som berörde just hur iPaden skulle komma att förändra vardagen.
Nu kallas metoden KBM-kunskapsbaserad marknadsföring för Content Marketing, som är det hetaste inom marknadsföring i dag.
Rötter i skolan
Med sina rötter inom skola och utbildning, Tobias är i grund och botten matematik- och musiklärare, såg han genast olika möjligheter med den nya teknikprylen, tankar om utarbetade marknadsföringsstrategier och mobilt lärande sammanfattades i boken tillsammans med John Steinbergs pedagogiska kompetens. I de olika avsnitten siade han om den mark som iPaden skulle komma att vinna och revolutionera, som t ex barns lärande – både på fritiden och i skolan, inom vilket område han beskriver iPaden som ett oundvarligt verktyg. Och det rådet det ju ingen tvekan om att han slog huvudet på spiken. I dag sitter tvååringar och spelar spel genom vilka de lär sig att bland annat räkna samt förstå olika språk, det sista med t ex appen +Babbel genom vilken barn pedagogiskt och enkelt kan lära sig t ex spanska genom enkla tryck på skärmen.
Snabb utveckling
”Boken är gammal i dag, utvecklingen går ju i rasande fart, men det är spännande och roligt att se att den utveckling som vi skrev om då faktiskt har skett”, säger Tobias och ler, varefter han fortsätter: ”När man kan lära sig vad som helst, var som helst, när som helst och med vem som helst, som vi kan göra i dag, då förändras villkoren och skapar oerhörda möjligheter inom områden som skola och utbildning, marknadsföring, kommunikation, personal m.m. Därför satt vi även fokus på hur marknadsföring kan baseras på att dela med sig av produktkunskap till kunderna, och i det hänseendet har iPaden skapat en direkt kommunikationsväg till kunderna”.
Det finns en tendens att snabbt glömma bort hur det var förr och människor följer med i utvecklingen utan att tänka över det. Men med en närmare titt ses det tydligt hur revolutionerande iPaden har varit inom fält som just marknadsföring – se bara de produktguider som sportbutiker har använt sig av (en strategi som Tobias förövrigt var med och utvecklade redan 2009) vari sportbutiken skapar ett behov av en produkt hos kunden genom att beskriva användningsområde och funktion i stället för att upprepade gånger repetera ett enkelt budskap som får konsumenten att tröttna.
”För fem år sedan sa jag att alla skulle komma att arbeta med iPads i, eller surfplattor av något slag, i dag – fem år senare, utgör dessa för många oundvikliga inslag i vardagen. Framför allt handlar det som tidigare sagts om utbildning, inlärning och hastighet (utvecklingen går ju så snabbt i dag) och det är viktigt att tekniken stödjer hjärnans tänkande. De program som t ex barn använder för att läsa måste vara pedagogiskt utformade med goda kunskaper bakom för att det ska vara inlärningseffektivt”, förklarar Tobias, som har lämnat läraryrket bakom sig och i stället tagit med sig sitt fokus på utbildning och inlärning till att bli en av de ledande aktörerna inom mobilt lärande i Sverige.
Främja modern utveckling
När det talas om modern teknik går det inte att undvika diskussionen kring eventuella faror med iPads och Tobias förklarar helt enkelt att han valt att fokusera på inlärningsmöjligheterna. Samtidigt tillägger han att det ju finns gränser för allt. Det ser han dock inte vara en fara med bara iPads utan med all media som skapar stillasittande. Som förälder är han väl medveten om vikten att sätta gränser, naturligtvis måste alla, särskilt barn, komma ut, röra på sig och göra andra saker. Samtidigt poängterar han vikten av att låta barn följa med i den moderna utvecklingen.
Boken som Tobias var med och skrev är som sagt gammal i dag. Faktum är att den blev gammal snabbt och den enkla förklaring är – Apples snabba utveckling och den ”hajp” som de har lyckats bygga kring sina produkter – för att återigen återge Tobias ord. Sanningen är ju den, som Tobias sätter fingret på, att Apple med sina iPhones, iPads m.m. säljer konsumenterna redan gammal teknik. Det är ju så att när deras senaste produkt släpps har de redan utvecklat tekniken för nästa. Och tack vare deras oerhört effektiv marknadsföring skapas ett behov hos konsumenten innan produkten ens kommit ut på marknaden – någonting som Apple är experter på, menar Tobias.
Framtid utanför Sverige
Nu är frågan om vi kan vänta oss en ny, uppdaterad bok? Svaret är nej, inte för tillfället i alla fall. Tobias förklarar att det trots den stora teknikutvecklingen inte har hänt så mycket ur ett utbildningsperspektiv.
”I det stora hela har det stått rätt stilla och det har inte gått framåt i Sverige, den svenska marknaden är för liten. För utveckling behövs det volymer. Nu intresserar jag mig mycket för mobila tjänster och att fortsätta mitt arbete med utvecklingen av mobila betalningar. Det är så lätt att bara scanna en kod med mobilen och med ett tryck på skärmen är varan betalad. Och inom det området tror jag på stora marknader som Indien och Afrika”, förklarar Tobias.
Sin blick vände han mot marknaden med mobila tjänster, såsom mobila betalningar, år 2004, då han lämnade skolans värld. Tobias är visionär och entreprenör samt bor i Marbella, där han känner att han undkommer jantelagen och kan omge sig med andra likasinnade. Men en fot har han kvar i hemlandet Sverige, där han nyligen spenderat härliga veckor med sin fru och sina tvillingar i deras pittoreska röda sommarhus med vita knutar, kräftfiske och bad. Tack vare de välutarbetade distributionskanalerna som erbjuds med AppStore och Google Play ser han möjligheter att nå ut på de stora marknaderna, som han tidigare nämnt, där han tror på oerhörda utvecklingsmöjligheter med M-learning (Mobile Learning – Mobilt Lärande) i och med avsaknaden av kraftigt utarbetade strukturer (såsom i Sverige) och den tekniska utvecklingen som håller på att ta fart, och så ser han det även som en demokratisk fråga – att alla kan få tillgång till utbildning.
Kort info:
Namn: Tobias JP Hedlund
Ålder: 44 år
Bor: Marbella
Gör: Grundare och driver MPG MobilePayment Group, MB Marbella Invest. Han är även i slutfasen av utvecklandet av ett nytt projekt under arbetsnamnet ”Marbella Luxury Weekend” – en ny flyglinje mellan Västerås och Málaga, med champagneprovning samt mellanlandning för lunch i Champagne (Frankrike), varefter resan fortsätter till Málaga för en lyxig weekend i Marbella.
Familj: Särbo och tre barn
Övrigt: Tycker om att plocka svamp samt älgjakt.
Var är vi om fem år?
För fem år sedan siade alltså Tobias om vart lanseringen av den första iPaden skulle leda oss. Nu, fem år senare, är den naturliga frågan: vart för utvecklingen oss om ytterligare fem år?
”Jag är säker på att vi kommer se en stark utveckling inom bilbranschen. Vi ser redan tecken på det med iCar, som ju ska lanseras om fem år, och så Tesla. Och så tror jag på en ytterligare utbredning av användandet av smartphones i de riktningar som redan börjar bli allt vanligare som att t ex styra hushållet – ljus, säkerhet, temperatur etc. samt sätta på motorvärmaren i bilen med den och liknande saker.