Blodet pumpas runt i kroppen via kretsloppet, vilket upptäcktes först 1628. Blodtrycket baseras på hur stor kraft hjärtat använder när blodet pumpas runt och hur stort motstånd det finns i blodkärlen. Ditt blodtryck förhöjs när blodet pressas genom pulsådern med ett högre tryck än det som vi kallar normalt.
Blodtryck anges med två olika tal. Det första, som kallas det systoliska blodtrycket, är när hjärtat är i arbete och drar sig samman och pressar ut blodet i kroppen. Det andra kallas det diastoliska blodtrycket och är det tryck som är i pulsådern när hjärtat är i vila, innan det åter pumpar ut blodet. Siffrorna kan t ex vara 120/80, vilket räknas som normalt hos en ung människa.
När jag var ung var ett förhöjt blodtryck 100 + personens ålder – dock inte mer än 150/90. I dag säger man att blodtrycker är förhöjt om det är mer än 140/90. Med åldern minskar kärlens allmänna elasticitet, varmed trycket ökar. Så är det i de industrialiserade länderna, medan blodtrycket inte ökar hos folk i många andra kulturer. Blodtrycket är beroende av blodkärlens sammandragningar, deras elasticitet och friktion. Förlorad elasticitet och smidighet kan bland annat bero på anhopning av kalcium i kärlväggarnas muskelceller, vilket medför att kärlen blir stela. Omvänt kan ett förhöjt blodtryck leda till åderförkalkning.
Ofta känner man inte till orsaken till ett förhöjt blodtyck, men det kan t ex vara njursjukdom och sjukdom i binjurarna. Ångest och nervositet över att gå till läkaren för att mäta blodtrycket kan också får det att öka, så det är viktigt att vara lugn, när blodtrycket ska mätas.
Det är viktigt att du håller dig ajour med ditt blodtryck, då ett förhöjt blodtryck ses som den största risken för hjärt- kretsloppsjukdomar.
Ett förhöjt blodtryck förlöper ofta symptomfritt. Tecken på förhöjt blodtryck kan vara huvudvärk i samband med trötthet, näsblod och andfåddhet.
Du är speciellt i riskgruppen för att få förhöjt blodtryck om du är överviktig, har diabetes, dricker mycket alkohol, inte får någon motion eller lider av en njursjukdom. Medicin kan också bidra till ett förhöjt blodtryck, t ex smärtstillande och p-piller.
Om du ignorerar ett förhöjt blodtryck kan det orsaka sekundära sjukdomar såsom skador på njurar, ögon- och hjärta, vilket kan leda till hjärnblödning eller blodpropp i hjärna eller hjärta, nedsatt pumpfunktion i hjärtat samt i värsta fall att njurarna slås ut.
Kosten
Om du vill leva länge och samtidigt vara frisk är det värt att göra en insats. Dr. Knut T. Flytelie skriver i sin bok, ”När naturen läker” att en tysk undersökning med 100-åringar visare ett gemensamt drag hos dem, som inte var senila, nämligen att de hade ett blodtryck som när de var unga, dvs. 120/80.
Man räknar med att ca 85 % av alla människor med förhöjt blodtryck kan undvika medicinsk behandling om de byter livsstil. Innan du börjar experimentera, tala med din läkare om det, kanske ska det i början minskas ned på din medicinering. Det är viktigt att rådgöra med din läkare kring medicineringen!
Kom ihåg att dricka mycket vatten varje dag, gärna ca två liter. Var försiktig med stora mängder alkohol och kaffe, samt andra koffeinhaltiga drycker och matvaror. Drick högst två enheter om dagen. Det antas att tre eller fler enheter alkohol om dagen är den vanligaste orsaken till ett förhöjt blodtryck. Drick även gärna mycket te.
Tycker du om vitlök i maten så tillsätt det dagligen. Ät gärna också mycket ingefära. Det kan användas i många olika sammanhang. Jag använder själv ingefära i smoothies. Det har utöver positiva effekter även en härlig smak.
Ät rikligt med grönsaker och frukt, gärna blå druvor, som sägs kunna få blodkärlen att vidga sig. Ät ofta ett par stjälkar stjälkselleri, de är bra för blodtrycket. Välj ekologiska produkter. Mjölksyrade grönsaker är det inte så många som känner till, men de är bra för att avgifta och verkar desinficerande och återupprättar tarmfloran. De har också visat sig vara riktigt bra på att hjälpa till att normalisera blodtrycket. Börja med 1 msk. och öka långsamt, i den mån du mår bra av det, till 4 msk. dagligen.
Kom ihåg att tillföra olika sorters nötter till din dagliga kost.
Havregryn och havremjölk kan också bidra till att sänka blodtrycket.
Fet fisk är också bra, såsom sardiner, sill, lax, makrill m.m.
Undvik socker. Ät grovt och ersätt det vita mjölet, det vita riset och pastan med fullkornsprodukter.
Använd gärna olivolja och linfröolja. Var uppmärksam på linfröoljan så att den inte härsknar.
Är inte för mycket salt. Använd havssalt, Himalayasalt eller liknande, då de innehåller en massa bra mineraler.
Lägg undan lakritsen, den kan tyvärr höja blodtrycket kraftigt. Ät gärna mörk choklad i stället. Överdriv inte utan ät lagom. Det har också visat sig att stevia många gånger kan vara blodtryckssänkande, speciellt vid typ 2 diabetes.
Tips
Undvik situationer som medför ångest, vrede, nervositet och stress. Dessa situationer kan bidra till ett förhöjt blodtryck.
Kom ihåg motionen. Det kan vara en promenad. Skaffa eventuellt en stegräknare och gör det till en sport att gå 10 000 steg om dagen.
När du motionerar slappnar de små blodkärlen av, vilket kan bidra till ett bra blodtryck.
För lågt blodtryck
Det är som regel inte farligt. En del mediciner kan orsaka lågt blodtryck. Många människor som lider av ett för lågt blodtryck lider också av för lågt blodsocker.
Det kan vara ett obehagligt tillstånd och det kan vara en bra idé att se över ditt blodsocker samt eventuellt reglera det med blodsockerstabiliserande kost. Ofta stabiliserar sig blodtrycker därefter.
Titta in till Anni’s Vitalshop i Fuengirola, Los Boliches, Nerja eller Elviria, där jag och mitt team av duktiga medarbetare kan ge dig tips på hur du kan ta hand om ditt blodtryck.
Av Anni Dahms. Sjuk/hälsosköterska och biopat/näringsvägledare