Andningsbesvär och hosta

Andningsbesvär och hosta

Dela

Självmordssiffrorna är på väg upp och många drabbas av depression och dåliga nerver parallellt med den hotande ekonomin och osäkra tron på den politiska situationen. 

Sorg och lungor är ofta bakomliggande orsaker till luftvägsproblem. Lungorna är de sårbaraste organen vi har, även på grund av alla de många giftiga ämnen som finns i vår omgivning. Dessutom är det nu den årstid då det är många olika angrepp av både virus och bakterier, som ofta sätter sig på lungorna. Det kan t ex vara otrevliga hostattacker, ofta med resultat att man måste kippa efter andan och ytlig, snabb andning. 

På grund av detta kan det vara bra att vara uppmärksam på att tänka lite extra på din lungfunktion under de kommande månaderna. En bra och obesvärad andning är livsviktig och gör livet lättare, samt bidrar till att hålla oss friska även om vi inte tänker över andningen i vardagen.

90-97 procent av den luft vi andas används till mitokondrierna (cellernas kraftverk) till att bilda ATP (adenosintrifosfat), vilket är den energi som ska användas till många olika processer i kroppen.

Redan från 20 års ålder minskar lungornas funktion.

En vuxen person tar i genomsnitt 15-20 andetag i minuten. Det blir ca 22 000-30 000 andetag varje dygn. Om vi inte andas slutar hjärtat att slå. När du andas drar du ned syre i lungorna som transporterar det till blodet. Vid utandning utsöndras den största mängden av koldioxid, som är en slaggprodukt, och förs tillbaka till lungorna för att ledas ut ur kroppen genom utandningen. Med friska lungor, rikligt med motion och syre sker detta utan problem, men har du syrebrist på grund av dålig andning belastar det i stället kroppen och de övriga utsöndringsvägarna.

Hosta är ofta ett symtom som man inte tänker på. En studie har visat att 4 procent av den vuxna befolkningen lider av hosta, dvs. att de har hostat i minst fyra veckor eller mer. Många med hosta ser det bara som en del av deras vardag och reagerar inte på det. Ibland har man även pipande andning och/eller slembildning. Det är inte normalt. Orsakerna till hosta kan vara många, t ex astma, bronkit, bihåleinflammation, allergi m.m.

Har du ihållande besvär bör du gå till din läkare och få hjälp, men du kan också göra mycket själv.

Kosten

Kost och näring är viktigt för att hålla lungorna friska. Vi kan äta mat som är bra för lungorna, så att vi på så sätt kan hjälpa en bra lungfunktion och till att kunna andas utan problem. 

Undvik för mycket syrebildande mat som t ex kött, socker, kaffe och andra koffeinhaltiga drycker. 

Undvik att äta färdiglagad och paketerad mat. Laga din mat själv. Det behöver inte vara tidskrävande om maten tillagas med omtanke. Håll dig ifrån konserver och drycker på burk. Låt helt och hållet bli alla former av energidrycker och andra drycker med konstgjorda sötningsmedel.

Ät gärna fem måltider om dagen i form av två större och tre mindre. Till de små mellanmålen är det en bra idé att hålla sig till nötter, grönsaker och eventuellt mager yoghurt. 

Var sparsam med mjölkprodukter, även feta ostar, krämiga efterrätter, choklad, vitt bröd och pasta.

Se till att äta färska, helst ekologiska grönsaker varje dag som t ex morötter, kål och gurka. Gör goda sallader, gärna med goda kryddor samt använd gärna saften av citron i dressingen i stället för balsamico. Använd gärna en olivolja av bra kvalitet. Drick också mycket råa, färska juicer. Drick dem långsamt, i små klunkar, näst intill tugga dem.

Ät mycket av årstidens frukter, gärna citrusfrukter som är rika på C-vitaminer. De kan hjälpa till att förebygga hosta och slem. Ät mycket bär, speciellt blåbär. Man räknar med att ca 600 gram frukt om dagen är bra. Komplettera gärna med torkad frukt.

Experter rekommenderar att ca 40-50 procent av dina kalorier i en lungdiet ska komma från goda kolhydrater. Se till att dina kolhydrater kommer från nyttiga livsmedel som t ex brunt ris, quinoa, majs, bovete, fullkorn samt olika nötter och frön. Linfrö kan eventuellt tas i form som linfröolja.

Fet fisk rensar lungorna och har positiv effekt på både lungor och andningssystemet. 

Ägg och baljfrukter är bra proteinkällor.

Komplettera din kost med bra kvalitetsvatten. Det är viktigt. Allt för många människor dricker inte rent vatten över huvud taget. Se till att dricka minst sex glas vatten, som inte blandas med någonting annat. Det stärker och renar luftvägarna.

Snåla med saltet och använd eventuellt ett gott och bra örtsalt. Salt binder vätska och kan överbelasta dina lungor så att det är svårt att få tillräckligt med syre, och därmed även bidra till dålig blodcirkulation.

Kosttillskott

 • Se, som alltid, till att ta en bra och lättupptaglig multivitamin/mineralprodukt. 
 • Komplettera med extra B-vitaminer i ett samlat komplex som innehåller rimligt höga doser.
 • Komplettera även med extra C-vitmaniner, gärna med bioflavonoider.
 • Extra tillskott med zink kan vara en bra idé.
 • Selen kan också tas med bra effekt. 
 • Magnesiumtillskott kan också vara en hjälp.
 • Extra A-vitaminer är bra för slemhinnorna. 
 • D-vitamin är bra för lungfunktionen, så se till att du får tillräckligt med D-vitamin också.
 • Omega-3 fettsyror är speciellt viktiga för lungfunktionen och finns i både flytande och kapselform, även till veganer och vegetarianer.
 • N-acetylcystein, även kallat NAC, är ett kosttillskott som säkert och effektivt visat sig kunna minska hostfrekvensen och lätta andningsbesvär.
 • NAC är en molekylär variant av cystein. Experter ser NAC som mer stabil och effektiv än själva aminosyran cystein. NAC är slemlösande och även bra mot kronisk bronkit, astma och cystisk fibros, emfysem och andra luftvägsproblem. Det finns många undersökningar som visar att NAC är effektivt. Den är patenterbar. Det är kanske orsakerna till att det blivit mer känt än cystein.
 • Det tros att många äldre och kroniskt sjuka ofta kan ha stor nytta av denna amonisyra.
 • Den kan även ha fördelar för diabetiker, men bör bara tas i moderata doser
 • Kan Jang, heter en produkt som innehåller de två örterna Andrographis paniculata och Eleuthrococcus senticosus, även känd som Ryssrot, också kallad Sibirisk ginseng. Andrographis är ett gammalt, välkänt medel mot förkylning och för att lindra inflammation i luftvägarna, men också för att lindra hosta, både vid akuta tillfällen och vid kronisk hosta.
 • Ryssrot är känt för att vara immunstimulerande, stärka uthålligheten och motståndskraften. Den förbättrar både den mentala och fysiska förmågan och ger bra energi samt motverkar stress. Den kan gärna tas under en längre period.
 • Reishi är en svamp som sägs vara immunförsvarsstimulerande och speciellt bra för människor med kronisk bronkit, hosta, olika virus och många fler sjukdomar. Reishi sägs vara säker att ta under längre perioder, men det finns dock risk för att utveckla allergi mot Reishi om den tas i mer än 3-6 månader. Därför kan det kanske vara en bra idé att göra ett uppehåll och börja igen, om du känner att den gör dig gott.

Tips

 • Se till att få mycket frisk luft. Havs- och bergsluft kan göra mirakel. Bor du nära havet är det en bra idé att andas frisk havsluft varje dag, eller njut av bergsluften om den är närmare.
 • Det kan vara en riktigt bra idé att lära sig några andningsövningar hos en terapeut som är utbildad i andningsteknik.
 • Vår hud kallas för våra andra lungor. Var därför noga med att undvika syntetiska tyger och använd i stället, som kläder, naturliga tyger som bomull, bambu, siden m.m.
 • En av de första klärvoajanterna jag besökte som ung startade med att säga att jag aldrig fick gå i syntetiska kläder. Då förstod jag inte orsaken, men det gjorde jag senare. Som ung hade jag nämligen en svår lunginflammation. Det är viktigt att alla hudens porer kan andas.
 • Vi lever i ett varmt land, varför många använder deodorant. Dessa medel förhindrar porerna från att göra sig av med slaggprodukter. I stället för de vanligaste deodoranterna, välj endast naturliga deodoranterna utan aluminium. En del terapeuter säger att: kan du inte äta eller dricka det bör du inte ha det på din hud, den är semipermeabel.
 • Gör då och då en ordentlig torrborstning på hela kroppen. Det hjälper till så att porerna kan andas lättare.
 • Det är utmärkt att andas genom näsan. I näsan filtreras och värms nämligen luften, för att sedan andas ut genom munnen.
 • Lätt motion som t ex yoga, Tai Chi eller liknande kan stärka lungfunktionen. I vissa städer finns det speciella motionsgrupper med fokus på en bättre lungfunktion.
 • När du går hemma kan du gärna sjunga och dansa allt vad du orkar. Det bringar liv och glädje till både kropp och själ. I början kanske du inte orkar så mycket, men fortsätter du kommer du snart att märka att uthålligheten ökar mer och mer.
Av Anni Dahms

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.