Besök Europas största orkidarium i Estepona

Besök Europas största orkidarium i Estepona

”Hur ska jag kunna välja en favoritorkidé?!”, säger Manuel Lucas, chef för orkidariet i Estepona, och han fortsätter: ”Det är som att tvingas välja mellan tusentals vackra ting. Orkidéer är som kvinnor, en fantastisk blandning av intelligens, skönhet, sensualitet, harmoni och delikatess. De kräver din uppmärksamhet och i gengäld ger de dig de vackraste blommorna.”

Med sina tre glaskupoler erbjuder orkidariet i Estepona ett perfekt tropiskt klimat för den mycket varierade blomman och detta är som ett levande museum med hela 1 400 olika arter. Totalt växer här drygt 3 600 orkidéer i det 1 000 m2 stora orkidariet, som ligger mitt i Estepona.

Jag ler lite åt Manuels jämförelse mellan orkidéer och kvinnor när han plötsligt säger: ”Jag kan också bli arg på dem! Om jag tagit hand om och vårdat en orkidé i ett helt år och den inte ger mig en enda blomma, ja då får den kalla handen. Då får den inte längre någon specialvård eller vatten. Och vad tror du händer? Jo, plötsligt går det upp för den att den faktiskt måste göra sig förtjänt av vård, och så börjar den minsann att blomma. Dock kan jag nog säga at orkidéerna här nog är lite bortskämda.” Det sista säger Manuel med ett litet flin.

När jag frågar Manuel om han har några orkidéer hemma skakar han på huvudet och säger: ”Hemma ägnar jag mig åt studier kring orkidéer och helt ärligt, hemma har jag inte heller behov av att ta hand om fler orkidéer efter att ha jobbat med det här hela dagen.” Och jo, det kan ju tänkas att det är ett hårt arbete förstås.

En populär växt

Under de senaste åren har orkidéer blivit mycket populära och nu för tiden går det att köpa dessa blommot i nästan alla matbutiker, där den vanligaste arten heter Phalaenopsis.
”Orkidéerna som säljs i matbutiker är som snabbmat. Det finns många av dem men nästan alla är likadana. Men om matbutiksorkidéer är snabbmat så är orkidariet här som en gourmetmarknad, i vilken du hittar specialiteter från hela världen”, berättar Manuel.

Medan vi promenerar längs de små stigarna inne i orkidariet ser vi tydligt att orkidéer är mycket vackra men också att det finns väldigt många olika arter av denna blomma. Och ju mer man tittar desto fler ser man. En del av dem växer på mossa medan andra växer på bark. En del växer uppåt och andra växer så att deras skönhet bara kan ses om man står precis under dem. Därför är orkidariet också fyllt med grenar som sträcker ut sig ovanför besökarna.

”Den här är väldigt vacker”, säger Manuel och pekar på en söt orkidé, och så förklarar han att just den sorten lockar till sig flugor. Jag lutar sig fram för att dofta på den men drar mig snabbt tillbaka igen då ”doften” utan tvivel faktiskt påminner om det som flugor lockas mest av. Manuel skrattar till.

”Att ta kål på en orkidé är svårt, att hålla den grön är lätt, men att få den att blomma, det är det svåraste”, avslutar Manuel.
Så lämnar jag orkidariet med en ännu större beundran för denna oerhört varierade blomart.

Allmän information
Ingen säsong är bättre än någon annan när det kommer till att besöka orkidariet i Estepona. Med 3 600 plantor finns det allting många som blomma
Inträde: 3 euro för vuxna och 1 euro för barn, man betalar vid ingången.
Öppettider: måndag stängt, lördag kl. 10.00–13.00 och 15.00–18.00, söndag 10.00–14.00.
Adress: Calle Terraza, 86, 29680 Estepona
Tel. 951 51 70 74

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.