Att fira jul i Spanien lockar många, som hoppas på sol och varmare temperaturer i stället för mörker och kyla. Många väljer att fira enligt svenska traditioner, vilket på Costa del Sol kan göras mycket tack vare alla de skandinaviska livsmedelsbutiker som finns här. Andra drömmer i stället om att uppleva de spanska traditionerna och ta till sig de spanska sederna. Jag sällar mig till de sistnämnda. Julen i Spanien är en av årets mest festliga perioder och här delar jag med mig av ett litet dyk bland vad spanjorernas traditioner bjuder på.
8 december
Julen i Spanien börjar 8 december med Día de la Inmaculada Concepción (Den obefläckade avlelsens dag). Detta är en helgdag och firar Jungfru Marias födelse, som var fri från synd och skuld från sin befruktning till sin död. I Spanien har dagen också en krigisk koppling. Jungfrun är nämligen skyddshelgon för det spanska infanteriet och civilgardet. Detta kommer från det som kallas Miraklet på Empel, då spanska trupper 1585 kämpade mot amiral Holaks trupp, och uppe på kullen Monte de Empel fann en spansk soldat en bild av den obefläckade befruktningen. Dagen firas med gudstjänster i alla kyrkor i Spanien.
Den 8 december utgör dessutom sista dagen i det som kallas El puente de diciembre (decemberlånghelgen), då även den 6 december är helgdag – Día de la Constitución (den spanska grundlagsdagen), och många väljer att ta en klämdag den 7 december. Denna långhelg reser många spanjorer på en kort escapada, gärna till någon annan europeisk stad, för att uppleva julmarknader och julshopping innan julfirandet börjar på allvar på hemmaplan.
22 december
Denna dag står Spanien still och morgonluften vibrerar av spänning. Oavsett om människor är hemma, på jobbet eller sitter i bilen, tittar eller lyssnar de på dragningen av det stora jullotteriet La Lotería de Navidad. Dragningen sker i Teatro Real i Madrid och det är elever från skolan Colegio de San Ildefonso som drar vinstnumren, som de sjunger ut, vilket skapar en alldeles unik stämning. Dragningen börjar cirka klockan 9 på morgonen, och fortsätter sedan i cirka 3 timmar och 30 minuter. Varje lottnummer är delat i tio lotter (20 euro styck + ev. avgift) och det är inte ovanligt att en familj eller skara vänner tillsammans köper alla tiondelar tillhörande ett nummer. Men man kan även köpa bara en tiondel till sig själv eller ihop med någon, och lotterna säljs förutom på officiella lottkiosker och av auktoriserade lottoförsäljare även på restauranger, barer och klubbar som har köpt ett helt nummer som de säljer vidare till sina ”stammisar”. Totalt delas det ut över 2,5 miljarder euro i vinstpengar i årets jullotteri.
Högsta vinsten kallas El Gordo (Den fete) och är 4 miljoner euro – då krävs det att man har hela lottnumret rätt.
Spaniens jullotteri är det största lotteriet i världen.
24 december
La Noche Buena – julafton, firas inte traditionellt som dagen då spanska familjer delar ut gåvor till varandra, då den spanska traditionen säger att det är Los Reyes Magos som kommer med julklappar som barnen får på morgonen den 6 januari. I takt med att Spanien blir alltmer influerat av övriga Europa och USA blir det dock allt vanligare att det delas ut små gåvor på julafton eller juldagen. Annars är julafton en av de viktigaste familjehögtiderna som firas med trevlig samvaro kring middagsbordet, och det dukas typiskt generöst med skaldjur av alla de slag och därefter sötsaker som polvorones och turrón.
25 december
Juldagen är liksom i Sverige även helgdag i Spanien och liksom julafton spenderas Día de Navidad med familjen. Som redan nämnts väljer en del att ge små gåvor till varandra dag men vanligare är äta lunch ihop och gå på bio eller göra något annat tillsammans.
28 december
Detta är Día de los Santos Inocentes (Värnlösa barns dag) – då man i den katolska kyrkan hedrar de oskyldiga barn som kung Herodes lät mörda i jakten på det nyfödda Jesusbarnet. I det moderna Spanien präglas dock dagen av skämt och skratt. Denna dag är nämligen den då spanjorerna narras och spelar spratt med varandra – såsom svenskar och stora delar av världen gör första april. Så ha glimten i ögat och var lite försiktig med informationen du får från nyheter, media och vänner.
31 december
Nochevieja – nyårsafton, firas naturligtvis med fest. Festligheterna börjar normalt med drinkar innan en stor festmiddag. Typiskt på bordet är jamón de bellota, langostinos och andra skaldjur av olika slag, till huvudrätt serveras normalt kött som t ex lammstek, helstekt spädgris men även kalkon eller fisk är vanligt, följt av turrón och polvorones till kaffet – så att man håller sig vaken till småtimmarna. Inför tolvslaget förbereds det så att alla har tolv vindruvor var. Är man på stan möts man på bytorget eller stadens stora torg för nedräkningen till det nya året, hemmafirare å andra sidan bänkar sig framför tv:n för att följa med i tv-direktsändningen från Puerta del Sol i Madrid. Sedan är det dags för festens höjdpunkt; när klockan slår midnatt äter man en vindruva för varje klockslag, vilket inte bara lockar till skratt – för det är faktiskt en utmaning att äta en vindruva i sekunden, det sägs också bringa tur för det kommande året. Därefter skålas det i cava.
I många spanska städer, bland annat Málaga, springs ett lopp som heter San Silvestre tidigare på dagen den 31 december, till ära för det katolska helgonet med samma namn. Här klär deltagarna ut sig och det delas bland annat ut pris till de bästa kostymerna. Loppet i Madrid har blivit det största i Spanien, med 40 000 deltagare.
1 januari
Nyårsdagen är helgdag och kanske årets lugnaste dag i Spanien efter att många har firat in det nya året till långt in på småtimmarna. Det är i allmänhet stilla på stan och det mesta är stängt. Detta är dagen då hela Spanien tar siesta – hela dagen.
5 & 6 januari
Nu är det dags för barnens stora julhögtid – Los Reyes Magos (De tre heliga konungarna). Dessa tre heliga män, Melchor, Gaspar och Baltasar, anländer med stora parader, Cabalgata de los Reyes, i alla städer och byar om eftermiddagen och kvällen den 5 januari, och delar ut (snarare kastar ut) godis till alla barn – både små och stora. Därefter går barnen hem och innan de går och lägger sig ställer de fram sina skor vid dörren med en önskelista till de tre heliga konungarna. Till konungarnas kameler ställs det fram hö och vatten. På morgonen den 6 januari (helgdag) får de barn som har varit snälla sina julklappar medan stygga barn får kol (nu för tiden finns det godis som ser ut som kol) och dagen firas med att man dricker varm choklad och äter det traditionella bakverket Roscón de Reyes, som är ett runt, sött vetebröd bakat med droppar av agua de azahar (apelsinblomvatten) (som ger bakverket sin karaktäristiska smak) fyllt med grädde och dekorerat med kanderad frukt. I roscónen göms två små saker – den som får figuren blir dagens kung och den som får den torkade bönan ska betala för roscónen.
Och detta markerar slutet på spanjorernas jul.
Under hela december
Restaurangbesök
Spanjorer älskar att umgås med familj och vänner, och träffas som regel ute på stan, även i juletider. Därför är det vanligt att, redan från november fram till att skolorna börjar i januari, se stora grupper på både caféer, restauranger och barer, och ju fler de är desto muntrare och mer högljudd blir stämningen. Vill du själv ut med dina vänner är det klokt att boka bord i god tid!
Villancicos
Detta är spanska julsånger, och runt om på teatrar, kulturhus, torg m.m. sjunger körer traditionella spanska sånger. Var dock beredd på att många sånger kan vara mycket mindre kyrkliga än de vi är vana vid i Sverige kring juletid.
Julbelysning
Julbelysningen i spanska städer, stora som små, har under de senaste åren fått ett riktigt uppsving, och ackompanjeras många gånger med musik, till vilken de generösa dekorationerna också blickar i takt. Mycket populär är julbelysningen i Málaga stad, dit folk från när och fjärran flockas för att ta del av julstämningen.
Julbelysningen tänds oftast redan i slutet av november och släcks inte förrän efter Heliga tre konungar.
Belén
Julkrubbor, är viktiga inslag i den spanska julen. De flesta spanska familjer har en väl dekorerad julkrubba i det direkta blickfånget hemma. Även kyrkor, officiella byggnader, skolor, sjukhus m.m. har julkrubbor. Just kyrkor och kommunhus brukar vara öppna för allmänheten så att man kan gå in och beundra scenerna som återskapar historien kring Jesu födelse.
Polvorón och turrón
Dessa är typiska sötsaker under den spanska julen. Polvorones är en slags mandelkakor och liksom namnet antyder (polvo=damm) mycket smuliga. De görs traditionellt på ister, rostat mjöl och florsocker. En del varianter kan vara gjorda på olivolja.
Turrón är spansk nougat med basingredienser som mandel, socker och honung, och ett arv efter den tid då araberna styrde landet.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001