Möt Anna von Scheele Fohlman

Möt Anna von Scheele Fohlman

Anna von Scheele Fohlman har precis nyligen bosatt sig med make, två barn och bohag på Costa del Sol, efter att ha spenderat otaliga semestrar på orten. Det var i februari i år som familjen flyttade in i bostaden i Los Boliches men trots den korta tiden i Fuengirola känns det, när jag möter Anna på ett café, som om familjen verkligen landat stadigt på bägge fötterna i Spanien.

Mitt första intryck av Anna när hon kliver in på caféet i en ljusrosa, nästan vit dräkt är att den här kvinnan är mycket ordningsam. Hennes steg är bestämda och hon hälsar världsvant med två kindkyssar. Många är trevande när de kommer till ett nytt land, men Anna utstrålar att hon har allt under kontroll. Det äldsta barnet, 2 år, går redan i en spansk förskola och minstingen, 1 år, är inskriven hos en internationell barnpassningsservice. Hennes make är egenföretagare och arbetar internationellt med att hjälpa startups att utveckla sina verksamheter och Anna själv är både jurist och ekonom, och hon är redan i gång med en egen verksamhet för juridisk rådgivning, samtidigt som hon arbetar som interim bolagsjurist för ett internationellt bolag i Málaga.

Men det är inte för juridisk rådgivning som jag möter Anna. I stället är jag nyfiken på hennes alldeles nya roll som hon trätt in i – förutom att vara tvåbarnsmamma och jurist valdes hon nämligen den 10 mars till ordförande i kyrkorådet i Svenska kyrkan Costa del Sol. Att vara ordförande i en styrelse är i sig inget nytt för Anna. Hon har haft ordförandeuppdrag i både bostads- och fackföreningar, men att vara det i Svenska kyrkan i Fuengirola, det är nytt.

”Jag ser fram emot verksamhetsåret. Jag ser möjligheten att kyrkan här kan erbjuda något som jag själv inte upplevt i Sverige – en naturlig samlingsplats för alla. Jag ser också kyrkan som en förtroendeingivande plats, där det är prestigelöst och högt i tak. Detta är en kyrka med kristna aktiviteter men också en plats för alla, med aktiviteter för alla”, förklarar Anna, som själv tillsammans med sina barn besökt t ex kyrkans barngrupp Solstrålarna på tisdagar kl. 11–14. Andra aktiviteter är bland annat konfirmandkurser och grupper med spanskundervisning, handarbete, målning, gympa och körsång.

”Dessutom planeras just nu ett stort jubileumsevenemang i oktober för att markera att församlingen firar 50 år!”, berättar Anna glatt och tillägger: ”Och så kommer det att introduceras nya spännande aktiviteter för att locka en bredare publik och välkomna fler till deras gemenskapliga samfund.”

Att kyrkan har gått igenom en turbulent tid för några år sedan är lämnat till historien och Annas blick är riktad framåt.

”Vi måste se långsiktigt och anpassa kyrkans verksamhet efter utvecklingen. Nu tänker jag både på ekonomisk hållbarhet, digitalisering och vad kyrkans medlemmar, alltså församlingen, är intresserade av. Intressen ändras ju över tid och detta måste vi anpassa oss till, samtidigt som vi följer de regler som vi har som kyrka”, förklarar Anna.

Själv kommer Anna från en ortodox familj, hon har inte själv varit religiös men hon är både döpt och gift i kyrkan, barnen har gått i öppna förskolan och hon firar både påsk och jul, som ju i grund och botten är religiösa högtider. Hon är inte heller den som gått på gudstjänst på söndagar när hon bott i Sverige, men det har hon å andra sidan gjort i Fuengirola.

”Det kan kännas som ett stort steg att gå på gudstjänster men jag hoppas att fler ska känna sig välkomna. Det är faktiskt ett fantastiskt tillfälle att känna gemenskap, glädje och omtanke. Gudstjänster är trevliga, det finns inget tvång och jag tycker egentligen inte heller att man behöver vara troende för att delta. Många citat som finns i bibeln kan tillämpas i livet så även om man inte tror på gud kan man komma för en lärorik och meditativ stund”, förklarar Anna, och så återkommer hon till: ”Kyrkan är en samlingsplats! Jag tycker att det är fantastiskt att Costa del Sol har en svensk kyrka som erbjuder detta. Det är också en plats för nya kontakter, nätverk och vänner, och så ska man komma ihåg att verksamheten också finns som stöd med t ex diakoni. Basen för allt detta är förstås Svenska kyrkans värdegrund som för mig utstrålar trygghet, vänlighet och gemenskap och som genom historien lagt grunden för det jag älskar med Sverige. Det blir man påmind om när man kommer till ett annat land utan att kanske i början känna någon eller hitta särskilt väl.”

Mitt första intryck av Anna som ordentlig finns kvar under hela vårt samtal men vid det här laget ser jag även en annan sida av henne. Hon är full med energi, tycker om att ha många bollar i luften, hon är öppen och kommunikativ och så är hon lättsam och har nära till skratt. Hon är också inlyssnande. Anna är en person som ser glaset som halvfullt och hon tar livet som det kommer: ”Inget är säkert förutom att man föds och att man dör”, skrattar hon. Hon är inte heller en paragrafryttare, vilket hennes egna ord förklarar bäst: ”Ja, jag är jurist, men jag ser mig själv som en problemlösare. Juridik handlar ju egentligen inte om att kunna lagar och paragrafer utantill. Det handlar om att kunna använda lagarna till att lösa problem.”

Så fortsätter Anna att prata om kyrkorådet och det är inte alls med en ton som överordnad ordförande utan som en del av ett team, och hon betonar att teamet (alltså kyrkorådet) med allas olika erfarenheterna, har alla förutsättningar för att skapa en kyrka för alla. Och så tillägger hon: ”Men det är inte bara vi som skapar kyrkan utan det är hela församlingen. Jag tror att vi alla tillsammans, kan skapa en riktigt bra kyrka”, avslutar Anna.

När hennes man i slutet av vårt möte kommer med parets son ser jag också en mamma som är helt avslappnad när det är dags för fotografering, trots att sonen samtidigt drar henne i kjolen och gör det som ettåringar gör bäst – är nyfikna på allt runt omkring, och Anna – hon ler åt upptäckarlusten.

Namn: Anna von Scheele Fohlman

Född: Stockholm 1986

Bor: Stockholm/Fuengirola

Familj: Make och två barn – 2 år och 1 år

Gör: Ny ordförande i kyrkorådet i Svenska kyrkan Costa del Sol

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.