Möt basketstjärnskottet: Anna Skog Martínez

Möt basketstjärnskottet: Anna Skog Martínez

Nu med sikte på Sverige och USA

Hon har varit uttagen till spanska U14-, U15- och U16-landslagen och det svenska U16. Första gången som hon spelade på U16-nivå var hon bara 14 år. 2018 tog hon och hennes lag silver i det andalusiska mästerskapet, 2021 blev det guldseger i det spanska mästerskapet och 2022 tog laget brons. I våras blev det guld i Málagamästerskapet och även i det Andalusiska mästerskapet, innan laget återigen tog brons i det spanska mästerskapet.

Jag har länge velat möta Anna för en intervju och nu äntligen, efter att basketsäsongen är över, har hon tid för en pratstund.

Målmedveten

Det råder ingen tvekan om att Anna normalt har ett hektiskt schema. Förutom vanliga skoldagar måndag till fredag har hon som spelare i Unicajas U16-tjejlag haft träning tre timmar om dagen tisdag till fredag och sedan spelat match eller haft ytterligare träning på lördagar. Det är ett hårt schema när man är 16 år och förutom att satsa hårt på sin sport pluggar hon också ihärdigt för att få bra slutbetyg inför gymnasiet, allt samtidigt som vännerna i samma ålder har mer fritid till att roa sig. Men till skillnad från många andra har Anna inte bara målet att komma in på ett bestämt gymnasium, hon siktar nämligen därefter på college och basketball scholarship i USA, så förutom skolbetygen måste hon hålla sig i topp även inom sin sport. Men planerna på USA ligger ännu några år bort. Nu har hon just gått ut grundskolan i Svenska Skolan Costa del Sol i Fuengirola och till hösten stundar basketgymnasium i Norrköping.

Scoutad till bästa laget i Andalusien

Att det blev basket för Anna var inte en självklarhet. ”Först höll jag på med gymnastik, men det blev jag så småningom för lång för (i dag är hon 189 cm lång. red.anm.), vilket i stället passade utmärkt för basket”, säger Anna, samtidigt som hon rycker lite på axlarna som om det vore det mest självklara i världen att hon bytt till basket, och så fortsätter hon: ”I Stockholm började jag träna i Blackeberg. När jag sedan flyttade till Fuengirola började jag spela i Sallivers basketklubb, och där blev jag snart upptäckt av basketklubben Unicaja.”

Basket populärt i Spanien

Att familjens flyttlass gick till Costa del Sol när Anna var 9 år förklaras av att hennes föräldrar (hennes mamma är spanjorska och pappa är svensk) ville bo några år i Spanien. Valet föll på Fuengirola där Anna och hennes storebror kunde gå i den svenska skolan, dels för att Anna och hennes storebror skulle ha lätt att flytta tillbaka till Sverige om de ville, dels för att Annas mamma ville till en varmare ort än hennes hemstad Madrid. Gällande basketen var det lätt för Anna att fortsätta med sporten när familjen flyttade, då basket ju är en stor sport i Spanien, betydligt populärare än i Sverige. Populariteten speglas också i internationella basketförbundets rankningslistor; i dambasket på världsplan ligger Spanien på en fin fjärdeplats medan Sverige hittas på plats 18, och på europalistan ligger Spanien på den ärofulla förstaplatsen och Sverige hittas som nia.

Mer fokus med hektiskt schema

När vi pratar om hur den hårda basketträningen påverkat skolan säger Anna: ”Jag har alltid känt stöd från skolan – klasskamrater och lärare. Till exempel har mina klasskamrater spelat in hejarramsor som de skickat till mig när jag varit iväg för att spela match och även lärare har uppmärksammat och gratulerat lagets framgångar på sociala medier. Men visst, jag har inte kunnat umgås med kompisar lika mycket som andra, jag tränar ju nästan alltid. Å andra sidan är jag mer fokuserad än många andra när det kommer till skolarbete. Jag vet ju att jag inte har lika mycket tid att göra skolarbeten på, så när jag har läxor eller hemarbete från skolan ser jag till att göra det ordentligt direkt i stället för att låta det ligga och vänta för att gå ut med kompisar, för den tiden har jag inte.”

Det låter som en hård vardag men samtidigt får jag känslan av att tjejen mitt emot mig, där vi sitter på ett café vid stranden, är en tjej som får chansen att göra det hon vill, att hon klarar av det och att hon har ett enormt stöd, inte minst från hennes föräldrar. För som alla idrottsföräldrar vet krävs det en stor insats med att skjutsa till träningar och tävlingar, köp av utrusning etc.

Blandade känslor

Anna berättar att hon har blandade känslor nu när flyttlasset går tillbaka till Sverige. I Spanien lämnar hon många kompisar, men samtidigt vet hon att hon har bättre möjlighet att kombinera utbildning och basket i Norrköping. I Spanien skulle hon nämligen spela på seniornivå tredje året på gymnasiet, vilket inte skulle lämna någon tid över till studier. I Sverige däremot kommer hon fortfarande att spela på ungdomsnivå med tid till utbildning. Skulle Anna trots allt ångra sig efter ett år och vilja återvända till Spanien har hon blivit lovad att hon har kvar sin plats i sitt spanska lag.

Tillbakablick

När Anna ser tillbaka på åren i Spanien ser hon tillbaka på en mycket bra tid, både i skolan och med basketen.

”Har man chansen att flytta till Costa del Sol för att gå på svenska skolan i Fuengirola tycker jag absolut att man ska göra det. Mina bästa tips är: Ha kul och se till att skaffa bra vänner. Gå på allt du kan när alla samlas utanför skolan, t ex gå på gym tillsammans, arrangera spelkvällar och annat som man kan göra och gå på sådant som skolan arrangerar. Se till att spendera tid tillsammans med dina kompisar – jag har alltid haft roligt i grupp”, säger hon med ett leende, och så skrattar hon till och tillägger: ”Som förälder kommer man nog inte gilla allt men det får man ta, och man behöver inte stå bakom sin ungdom hela tiden.”

”Jag skulle absolut rekommendera den svenska skolan i Fuengirola. Bland annat för att jag där har fått en annan bild av världen jämfört med vad man får i skolan i Sverige. I Sverige talar de mer om hur man ska göra hela tiden och det är mer individuellt fokus. I Fuengirola-skolan får man andra perspektiv och man är mer tillsammans, och man lär känna alla. Att klasserna är små gör nämligen att man kommer närmare varandra, inte bara i ens egen klass utan även mellan klasserna, till och med mellan grundskolan och gymnasiet – man finns där för varandra”, avslutar Anna.

Kort info

Namn: Anna Skog Martínez

Född: 2007 i Stockholm

Bor: I skrivande stund i Fuengirola men flyttar snart till Norrköping

Familj: Mamma, pappa, storebror och hund

Övrigt: Annas starkaste sida är att hon på basketplanen är den mest drivna, men om hon av någon anledning inte tycker om sin tränare kommer hennes svaga sida fram – då är hon i stället mycket omotiverad.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.