Möt George Németh – en svensk doldis med två pärlor i Nerja

Möt George Németh – en svensk doldis med två pärlor i Nerja

Denna artikel skulle kunna börjas med att namndroppa massvis med artister som månadens profil-person har arbetat med. Den listan är dock så lång att det inte skulle finnas utrymme till mer. Artikeln skulle också kunna börjas med alla rundor det varit inför självaste intervjun. Den har varit planerad sedan mer än fyra år tillbaka, men så kom covidpandemin i vägen och jobb, resor m.m. – livet helt enkelt. Nu äntligen står min bil parkerad utanför Hotel Paraíso del Mar i Nerja, kameran är preppad och anteckningsblocket och penna är redo att ta anteckningar.

Välkommen till mitt möte med George Németh!

Visionär och entreprenör

George Németh, vem är det, frågar du kanske? Jo, han är musiker och framgångsrik producent. Han skriver musik till band och artister samt producerar andras musik åt skivbolag, artister och band. På sitt cv har han även eventarrangör, han skapade Sveriges första arrangör/manager-utbildning inom musik- och eventbranschen, han har grundat världens första musikproducentutbildning (för Linköpings universitet 2003) och innan det ansvarade han för musik, dans och kultur inom studieförbundet TBV Sverige, där förutom bandet Kent även Cardigans, Gyllene tider med flera repade runt om i Sverige.

Varför du kanske inte hört hans namn är för att han är en doldis. George ses inte framför kamerorna på röda mattan eller skryter om sina framgångar. Han arbetar dessutom ofta under pseudonym, trots att han startade sitt företag inom branschen redan 1989.

På Costa del Sol har han slagit sig ner i Nerja, som var tänkt att bli en lugn tillflyktsort från jobb och vardag. Men som bekant blir livet sällan som man har tänkt sig. Det återkommer vi till lite längre fram.

Att sätta en yrkestitel på George är svårt. Den enkla varianten skulle kunna vara ”musikproducent, låtskrivare och hotellmanager, men han är mer än så. Jag vill säga ”visionär och entreprenör”, för idéerna bara kommer till honom, varefter han bearbetar och verkställer dem, för att sedan lämna över till någon att förvalta dem.

Första pärlan i Nerja

Att vi möts i Nerja beror som sagt på att han bor här, i ett hus som han och hans Johanna (som han träffade 2018) köpte 2019 för att ha en lugn plats att komma till vintertid. Johanna ville köpa i Cannes, men George, som har vistats i Nerja till och från i 17 år, föll för ett hus ett stenkast från centrum, åt Maro-hållet. ”Det som lockade mig hit, i stället för t ex Marbella, är lugnet, de konstnärliga som finns i här och att det inte är någon kändis-hype i Nerja. Här kan jag slappna av”, säger George, som under lediga stunder gärna pysslar i trädgården, som främst har fruktträd men även tomater och kryddväxter.

Musik sedan barnsben

Att George har musiken i själen råder det ingen tvekan om. ”Jag började spela klassisk gitarr (som jag egentligen tyckte var ganska tråkigt) när jag var nio år, enbart för att det inte fanns plats på några trumlektioner. När jag var tolv år hade jag lyckats sparat ihop tillräckligt för att köpa min första elgitarr och så bildade jag ett punkband. Nu blev musiken kul och jag lät mig inspireras av de stora punk- och rockbanden”, berättar George. Mer musik blev det när han som sitt första sommarjobb började städa på Radio Sörmland, då han för första gången såg en studio. Därefter löpte det bara på. I slutet av 80-talet grundade han musiktävlingen Cult i Eskilstuna, där bland annat bandet KENT vann – ett band som George hade upptäckt redan innan, när bandet hette Jones & giftet.

Tackade nej till drömkarriär

När det pratas om George säger många att han är Sveriges ”Bono”. Nog hade han också blivit en stor världsartist, han hade onekligen chansen. Skruvar vi tillbaka tiden till 1993 kommer vi till det år då George tog ett beslut som blev avgörande för hans framtid. Då erbjöds den då 29-åriga musikern nämligen kontrakt med Sweden Music (i dag Universal Music), som skulle ta hans musikkarriär ut i hela världen. ”Men just som jag tog pennan i handen och skulle skriva på kontraktet ångrade jag mig. Jag hade en son hemma som skulle fylla två år och en dotter på sju år, och jag ville vara en närvarande pappa, sparka boll och följa med mina barn till skolan m.m. Så just där tackade jag nej”, berättar George och tillägger: ”Jag är både stolt och glad över att jag tog rätt beslut.”

Efter det fokuserade han på karriären som musikproducent, eller ”uppfinnare överlag”, som han själv säger, och han började på allvar att skriva musik som han placerade på andra artister. Men tro inte att det alltid var en dans på rosor. Efter att han sa nej till miljonkontraktet tvingades han t ex byta bank för att få lån för att köpa studioprylar. ”Jag har ett otroligt driv. Det har jag nog från pappa, som flydde till Sverige från Ungern som 15-åring. För övrigt så trodde pappa aldrig på mig, och på grund av det har jag motivation och drivkraft till max. Det var först när jag var 55 år som jag fick höra pappa hylla mig och mina framgångar. Jag har alltid gjort det jag själv tror på – jag tror att man kan skapa sina egna möjligheter. Gör man inte det man själv vill tror jag inte att man blir lycklig”, förklarar George.

Hotellet – den andra pärlan

Att det blev ett hotell för George och Johanna var en total slump. Som redan sagts köptes en privat bostad i Nerja för lugn och ro. Just ro har det blivit ändring på efter att deras mäklare i slutet av 2019 sa att det fanns ett hotell till salu, som de bara var tvungna att se. Med samma utsikt som Europabalkongen och 18 rum i tre byggnader, en tropisk trädgård med sköldpaddor, flera terrasser och egen utgång till Burriana-stranden, kunde paret inte säga nej. Trots att det på grund av covidpandemin dröjde två år innan köpet slutfördes, har paret i dag alltså inte bara en lugn tillflyktsort i Nerja, de äger också en pärla till hotell.

”Vi köpte hotellet i full drift, med etablerade gäster och 14 anställda, det är fantastiskt. Vi gjorde det med visionen att skapa en plats som vi själva vill vara på och där vi vill träffa människor från hela världen. När jag under vårt första besök på hotellet tittade i loggboken såg jag att det var 14 olika nationaliteter på 18 rum! Det vi nu arbetar med är att skapa ett boutiquehotell med tema – där varje enskilt rum genomsyras av en av våra favoritstäder som t ex Stockholm, Antigua, Cannes och Budapest, med detaljer och inköpta saker från de respektive städerna i inredningen”, berättar George.

Många av hotellgästerna är stammisar och bokar sin nästa vistelse redan när de checkar ut. Hotellet har också blivit lite av en överraskningarnas plats. Helt medvetet annonserar George nämligen inte om det, förutom på hotellets egna Instagram- och Facebooksidor, men när hotellet besöks av någon av hans musikvänner, vilket ofta sker, spelas det gärna, så de andra gästerna får överrasknings-underhållning. Det hålls även live-afterbeach på fredagar. Då spelar George som ibland får sällskap av gästartister, Johanna är bartenderchef och baren serverar bland annat signaturdrinkarna Queen Johanna och King George.

”Vi har också stora planer på att nyttja de många terrasserna som leder från hotellet på toppen av klippan ner till stranden”, avslöjar George. Vem vet, kanske öppnar de Nerjas första strandklubb med champagnebar? Säkert är i alla fall att hotellet i september kommer att vara platsen för en vernissage med Larissa Stenlander och Tommy TC Carlssons konst. Dessutom kommer hotellet i dagarna gästas av en och annan svensk producent och artist, någon kommer för semester medan en annan kommer för att tillsammans med George skriva det som förhoppningsvis blir julens hitlåt.

Namn: George Németh

Född: 1964 i Torshälla

Bor: Stockholm, Nerja, Cannes och Budapest

Familj: Fästmö Johanna, två vuxna barn och fyra barnbarn

Gör: Visionär och entreprenör, grundare och ägare till Thuneth Production & Publishing

Tycker om i Spanien: Det sociala medelhavslivet – att spanjorerna tar sig tid för varandra

Vill lära spanjorerna: Att respektera tider bättre och bättre företagsklimat

Tips till andra: Tro på det du vill och ”Go for it!”

Några namn…

…denna artikel kan inte avslutas utan i alla fall lite namndroppning. George Németh har arbetat med: Teddybears Sthlm, Timbuktu, Roffe Wikström, Staffan Hellstrand, Kent, Dirty Loops, Martin Rolinski (BWO), Loreen, Kevin Walker, Agnes, Magnificent, Cascada, Markus Fagervall, The Ark, Christian kjellvander, Patrik Isaksson, Emilia, Anna S, Arvingarna, Jerry Williams, Jimmy Jansson, Antiloop, Ola, Erik Segerstedt, Magnus Johansson, Eldkvarn, Amy Diamond, Håkan Hellström, The Poodles, Latin Kings, Markolio, Noice…

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.