Möt Michael Emdenborg

Han egenföretagare, har 47 löpsedlar i ryggsäcken, är första generationens curlingförälder och arrangerar evenemang på Costa del Sol

Foto: Mugge Fischer

Möter du Michael Emdenborg vid något tillfälle kan du vara nästan helt säker på att han kommer ihåg dig nästa gång ni ses, för han har ett personminne som få andra har. Du kan också vara nästan helt säker på att du själv kommer ihåg Michael, för Michael gör intryck; han är utåtriktad, oerhört social, tycker om möten med människor – unga som gamla (han tvekar inte att kliva fram och hälsa) och han är företagsam. Med dessa egenskaper och ett brinnande musikintresse har det fallit sig naturligt att han här på Costa del Sol arrangerar sådant som han själv har saknat, nämligen trevliga evenemang, och alltid med musik. Sedan 2008, när han kom till Costa del Sol med familjen, har han arrangerat både det ena och det andra i egen regi som Costa del Sol Event och för den nordiska föreningen AHN Fuengirola-Mijas.

47 löpsedlar

Den vanligaste frågan på Costa del Sol är säkert: ”Varför flyttade du till kusten?” och det vanligaste svaret gissar jag är: ”Vädret, klimatet och ljuset”. Men det är inte fallet för Michael. Men innan vi kommer dit tar vi en snabbt titt på vad Michael har gjort tidigare. Som du kanske redan gissat tycker Michael om att ha många järn i elden, så han har haft många olika företag. Ett av dem gav honom så många som 47 löpsedlar i svensk press på 1980- och 1990-talen. Du kan andas ut, för det handlade inte om skandaler. Befann du dig i Sverige under de nämnda årtiondena kanske du minns rubriker som: ”Så mycket är din bil värd”. Och åkte du till stormarknader som COOP Stormarknad under helger för att handla dessa år minns du kanske att det var full kommers med bilar på stormarknadernas parkeringar. Detta är ett av de företag som Michael har startat – nämligen Svensk Privatmotormarknad, där privatpersoner kunde sälja och köpa begagnade fordon, och Michael hjälpte till med allt pappersarbete, försäkringar, kontakt med kreditbolag m.m. Baserat på alla köpeavtal förde han sedan statestik över priserna på begagnade bilar – statistik som Bonnier, Expressen, Kvällsposten, Metro m.fl. gärna använde till prisguider till sina läsare. (Detta var alltså innan internetets och Blockets tid.)

Ser möjligheter och agerar

Nu kommer vi till en sak som förklarar Michael väldigt bra. Medan en annan ser en tom parkering ser han en möjlighet. Idén till Svensk Privatmotormarknad föddes just så – när han en dag såg en jättestor parkering utanför en stormarknad. Vips föddes idén – där fanns plats för en marknad med begagnade bilar och stormarknaden skulle dessutom tjäna på det då människor som kom till bilmarknaden samtidigt passade på att handla på stormarknaden.

Curlingföräldern som flyttade till Spanien

Det var inte vädret som fick Michael att komma till Spanien, det var hans barn. Michael skrattar när han kallar sig själv ”första generationen curlingförälder”. Det var nämligen så att Svenska skolan Costa del Sol var hans barns förstahandsval när det blev dags för gymnasieval, så familjen flyttade till Fuengirola. Till en början skulle de bara provbo ett år, men tillslut tog bägge barnen studenten i Fuengirola. Och medan om barnen sedan länge flugit ur boet, sonen bor i Sydkorea och dottern i Sverige, är Michael kvar, av den enkla anledningen att han trivs här.

AHN

Tro nu inte att Michael trivs med livet på det sättet att han helt lutat sig tillbaka under den spanska solen. Njuter göra han, det märks, men lata pensionärsdagar är inget för Michael. Sedan elva år tillbaka har han varit medlem i den nordiska föreningen AHN i Fuengirola och sedan tio år är han med i styrelsen. Hans senaste initiativ i föreningen är en padelgrupp som startades i september 2022, som i dag har ett 80-tal medlemmar som träffas och spelar padel varje vecka. Nyligen har han också startat en boulegrupp, men denna kräver i skrivande stund lite mer arbete innan allt faller på plats.

I övrigt har Michael varit med och tagit fram många av de fördelaktiga förmåner och rabatter som man får tillgång till som medlem hos AHN Fuengirola-Mijas, som t ex rabatter hos Specsavers, Vithas Xanit, restauranger m.m.

Hos AHN har han också genom åren arrangerat flertalet evenemang, som t ex föreningens 50-årsjubileum 2018, som firades med stora svenska artister som Mikael Rickfors, Mats Ronander, Babsan (Lars-Åke Wilhelmsson) m.fl.

Costa del Sol Event

Sina allra första evenemang arrangerade Michael som 20-åring i Visby. Sedan kom år med arbete och familjeliv. Sitt första evenemang som han arrangerade på Costa del Sol var för svenskar som ville se fotbolls-VM 2012. Sedan dess har det blivit många evenemang.

”Evenemangen och AHN är gott och kort något som jag själv tycker om – jag tycker om att träffa folk och jag tycker om musik. När AHN håller stängt tre månader under sommaren och en månad över jul och nyår har jag genom åren fått förfrågningar om jag vill arrangera något för dem som är kvar här på kusten, så det har jag gjort. Det har t ex blivit många grillkvällar på Carpe Diem (en strandrestaurang som tidigare låg i Torreblanca), och det har varit San Juan-firande och musikkvällar. Mina evenemang fungerar alltså ibland som komplement till AHN när de håller stängt, men så fortsätter jag också med evenemangen när AHN är öppet – med Costa del Sol Event”, förklarar Michael.

Publik i alla åldrar

Michaels egna stora musikintresse gör att han träffar många musiker, och det var så han för många år sedan kom att starta musikevent på Carpe Diem – han och flera med honom ville lyssna på bra musik och musikerna ville ha en plats och en publik att spela för. När andra barer och restauranger såg hans evenemang växte efterfrågan.

De senaste åren har han arrangerat många livemusik-kvällar på strandrestaurangen Kalifato (mellan Fuengirola och Benalmádena). ”Detta är inget som jag tar betalt för. Det som driver mig är det sociala och musiken – att träffas, umgås, ha kul ihop och lyssna på bra musik. Och människor uppskattar att lyssna på bra musik, umgås och dansa. Responsen är positiv och det är vanligt att också många yngre kommer”, berättar Michael. Hans evenemang är så uppskattade att han kontaktas av både olika ställen och artister för framtida evenemang.

Hemligheten bakom hans lyckade evenemang, förutom att se till att ha bra och ofta nya musiker som uppträder, kanske är den enkla saken att Michael vid de allra flesta tillfällen har en blandad publik med både skandinaver, engelsmän och spanjorer – en bra spegling av Costa del Sol.

Påskevent, vår och sommar

Just nu planeras flera evenemang. Snart är det dags för påsk och då planerar Michael ett påskevent på självaste Påskafton den 8 april. Detaljerna är ännu inte spikade varför han hänvisar till Costa del Sol Events webbplats eller Facebooksida (se under rubriken Länkar). Säkert är att det blir livemusik med den populära svenska musikern Spencer, som får sällskap av två spanska och en svensk musiker. För tillfället går bandet under arbetsnamnet ”Spencer & Friends”.

”Sedan blir det evenemang i april, maj och juni, och naturligtvis San Juan-firande den 23 juni, som i år sammanfaller med vår svenska midsommar! Men än så länge ligger det i planeringsstadiet, så återigen – håll koll på mina sidor på nätet. Sedan, efter ett kort sommaruppehåll, fortsätter mina evenemang igen i augusti”, avslutar Michael.


Länkar

För info om Michaels kommande evenemang

www.costadelsolevent.com

Facebook: Fuengirola Event service

Facebook: Vad händer i Fuengirola Malaga?

För info om AHN Fuengirola-Mijas och föreningens aktiviteter

www.ahn-fuengirola.net

Facebook: AHN Spansk Nordiska Föreningen


Kort info

Namn: Michael Emdenborg

Född: I Österhaninge, uppvuxen i Sigtuna

Familj: Sambo Annika (sedan 21 år) och två vuxna barn

Bor: I Fuengirola och Göteborg

Gör: Arrangerar evenemang för nöjets skull.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.