Det är full fart i resandet och investerandet. De två stora hjulen i vår lokala ekonomi är onekligen väl inoljade. Efter en mycket svår pandemi blomstrar både turismen och bostadsmarknaden. Detta skapar naturligtvis tillväxt, arbetstillfällen och positiv energi. Således borde alla gå runt med stora leenden på sina läppar, men i stället rycker allt fler uppgivet på axlarna. Och det gäller både företag och privatpersoner. Det råder nämligen bostadsbrist och samtidigt också brist på kommersiella lokaler. Detta är något som håller på att utvecklas till ett stort problem, som kommer att bli en av de stora frågorna inför kommunvalet nästa månad.
Bostadspriserna har blivit högre och de har till och med kommit att bli oöverkomligt höga för de flesta. Oavsett i vilken stad och stadsdel man letar på Costa del Sol har bostadspriserna stigit med så mycket som 100, 200 eller till och med 300 procent de senaste 20 åren. Städer som förr ansågs vara billiga har blivit dyra och i områden där nästan ingen ville bo förr råder det i dag bostadsbrist. Man skulle kunna tro att orsaken förklaras av en snabbt ökande befolkningstillväxt eller byggstopp, men så är inte fallet. I stället hittas svaret i en allt större växande önskan om spekulation eller investeringslust – för att här använda ett lite trevligare uttryck. Roten till spekulationen ligger i turismen – både den nationella och internationella. Både spanjorer och utlänningar med några extra mynt i fickan står i dag nästan i kö för att lägga vantarna på en bostad – en så kallad semester- och investeringsbostad. Man njuter själv av bostaden några månader om året för att sedan hyra ut den som semesterbostad för skyhöga hyror till soltörstande utlänningar eller spanjorer från andra delar av landet. Detta är helt klart en bra idé och investering, men det är dåligt för lokalbefolkningen. Under tio års tid har lokalbefolkningen fått stå vid sidan om och bara titta på när det säljs och byggs till investerare – inte till bofasta. Bland dem som bor här fast hittas naturligtvis även skandinaver. Ska man i dag lyckas ta sig in på bostadsmarknaden gäller det att banken får se två mycket bra och stabila inkomstdeklarationer för att ett bostadslån ska beviljas.
I stället för att köpa kan man naturligtvis nöja sig med att hyra – eller? Faktum är att hyrespriserna nästan fördubblats de senaste fem eller sex åren, överallt. För vem hyr ut sin bostad för 750 euro i månaden när man kan få 750 euro i veckan om man hyr ut den till turister? Därför, och bara därför, är utbudet av bostäder i dag minimalt och priserna rekordhöga. Skulle man ha turen att hitta en ledig lägenhet så äter den upp en så stor del av ens lön att det aldrig kommer att finnas något över som skulle kunna sparas till en handpenning för att köpa en bostad. När bostadspriserna därtill bara stiger spelar det i dag ingen roll hur duktig och sparsam man än är, för bostadspriserna stiger mer och snabbare än vad en vanlig människa lyckas spara ihop till. Det är inte rättvist. Jag är säker på att (nästan) alla kan se det – oavsett var man står rent politiskt och socialt.
Det är uppenbart att det råder obalans. De fria marknadskrafterna har förlorat balansen, vilket nu också påverkar näringslivet. På hela Costa del Sol, särskilt i Málaga stad, har flera stora företagsprojekt nu pausats och orsaken är att det saknas företagslokaler. Varför då? Jo, förklaringen ligger i att man under de senaste åren har byggt om företagslokaler till turist- och semesterbostäder. Vidare har stora kommunala tomter sålts för att bygga bostäder – alltså semester- och investeringsbostäder. Och detta ses nu i stor utsträckning i alla kommuner på kusten. Man har liksom glömt bort att bygga nya byggnader för företag. Och det är alltså här som nya arbetstillfällen skulle skapas. En välkänd spansk ingenjör på Bentley Motors (en man som är född och uppvuxen i Málaga) sa nyligen: ”Vi skulle gärna flytta en del av vår utvecklingsavdelning till Málagaprovinsen men vi hittar varken lokaler till oss själva eller bostäder till våra anställda, som ju skulle utstationeras. Min uppskattning är att hälften av personalstyrkan skulle utgöras av lokal arbetskraft.” Detta är, med andra ord, superintressanta nya jobbtillfällen, som vi nu går miste om.
Tillväxten och utvecklingen av turismen och bostadsmarknaden har tagit över.
Det finns ingen lyckodröm som till slut inte biter sig själv i svansen. Lösningen på problemet ligger hos de ledande lokalpolitikerna. Den 28 maj är det dags för kommunval och i denna fråga slår oppositionen hårt, så de måste göra något åt det. Daniel Pérez, PSOE och borgmästarkandidat i Málaga, både säger och skriver att han vill att det ska byggas 10 000 VPO-bostäder (prisskyddade bostäder) med maxpris på 150 000 euro. Förr hade jag bara skakat på huvudet åt konceptet, som påminner mig om en ohållbar planekonomi. Det har dock kommit att visa sig att projektet är hållbart. VPO-lägenheterna byggs på kommunal mark av ett privat byggföretag och därefter säljer den enskilda kommunen bostäderna till ”rimliga” priser. I köpeavtalet ingår sedan en klausul om att bostaden bara får säljas vidare till samma pris som köpeskillingen plus det årliga prisindexet. På liknande sätt finns det även ett hyrestak. Det här är bostäder åt bofasta, inte åt spekulanter.
Det går naturligtvis att tvivla på om Daniel Pérez och ett svagt PSOE klarar av att bygga 10 000 bostäder – om de lyckas ta makten i Málaga. Men jag tvivlar inte på att alla kommuner i hela provinsen, med lite god vilja, kan initiera många VPO-projekt. På samma sätt kunde och borde man ha byggt flera stora kommunala företagscenter. Marken har de, de har fått mycket fria händer av de andalusiska myndigheterna och de har en bättre möjlighet än någonsin tidigare till att få finansiering från EU:s biståndsfonder. Jag tvivlar inte det minsta på att det skulle skapa jobb och bra ekonomi – för alla.
Förstå mig rätt – jag är en mycket liberal person. Jag har alltid trott att fria marknadskrafter kommer att skapa mer lycka, frihet och rikedom – för alla. Men sedan finanskrisen har mitt liberala sinne fått några hårda slag. Det är som om de fria marknadskrafterna blir för fria och spårar ur lite och det är dessvärre det som vi nu ser när det gäller turismen och bostadsmarknaden på Costa del Sol.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001