Profil: Elin Sundström

La Sueca möter SWEA Marbellas ordförande.

Hon är driven, nyfiken och har god ledarskapsförmåga. Det är mitt intryck av Elin Sundström, när jag möter henne i hennes hem i Marbella – en stor gul villa omgiven av en härligt grön trädgård med en inbjudande blå pool samt en grönsaksodling på baksidan. Där bor hon tillsammans med sin man Andreas, som hon varit gift med i 29 år, samt parets tolvåriga dotter Isabella och två hundar som nyfiket kommer fram och hälsar.

Jag kom i kontakt med Elin första gången i april, då hon i början av året tog över ordförandeposten i föreningen SWEA:s avdelning i Marbella, där hon varit medlem i sex år. Och nu, när SWEA Marbella återigen arrangerar en företagsmässa (som alla är välkomna att besöka) i november, tänker jag att det är spännande att få veta lite mer om henne, så vi slår oss ner i hennes kök, på varsin sida av det stora matbordet i massivt trä, för en pratstund.

Berätta kort om din bakgrund

Jag är ekonom i grunden och har en lång yrkesmässig bakgrund från stora energibolag. I många år har jag haft olika seniora ledarroller på energibolaget E.ON, bland annat som chef för E.ON:s tradingverksamhet i Norden samt som strategiansvarig för det koncernövergripande projektkontoret i Norden. De flesta av mina roller har varit starkt fokuserade på organisations- och verksamhetsutveckling/förändring.

Jag har alltid haft fokus på karriär, men detta fokus har nu ändrats en del.

För sex år sedan flyttade du och familjen till Spanien, berätta

Vi har varit i Spanien till och från under 16-års tid och för sex år sedan fattade vi beslutet att flytta hit. Att bo utomlands är inget främmande, vi har tidigare bott i både Düsseldorf och London.

Fortsätter du med din yrkesmässiga karriär här?

Flytten hit skedde samtidigt som jag kände att jag hade ett behov av att vidga mina vyer. Här blev Andreas och jag först delägare i en sushirestaurang, som var något helt nytt för oss. Den stängde vi efter ett tag och blev i stället delägare i ett galleri, som vi nu dragit oss ur för att fokusera på annat. Andreas arbetar med investeringar i gruvindustrin och jag har bestämt mig för att fokusera på familjen och SWEA. Jag känner att det är dags för det och att jag nu har möjlighet att göra det.

En del av detta beslut har påverkats av min pappa. Han har inspirerat min drivkraft hela mitt liv och när han drabbades av Alzheimer så förändrades något hos mig. När han var frisk hade han en lista på saker som han skulle göra när han blev pensionär, saker som aldrig blev av på grund av sjukdomen. Det har fått mig att tänka till och göra det jag vill här och nu.

Har du förändrats sedan du slutade jobba och flyttade till Spanien?

De första sex månaderna var jag stressad för att jag kände att jag inte hade något direkt syfte – jag har ju alltid jobbat, och när vi flyttade hit förändrades min roll totalt. Nu har jag, sedan några år tillbaka, ”landat” och uppskattar livet här; kortfattat kan jag säga: det är mer socialt, flexibelt och vädret är skönt.

Vad har varit den största utmaningen för dig i och med flytten?

Det har varit att släppa karriären och den identitet som jobbet gett mig. Jag har alltid fått utlopp för min talang och personlighet i mitt jobb – jag har varit extremt målfokuserad och resultatdriven med en drivkraft att knyta kontakter med nya marknader. Den drivkraften har jag nu lärt mig att använda till andra saker. Dessutom, om jag förr begränsades av mitt jobb har jag nu beslutat mig för att tacka ja till saker, som jag förr inte haft tid till. T ex har jag testat att spela padel för första gången och här om veckan deltog jag vid kommunens presskonferens för att presentera SWEA:s företagsmässa på spanska.

Varför har ni valt att bo i Marbella?

Min mans föräldrar har haft bostad i Marbella i många år, så det kändes naturligt att flytta hit. Först till Nueva Andalucía men vi har sedan flyttat till ett område som heter Xarblanca. Här trivs vi, helt enkelt för att det är fler året-runt-boende och fler spanjorer här. Det känns som om vi lever lite mer i det riktiga Spanien här. Och tack vare det kanske jag har en chans att lära mig bättre spanska – nu när grannarna inte är svenskar och andra utlänningar.

Varför gick du med i SWEA Marbella?

Jag sökte upp SWEA ganska snart när vi flyttade hit. Jag ville bidra och engagera mig, så jag valde att bli aktiv direkt. Dels ville jag göra det för SWEA:s välgörenhetsverksamhet och dels för att göra något för denna förening som är så fantastisk för svenska kvinnor utomlands.

Kan du nämna något konkret exempel?

Speciellt under pandemin fyllde SWEA en viktig roll för många här i närområdet. T ex såg vi till att hålla kontakten med äldre medlemmar och hjälpte dem t ex med att handla mat, så att de inte behövde ta sig till mataffären. Det är ett gott exempel på att vi finns där för varandra.

Jag vill också lyfta fram SWEA:s välgörenhetsarbete; t ex har SWEA International arbetat med ett stort hjälpprojekt till ukrainska kvinnor, vilket har resulterat i en donation på över 1 miljon kronor, och lokalt lämnar SWEA Marbella också donationer till verksamheter på Costa del Sol, som t ex Svenska Kyrkan.

Som ordförande hos SWEA Marbella, vad vill du tillföra?

Först kan jag säga att vi arbetar mycket för att få fler medlemmar i alla åldrar. Vi strävar efter att det ska vara intressant för både äldre och yngre att vara medlemmar. Vi arbetar också med att bredda våra aktiviteter till hela Costa del Sol. Detta tycker jag är två mycket viktiga delar. Jag vill också se fler utbildnings- och informationsaktiviteter utöver sociala alternativ. Det kan t ex vara föreläsningar, utflykter och workshops. Nyligen hade vi t ex en föreläsning om kvinnohälsa och en annan om Alzheimers.

Jag önskar också att SWEA Marbella kan vidareutveckla sitt stöd till svenska familjer som flyttar hit. Det kan t ex vara i form av pysselträffar för barn, och så hoppas jag att vi kan starta upp SWEA Care, som syftar till att hjälpa medlemmar och finnas som stöd lokalt när olika behov uppstår. Dessutom har vi infört fler kvällsaktiviteter anpassade till medlemmar som förvärvsarbetar och därför inte kan delta dagtid.

Varför är SWEA en så bra och viktig förening?

Många av våra medlemmar har hittat vänner för livet i SWEA. Här får medlemmarna möjlighet att lära känna varandra nära. Det är en fantastisk förening för man kan flytta till Costa del Sol som ensamstående och genom oss få ett socialt liv direkt. Många medlemmar hittar på aktiviteter tillsammans även utanför det som vi organiserar, så jag känner att SWEA verkligen fyller flera syften.

Du har bott utomlands i flera omgångar och nu i Spanien i 6 år, har du noterat något speciellt hos utlandssvenskar?

Ja, det har jag, det är intressant. Jag uppfattar att många svenskar som söker sig utomlands har en större öppenhet för andra kulturer och traditioner etc. samtidigt som man blir mer medveten om sin egen kultur. Många utlandssvenskar upptäcker saker och egenskaper som är typiskt för Sverige och svenskar; rent generellt som att svenskar t ex har en tendens att vara rediga, hålla löften och ofta är lite konflikträdda.

Har du något som du vill hälsa En Suecos läsare?

Ja! Först vill jag hälsa alla välkomna till SWEA:s företagsmässa den 9 november (mer information finns i Shop Talk-sektionen här i detta magasin. reds.anm.). Så vill jag även säga till alla kvinnor som tycker att SWEA Marbella låter intressant att läsa mer om oss på vår webbplats eller sociala medier (se information här intill) och kontakta oss om man vill bli medlem eller har frågor.

Kort info:

Namn: Elin Sundström

Född: 1974 i Lund

Familj: Maken Andreas och dottern Isabella 12 år

Bor: Marbella

Ser fram emot: ”2 november ska jag på en stor donationsmiddag till fördel för Svenska Kyrkan i Fuengirola och dess diakoniverksamhet. Då blir det bland annat modevisning med Gunnels Fashion och framträdande med Jenny Velvet. Och den 9 november är det SWEA Marbellas företagsmässa.”

Detta är SWEA

SWEA (Swedish Women’s Educational Association) formellt SWEA International, Inc., är en global ideell förening, politiskt och religiöst obunden, och ett nätverk för svenskor och svensktalande kvinnor som är eller har varit bosatta utomlands. Det är den största ideella sverigefrämjande organisationen utanför Sverige. Se www.swea.org

SWEA har många lokala avdelningar i hela världen och SWEA Marbella är en av dessa.

SWEA Marbella har i dag 150 medlemmar boende längs hela Costa del Sol. Läs mer om SWEA Marbella här: www.marbella.swea.org eller på instagram @sweamarbella

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.