Systrarna Joline och Fidelie ”Idde” Södergren – Energi, skratt och eget företag

Systrarna Joline och Fidelie ”Idde” Södergren - Energi, skratt och eget företag

Denna månad ska vi till Fuengirola, närmare bestämt Los Boliches, där dörrarna nyligen öppnats till den nya svenska matbutiken Aptito. Det har krävts mycket tålamod, för det har tagit lång tid för dessa två systrar att äntligen få öppna sitt gemensamma projekt – andra hade nog gett upp eller i vart fall blivit gråhårig på kuppen – men inte Joline och Fidelie.

Resglada och nyfikna

Idde (som Fidelie gärna kallas) och Joline kommer ursprungligen från Nässjö, som ligger drygt 45 minuters bilväg sydost från Jönköping. Deras familj består av mamma och pappa och så har de tre syskon – de är alltså fem barn i familjen totalt. Systrarna gick i skolan och tog studenten Nässjö men sedan har det inte blivit mycket mer tid i den lilla staden. När Joline tog studenten packade de två systrarna och deras bror sina väskor och begav sig iväg och backpackade i Asien. Inte heller övriga familjen stannade i Sverige, de gav sig av för att provbo i Spanien, och här är de kvar fyra år senare.

”Efter backpackäventyren bodde jag ett tag på Malta, dit även Idde skulle, men covid-19-pandemin bröt ut och just när Idde skulle komma stängde Malta. I stället var det jag som flyttade efter familjen till Spanien”, berättar Joline. Idde å sin sida bodde kvar i Sverige, men även hon flyttade till Spanien ett år senare, alltså 2021.

Eget företag engagerar

Att jobba har aldrig varit främmande för Idde och Joline.

”Vi har bägge två alltid jobbat sedan vi slutade skolan. Jag har jobbat i butik sedan jag tog studenten”, säger Idde och Joline berättar: ”Här i Spanien har det blivit både matbutik och kundtjänst, men kundtjänsten var så oerhört tråkig så det gick inte i längden och i matbutiken kom tankarna om ’varför jobba för någon annan när vi kan göra det själva?’, och här är vi i dag. Det är helt klart mer motiverande att jobba för sig själv och man blir mycket mer engagerad i arbetet, och jobbet känns inte som ett jobb längre – det är i stället något som är roligt.”

”Det skulle ta fyra veckor, men det tog tolv!”

Lång startsträcka

De båda systrarna utstrålar snällhet och mjukhet, men det finns en hel del jäklar anamma där bakom deras smittande leenden. De är nämligen både envisa och låter sig inte skrämmas av motgång. Det har visat sig vara välbehövliga egenskaper som har satts på prov flera gånger vid öppnande av den egna butiken.

”Vi har lagt in alla våra sparpengar i det här, pengar som vi sparat. Inte för att vi har sparat för att öppna just en matbutik, men vi har sparat för framtiden, och pengarna har kommit till nytta nu”, berättar Idde när vi talar om startandet av butiken. ”Det har inte varit helt enkelt. Visst visste vi att det kunde ta tid och vara byråkratiskt, men att det skulle ta så lång tid som det har tagit, det har förvånat oss”, fortsätter Joline.

Beslutet att starta eget företag togs i november 2022 och den 29 januari 2023 började de processen med att registrera sitt företag. Deras revisor sa att pappersexercisen skulle ta ca fyra veckor, och Idde och Joline tänkte att deras nya butik skulle öppna till påsk 2023.

”Men det tog tolv veckor! Innan det kunde vi varken skriva på avtal för lokalen eller med leverantörer. Till slut lyckades vi öppna den 15 juli, men då hade vi fortfarande inte fått kylar och kortmaskinen som banken skickade fungerade inte, så det dröjde ytterligare en vecka innan kunder kunde betala med kort”, skrattar Joline, samtidigt som hon slår ut med armarna och utbrister: ”Vad kan man göra?”

Bägge håller med om att de har tagit lärdom av den långa processen och de hoppas att de kan fortsätta att utvecklas i allt de gör, samt självklart att utveckla sitt företag. Deras tips till andra är glasklart: ”Funderar du på att starta eget – kör på!”

”Processen har minst sagt varit utvecklande”

Livet i Spanien

Att det finns skillnader i vardagen och livet i allmänhet mellan Sverige och Spanien är något som Joline och Idde reflekterar över under samtalet med En Suecos journalist.

”I Sverige är allt så stressigt – allt ska gå så fort och alla går till och med snabbt överallt. Sedan jag flyttade till Spanien har jag lärt mig att ta det lugnare och inte stressa. Jag tror att det är positivt, för stress är ju inte hälsosamt. Varför tempot är lugnare finns det säkert många anledningar till, men en av dem är helt klart värmen”, säger Joline, och refererar till den heta sommaren som varit.

”Jag har speciellt lagt märke till att alla är väldigt välkomnande, öppna och hjälpsamma. Det tycker jag är jättehärligt. I Sverige hälsar folk inte på en. Här säger man ju till och med ’Hej’ och ’Hej då’ när man kliver in och ut ur en hiss – en ren artighetsgest, det skulle man aldrig göra i Sverige”, säger Idde, och så skrattar Joline: ”Men är det något som jag skulle vilja lära spanjorerna så är det att sköta pappersarbete digitalt.”

Nära systrar

De båda systrarna har alltid haft en nära relation till varandra och deras relation växte sig starkare när de var ute och reste tillsammans, och flytten till Spanien har fört dem ännu närmare varandra. Med det sagt ska man inte tro att de gör precis allt tillsammans eller tycker precis lika om allt. De har sina olikheter, som å andra sidan gör att de kompletterar varandra riktigt bra – Joline planerar och organiserar medan Fidelie är spontan och gör det som dyker upp för stunden.

De är bägge helt överens om att det aldrig varit svårigheter emellan dem. I stället har de högt i tak och pratar och kommer överens, och de ger också varandra utrymme till att vara de individer de är. Både privat och i arbetet ser de sin nära systerrelation som en fördel, helt enkelt för att de känner varandra så bra.

”Helt klart motiverande att jobba för sig själv”

Framtiden

Just nu ligger allt fokus på butiken. I skrivande stund väntar de på leverans av kylar, som de hoppas ska ha kommit när detta nummer av En Sueco utkommer – kylarna är ytterligare något som krävt mycket tålamod. Vidare har de en mängd idéer som de vill sjösätta, som medlemskort och rabatter, internetbutik och hemkörning. Alla dessa delar är sådant som Idde har erfarenhet av att starta sedan sina år jobbandes i matbutik i Sverige. Och så arbetar de på att ta fram det ultimata receptet på mjukglass.

Humöret hos systrarna bakom Aptito är på topp och avslutningsvis har de en hälsning: ”Sedan öppnandet av Aptito har vi fått enorm support från Fuengirolaborna och andra som kommit till butiken, och vi vill tacka för detta fina välkomnande!”

Kort info:

Namn: Fidelie ”Idde” Södergren & Joline Södergren

Födda: I Nässjö 1998 resp. 2000

Bor: Idde bor i Estepona och Joline bor i Fuengirola

Familj: Mamma, pappa och tre syskon

Gör: Äger och driver den nyöppnade matbutiken Aptito i Fuengirola.

”Funderar du på att starta eget – kör på!”

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.