Transformeringseffekten

Smaker och dofter kan föra oss tillbaka till gömda minnen som vi trodde att vi glömt, och de kan i oväntade ögonblick komma tillbaka till oss från det undermedvetna och skänka oss glädje.

Enkelheten vid en gastronomi baserad på ursprungliga smaker från jorden är tonerna som strömmar ut från köket på Finca La Donaira, där den svenska kocken Fredrik Andersson – med en Michelinstjärna från Mistral i Stockholm – påminner oss om privilegiet det är att leva och vara medveten.

Det lyxiga eko-retreat-hotellet, den ekologiska gården och ridcentret i hjärtat av Andalusien har sedan start arbetat med att vara självförsörjande och hållbart. Allt som serveras och smakas av gästerna är gjort med 0-kilometerprincipen och kommer från den ekologiska trädgården eller från lokala samarbetspartners. Andersson planerar konceptmenyer baserad på det som samlas in på gården om morgonen, och använder ingredienser i deras mest ursprungliga form, för att skapa delikata smaker med förmåga att överraska.

I linje med deras filosofi om att värdesätta jorden har La Donaira introducerat naturupplevelser för besökanden. Dessa inkluderar provsmakning av ekologiska och biodynamiska viner på unika platser, som i det charmiga växthuset eller under en 100-årig ek med utsikt över Sierra de Grazalema, samt en gastronomikurs med teman som ”från gård till gaffel”, där gästerna blir en del av omgivningarna för att kunna uppleva transformeringsprocessen.

Öppna ögonen och lyssna till landskapets hjärtslag. Låt dig ledas runt det 700-hektar stora ekologiska jordbruket som producerar extra jungfru olivolja och utsökt vin. Den medicinska örtträdgården, inspirerad av de levande apoteken i gamla kloster, har fler än 350 arter av läkande örter. Trädgården är också hem till bin och här praktiserar man naturlig biodling. Fyra av världens sällsynta bi-sängar placerade ovanpå bikupor ger gästerna möjlighet att meditera till surret av dessa insekter, som är så viktiga för livet och eko-balansen.

När du ser det vita andalusiska gårdshuset på slätten i Serranía de Ronda-bergen kommer du direkt att förstå att du kommit till en plats som gläder sinnena. La Donaira erbjuder en helt ny lyxupplevelse där naturen alltid har huvudrollen. Med den ökande medvetenheten kring mänsklighetens påverkan på miljön, har grunden för konventionell lyx demonterats och avslöjat ett växande behov av kontakt med naturen. La Donaira är inte bara en tillflyktsplats från en hektisk vardag – det är ett ekologiskt och gastronomiskt projekt som kombinerar tradition med innovation för att skapa en modern utopi. Hotellet, med den mer än 100 år gamla huvudbyggnaden, har restaurerats med tanke på att integrera naturen i byggnaden och de nio exklusiva gästrummen. Här finner du intimitet och komfort med det senaste inom faciliteter för gäster, inklusive spa och en infinitypool med källvatten. Den enkla och ofta bortglömda lyxen att kunna njuta av tiden och naturen är den viktigaste transformationseffekten som La Donaira erbjuder sina gäster.

Text och foto: Finca la Donaira

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.