Upprördhet och gråt

Fansen kräver att de lånas ut – Tränaren vill ha inflytande – Höga politiska förväntningar.

Vid slutsignalen kl. 20.08 i 25 graders värme på Estadio Anxo Carro i Lugo (en stad i Galicien med nästan 100 000 invånare) tog Málaga CF:s utskällda spelare farväl av den miserabla säsongen 2021-22 i division 2, bara en plats från en förödmjukande och katastrofal nedflyttning!

Det var lördagen den 28 maj, efter 41 spelrundor och en slutplacering som 18:e av 21 lag.

En ny säsong kallar med det första träningspasset måndagen den 4 juli, under ledning av den argentinske tränaren Pablo Guede. Nu får han ansvar för en hel turnering redan från början, efter att tillträtt som räddare i nöden i början av april.

När han kom befanns sig laget i djup kris. Trots den femte högsta lönebudgeten i divisionen och med ett lag värderat till mer än 30 miljoner euro på den internationella transfermarknaden gick allting fel efter den senaste segern på Estadio La Rosaleda den 20 november, med 2-1 mot La Palmas från toppen av ligan på fullträffar av problembarn Antonin och fiasko-anfallaren Sekou – bägge inhyrda.

Málagas borgmästare, Francisco de la Torre, hyser inte längre varma känslor för Málaga CF:s före detta president och klubbägare shejk Al-Thani. Shejken som körde ned klubben i ekonomiska ruiner, och som nu ska kastas ut helt och hållet av domstolarna.
Utmattade spelare lämnar planen efter säsongens sista hemmamatch i mitten av maj, då nyuppflyttade Burgos vann med 1-0. Senast man nådde en seger på Estadio La Rosaleda var i slutet av november 2021, då Las Palmas besegrades med 2-1.

Stor vrede

Efter en 0-1 förlust i även den sista matchen i Rosenhaven den 21 maj mot uppryckaren Burgos, löpte de 25 000 personerna i publiken amok och gjorde uppror efter ett halvårs djupa frustrationer. En stor vrede bröt ut på läktarna med taktfasta rop som ”Legosoldater”, ”Du förtjänar inte denna tröja” och ”Vi är Málaga”.

När läktarna hade tömts stod publiken vid ingången till stadions parkering där de väntade på spelarna för att be dem om en förklaring på den förfärliga säsongen. Det hade de också gjort tidigare under säsongen, vid träningsanläggningen och när spelarbussen återvände hem efter en bortamatch.

Det har alltid tidigare upplevts i Málaga CF!

Coach Guede på knä vid sidlinjen. Han var gråtfärdig när hans spelare gjorde den lojala hemmapubliken besviken vid säsongens sista match på La Rosaleda.

Ursäkt till alla

Under presskonferensen efter matchen i Burgos tog en gråtfärdig tränare, Guede, mikrofonen och sa: ”Det här är det värsta jag upplevt i hela mitt liv. Jag är både besviken och sårad. Jag kan bara säga förlåt till alla våra fans. Det gör ont att be folk komma till stadion för att stötta laget och sedan inte ge dem några segrar, som de förtjänar.

Jag är sårad, men jag är nu redo att göra någonting åt det under säsongen 2022-23.

Nya investerare klara

Från det politiska livet sågs bland annat Málagas fotbollsintresserade borgmästare Francisco de la Torre. Han sade: ”Málaga stad ligger på toppnivå inom många områden. Nu förväntar jag mig att Málaga CF också kommer upp – och att domstolen lyckas få ett slut i fallet med den tidigare klubbägaren Al-Thani. Seriösa och välmenande investerare står redo att ta över klubben. Samtidigt måste Málagalaget förstärkas inom den givna ekonomiska ramen.”

Junta de Andalucias president, Juama Moreno, var också på plats på Estadio La Rosaleda och sade: ”Det har varit en svår säsong för Málaga CF. Jag hoppas det bästa för klubben i nästa”.

Förstärkningar

Tränare Guede har nu krävt att kunna påverka vilka spelare som sportchef Manolo Gaspars handlar med. De kommer nu att arbeta nära varandra. Gaspar har inte varit särskilt framgångsrik under den gångna säsongen.

I det nuvarande laget har tio spelare kontrakt fram till juni 2023, fem fram till 2024 och tre fram till 2025.

Sex av spelarna avslutar sina kontrakt och åtta sina lån.

Tre återvänder efter att ha varit uthyrda.

Och så handlar det annars om stora förstärkningar, till en säsong där unga talanger med erfarenhet från U-landslaget också pressar på.

Fotbollen ska vändas i Málaga, en stad med nästan 600 000 invånare – Spaniens sjätte största stad efter Madrid, Barcelona, Sevilla, Valencia och Zaragoza.

Vadillo var en av få ljuspunkter under vårens matcher. Kommer han att stanna eller kommer han att återvända till Espanyol?

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.