Utflykt till provinsen Ciudad Real: El Castillo de Calatrava, El Volcán de Cerro Gordo och staden Almagro

Utflykt till provinsen Ciudad Real: El Castillo de Calatrava, El Volcán de Cerro Gordo och staden Almagro

När vi var i Daimiel väcktes vår lust att se mer av den fina provinsen Ciudad Real. Denna provins är en av fem som ligger i regionen Kastilien-La Mancha, och nu ska vi på en härlig tredagarsutflykt för att utforska flera nya platser.

El Castillo de Calatrava ligger högt över landskapet.
Tue och Hanne närmar sig ingången till borgen.
Tornet.

El Castillo de Calatrava

Vårt första besök går till en av Spaniens absolut vackraste borgar, El Castillo de Calatrava, och platsen den ligger på är sagolik. Hit är det ca 300 km från La Herradura, så vi beger oss av hemifrån kl. 9 och är framme vid 13-tiden, efter ett kort fikastopp längs vägen. Calatrava-borgen ligger i närheten av staden Calzada de Calatrava och man skulle kunna tro att det är välskyltat till denna fantastiska sevärdhet, men det är det inte. Den första skylten ser vi först mitt inne i stan. Borgen ligger 5-6 km väster om Calzada och vägen för att komma dit leder genom mycket vacker natur.

Calatravaorden var en militär och religiös orden som grundades 1158 och dess syfte var att försvara. Faktum är att på den tiden befann de kristna sig mitt uppe i La Reconquista, d.v.s. återerövringen av Spanien från morerna, och Alfonso VII hade vid denna tidpunkt vunnit en stor seger i dessa trakter, så det gällde att befästa segern med en enorm borg. Och så byggdes som en slags vall mot morerna, och orden Calatrava bildades för att befolka borgen med soldater och munkar. Soldaterna skulle strida och försvara medan munkarna skulle sörja för soldaternas andliga behov samt ta hand om dem om de sårades i strid.

Kvarnrummet är nyrestaurerat.
Kyrkan sedd utifrån.
Man kan ta sig upp på muren och beundra utsikten.

Borgen är byggd på en bergstopp 936 m ö.h. och den var därför mycket svårt att anfalla men å andra sidan lätt att försvara. För att ta sig dit upp i dag kör man längs en gammal kullerstensbelagd väg från år 1560 som slingrar sig uppför berget. När man når ända upp finns det inget annat att säga än att läget är helt fantastiskt. Inträdet till borgen kostar 2,50 euro och efter 20 år med renoveringar är den precis så fin som en 1 000 år gammal borg kan vara. Arbetet med renoveringen har varit omfattande och det pågår fortfarande, om än bara lite här och där. Detta har en gång varit ett enormt borgskomplex med egen kvarn, tegelbruk, smedja, hantverksbostäder, kyrka, kloster, begravningsplats, försvarstorn, bostadshus och 46 000 m2. Men det allra mest betagande är helt klart läget. Oavsett var man tittar uppifrån bergstoppen kan man inte annat än att imponeras av utsikten och landskapet. Ett besök här på borgen är helt enkelt ett måste. Se http://castillodecalatrava.org/ för att väcka upptäckarlusten ännu mer samt för öppettider.

Kyrkorummet, som inte längre har några religiösa symboler.
Calatravaordens vapensköld och symbol.
Vi närmar oss tornet.

El Volcan de Cerro Gordo

Bara ca 10 km norr om borgen ligger en vulkan som man kan besöka, alldeles i närheten av staden Granátula de Calatrava. Innan vår resa hit hade vi aldrig hört talas om vulkaner på den iberiska halvön, men för miljontals år sedan fanns det inte färre än 500 vulkaner här i Cuidad Real-provinsen. Nu för tiden är de ganska eroderade och sträcker sig inte upp så högt i landskapet (ca 60 m) men man har börjat gräva ut dem för att se vilka mineral som finns i dem. Se: https://volcancerrogordo.es/

Här ges det guidade turer varje lördag och söndag kl. 16 och 17, så vi ser till att vara på plats strax före kl. 16 en söndag. Vulkanen ligger norr om Granátula och inte heller hit var det välskyltat, men vi hittar i alla fall fram. Väl framme är det bara vi, så vi tvivlar en aning på om någon annan kommer att dyka upp överhuvudtaget, men bara några minuter innan guidningen ska börja kommer en person och tar betalt: 1,50 euro för pensionärer, och så kommer även en geolog. Geologen börjar med en föreläsning om vulkaner och vi blir minst sagt överväldigade av all den information som vi får: här finns det fortfarande vulkanisk aktivitet, gas sipprar ut och insekter faller till marken och dör när de flyger över hålet, det finns gejsrar som då och då sprutar ut vatten. I dag är marken där gejsrarna ligger privatägd och kan inte besökas av allmänheten, men vi ser bilder av dem. Tänk dig att ha en gejser på gården!

Välkomstskylten vid vulkanen Cerro Gordo.
En bred stig leder ner i kratern.
Man kan gå runt kratern på metallbroar.

Vi får lära oss om olika sorters vulkaner och det är jättespännande hur flytande lava från jordens inre rinner ut till de boendes förtjusning eller förtret. På La Palma var ju förödelsen enorm i samband med ett vulkanutbrott enorm här om året, men miljontals år efter ett utbrott är det en fröjd, och just här på den kastilianska högslätten finns nu en skattkammare av mineraler som kan brytas, säljas och användas för otaliga ändamål. Bakom utvinningen av mineralerna står det multinationella företaget Lafrageholcim och det är tack vare dem som man överhuvudtaget kan besöka vulkanen. Här har det grävts och det har byggts stålbroar som man kan gå på, och man kan också gå upp till vulkankanten och titta ner på det område där där utvinningen sker. Lafrageholcim har tillstånd att gräva i 50 (!) vulkaner i området, detta då de i dag är som en gruvar i vilken man kan utvinna nyttiga mineraler, som det finns nästan oändligt av, men vars namn jag missade. Hur som helst så ligger det alltså en stor skatt här i underjorden i Kastilien-La Mancha.

Geologen kan massor om vulkaner.
Här ses man några av vulkanens många lager.
Vulkanen sedd uppifrån kanten.

Utspritt runtomkring ser vi stenblock stora som bilar och dessa har hamnat här som korkar ur cavaflaskor – under hela den kastilianska platån finns det miljardtals hektoliter vatten i den porösa underjorden, när jordskorpan öppnades för att släppa ut lava kyldes lavan snabbt av vattnet och bildade likt en propp i jordskorpan. Denna propp stoppade lavaflödet tills trycket blev för stort varmed proppen flög upp i luften och landade någonstans i naturen runtomkring.

Dessa enorma vattenförande lager kallas aquíferos och de finns i otaliga mängder under platån, och de är också mycket viktiga för platån, men det återkommer vi till i nästa månads artikel.

En av paradorens många patior.
Plaza Mayor i Almagro.
Dessa fina byggnader är från 1600-talet.

Almagro

I staden Almagro bor det i dag 9 000 personer och den ligger bara 15 km norr om vulkanen, och det är här vi övernattar, närmare bestämt på Paradoren, som är ett ombyggt kloster från 1600-talet. Vi har fått tag i ett bra erbjudande med dubbelrum och frukost för 102 euro, så vi är nöjda.

Almagro är känt för speciellt två saker: Plaza Mayor och teatern Corral de Comedias de Almagro.

Plaza Mayor byggdes på 1600-talet av den tyska familjen Fugger. Familjen Fugger var bankirer och lånade ut stora summor pengar till Carlos V. När det blev svårigheter med återbetalningen fick Fugger ensamrätt på de mycket rika kvicksilvergruvorna i Almadén varmed de blev stenrika. Fuggers kom således att anlägga det vackra och mycket ovanliga torget i Almagro samt den lika speciella teatern Corral de Comedias de Almagro – den enda som finns kvar av sitt slag i hela Spanien. Detta har satt Almagro på listan över sevärdheten och staden är i dag ett populärt resmål.

Det är fullt med folk på torget.
Även teatern är från 1600-talet.
Teatern är alldeles speciell.

När vi kommer fram till Almagro beger vi oss direkt av till Plaza Mayor för att äta några tapas och stilla törsten. Detta torg är en härlig plats att sitta och umgås på. Sedan går vi in på teatern och beundrar dess originalitet, varefter vi tar en promenad runt staden för att beundra alla de fina fasaderna och portarna. Middagen avnjuter vi på hotellet, som har en bra kock, så vi är nöjda.

Dagen efter ska vi fortsätta till det mycket speciella Lagunas de Ruidera, och detta kan du läsa mer om i nästa nummer av En Sueco.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.