Så rullar bollen igen – med publik och nya pengar!

Gamla vänner blir rivaler och Brandon Thomas är det nya namnet längst fram i Málaga CF

av Morten Møller – här tillsammans med Gaspar.

Äntligen…!

Efter 17 månader utan publik på Estadio La Rosaleda öppnades portarna till stadion igen måndagen den 16 augusti i samband med säsongsstarten av division 2. Det var en match mellan Málaga CF – Mirandes. En motståndare som Málaga CF:s nya tränare, José Alberto, stod i spetsen för förra säsongen.

Senast det spelades en match med publik på läktarna var den 8 mars 2020, då Zaragoza tog segern 1-0, precis när coronapandemin började. Nu öppnar hälsomyndigheterna upp för publik motsvarande 40 procent av 30 000 åskådare.

Málaga CF:s tydliga ambition är en slutplacering långt bättre än som nr 12 som efter 2020-2021-säsongen. Helst bland de sex bästa, vilket ger en möjlighet att avancera upp till La Liga. Dessutom tillkommer ett plötsligt ekonomiskt tillskott till klubben på 40 miljoner euro från La Liga-organisationen, som har kommit överens om ett 50-årigt avtal med den internationella investeringsfonden CVC på 2,7 miljarder euro. För detta ekonomiska tillskott till spansk fotboll får CVC ca 10 procent av de årliga intäkterna – speciellt från tv.

Storklubbarna Real Madrid och FC Barcelona har protesterat högljutt, men faktum är att FC Barcelona, trots mer pengar från La Liga, inte hade råd att behålla superstjärnan Messi. De har levt över sin ekonomiska förmåga, så financial fair play har inte kunnat hållas.

Som Málaga CF med shejk Al-Thani i spetsen.

Brandon Thomas – ny forward i Málaga CF.

Långdraget fall

Med hjälp av domstole befinner sig nu Al-Thani i en årslång process för att fås bort med nya investerare på ingång. Men fallet drar fortfarande ut på tiden och kommer troligtvis att överklagas till högsta domstolen. I allt detta är även hotellkedjan Blue Bay inblandad, då denna har domstolens ord sedan tidigare för att ha förvärvat ett väsentligt aktieinnehav. Och precis innan sommaruppehållet kom det amerikanska investeringsbolaget RedBird, med en förmögenhet på 50 miljarder dollars, med på banan, med uppköp av aktier från minoritetsaktionärer.

Málaga CF har av en lokal expertgrupp värderats till 50 miljoner euro. Al-Thani köpte klubben för tio år sedan för ca 30 miljoner euro. Han säger sig ha fått ett erbjudande på 450 miljoner euro, men tackat nej!

Under rättslig förvaltning av Málaga CF ligger denna sak inte längre i hans händer.

Leschuk – förr i Málaga CF, nu i Eibar.

Nu i andra klubbar

Under sommarens transferfönster har sportchefen Manolo Gaspar och hans scout-team som vanligt haft fullt upp. Man har sagt farväl till elva spelare plus några från akademin, som kände att de behövde söka sig till andra betesmarker för att uppfylla sina ambitioner.

I samarbete med tränare ligger alla intressanta spelare inom löneramen, noga registrerade.

Marknaden har varit minst sagt intensiv, även i division 2, och således är det även intressant att se vilka före detta Málaga-spelare som nu spelar för andra klubbar i denna division. Direkt uppmärksammas två populära forwards, som blir rivaler. Bägge två är 29 år och redo att byta klubbar och länder som vi andra byter skjortor. Det handlar om argentinaren Gustavo Blanco Leschuk och albanen Armando Sadiku – sistnämnda med 38 landskamper med sig i ryggsäcken.

Leschuk har spelat för klubbar i Argentina, Ryssland, Marocko, Sverige, Ukraina, Spanien och Turkiet. I Spanien för bland annat Málaga CF säsongen 2018-2019 med 9 mål och 9 assist. Nu har han kontrakt med Eibar i Baskien, vid den franska gränsen.

Sadikus fotbollsresa visar på klubbar i Albanien, Schweiz, Lichtenstein, Polen, Spanien, Turkiet och Bolivia. I Spanien bland annat för Málaga CF säsongen 2019-2020 med 13 fullträffar och 1 assist. Nu har han kontrakt på semesterön Las Palmas.

Tillsvidare har de före detta Málaga CF-spelarna Portillo och Rahmani flyttat till Almería respektive Eibar. Portillo spelade i Málaga CF under bland annat Champions League-säsongen 2012-2013, och Rahmani var stjärna förra säsongen, men Málaga hade inte ekonomisk kraft att ha kvar honom.
Nu är gamla vänner rivaler.

Sadiku – förr i Málaga CF, nu i Las Palmas.

Lovar mål!

Längst fram ska Málaga CF nu sätta till tilltro till Chavarría, argentinare, som i slutet av förra säsongen skadades allvarligt, samt nyförvärvet Brandon Thomas, född på Mallorca med spansk mamma och engelsk pappa samt med ett par säsongen i Rennes, i Frankrike. Ö-klubben köpte honom för 2 miljoner euro.

”Jag ser fram emot att få spela för Málaga CF, som är en drömklubb för mig”, säger Thomas med de många tatueringarna, och tillägger: ”Och jag lovar mål”.

Vi andra ser också fram emot att se andra Málaga CF-idoler på Estadio La Rosaleda.

Nu publik på läktarna igen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.