Svenska Skolan: Tre veckor – 18 olika historier

Svenska Skolan: Tre veckor - 18 olika historier

alt

Under de senaste veckorna har vi fått göra en liten resa tillbaka i tiden och fundera på saker som har format oss och gjort oss till de personer vi nu är.

Vi brukar inte tänka på hur den minsta lilla saken i våra liv kan vara otroligt viktig och ha stor betydelse för våra liv. Men när man börjar titta tillbaka i tiden så minns man plötsligt sin första cykel, sin resa till Thailand och sina favoritskor när man var fyra år gammal. Vår klass fick en underbar möjlighet att friska upp minnet och skriva och berätta om saker som har varit viktiga för oss.

Datorer och rosa rosetter

Den första delen av arbetet visade sig vara den mest intressanta och kanske mest krävande av alla. Varje elev fick en låda och skulle dekorera den på sitt eget sätt. Meningen var att lådan skulle säga någonting om sin ägare, så att alla andra kunde berätta om den här personen – bara genom att titta på lådan. 18 olika personer lyckades göra 18 unika och intressanta lådor, som skulle ställas ut när arbetet var klart.

När man gick runt och tittade på alla de här lådorna, var det underbart att se hur de här personerna lyckades berätta det viktigaste om sig själva bara genom att använda, sax, pennor – och det viktigaste av allt, sin egen fantasi. Det fanns allt möjligt från kyrkogårdar till skärgårdar, från datorer till rosa rosetter. Till och med lärarna och skolans gymnasieelever kom till utställningen för att se resultatet av vårt flitiga arbete.

Flytten till Spanien och husdjuren betydelsefulla för många

När man gick runt och läste texterna som eleverna hade skrivit, kunde man se vissa likheter. De mest betydelsefulla sakerna i våra liv verkade vara flytten till Spanien och våra katter och hundar. Nästan varje elev hade nämnt de här sakerna när man frågade vad som var viktigt och minnesvärt. Sommarhuset eller huset i Sverige var också en väldigt viktig sak, till och med så viktig att några hade använt den här idén när de hade dekorerat sina lådor.

Det här resultatet var inte så förvånande eftersom våra hus och husdjur oftast har en stor betydelse i våra liv, de hör till sakerna som man minns eller har med sig hela sitt liv. Särskilt sakerna som man har förlorat brukar vara ännu viktigare för oss.

In english, please!
För många elever var den sista delen den svåraste av alla. Man skulle berätta om sin egen låda för eleverna i 3:an, 4:an och 5:an – och allt detta skulle ske på engelska. ”De kommer inte att fatta nånting” var den första kommentaren. När den här dagen äntligen kom och små flickor och pojkar väntade bakom dörren, fick många av oss panik. Det största skälet var att det fanns elever i 4:an som hade engelska som modersmål, och ingen av oss ville berätta om sin låda för en sådan elev. Det som många var rädda för var att de engelskspråkiga eleverna kunde höra när man sa fel, och kanske till och med skratta. Plötsligt blev de här 10-åringarna väldigt läskiga och att prata engelska inför dem var någonting att bli stressad av.

När utställningen började och eleverna gick runt med var sin lilla tjej eller kille och berättade om lådorna, blev alla så småningom avslappnade och stämningen var trevlig. Efter utställningen började ett livligt samtal om hur det hade gått för alla. ”Min fattade ingenting”, ”min var ganska trevlig” kunde man höra eleverna säga. De modigaste av småbarnen hade till och med ställt frågor och pratat om lådorna på engelska.

Vad var syftet med det här arbetet då?
Det är säkert någonting som många funderade på under de här veckorna, och så småningom fick vi svaret på den här frågan. Att uppskatta sig själv och sitt liv so far är någonting som alla borde sträva mot. Man lär sig mycket när man ser att varenda person är speciell och har sin egen historia. Vi fick veta intressanta saker om människorna omkring oss, och några av de här sakerna förvånade oss väldigt mycket. Att berätta sin egen historia och komma ihåg hur viktigt det är att veta vad som har format oss, är någonting som vi oftast glömmer.

Syftet med det här arbetet, om man frågar oss, var att komma ihåg vem man är och ta reda på vad som har varit viktigt för oss i våra liv, och uppskatta de här sakerna varje dag.

Inna Jensén och Martina Scherrer, klass 8-9

Inna Jensén och Martina Scherrer, klass 8-9
 

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.