Sven Tumbas världsomspännande golfturnering intar Marbella

Sven Tumbas världsomspännande golfturnering intar Marbella

alt

Den svenske sportlegendens världsomspännande golfturnering för amatörer, World Golfers Championship, spelar detta år finalen i Marbella den 24-31 oktober. I slutet av april besökte han stan för att se golfbanorna och för att officiellt meddela att Marbella är utnämnt till värdstad. En Sueco var med.

”Det är 30 år sedan jag sist var på Costa del Sol. Men jag brukade komma hit oftare då jag har många vänner som bor här, så jag är glad att turneringens final i år ska spelas i Marbella,” säger Sven Tumba till En Suecos utsände, när vi sitter i loungen på Hotel Marbella Club. Hotellet blir hemvist och huvudkontor för organisationen under finalen.
”Jag startade den världsomspännande turneringen för amatörer för 15 år sedan. Min tanke var att när 98% av alla golfspelare är amatörer, så förtjänar de också att få en chans att kunna representera sitt land. Alla kan vara med och alla har en möjlighet att vinna i sin klass. Det är ju också tack vare dem som alla de professionella tjänar sitt levebröd,” fortsätter Tumba, som själv spelade golf på professionell nivå i ett antal år efter att som bekant ha spelat i det svenska landslaget i både ishockey och fotboll.
”Ingredienserna från ishockey och fotboll finns också i golf, men här slipper man de tuffa kroppskontakterna som dessa sportgrenar har. Man kan hålla på att spela ishockey och fotboll tills man är omkring 35 år, medan man kan spela golf hur länge som helst. Och golfspelare lever i genomsnitt fem år längre än alla andra” inskjuter mångsysslaren inom sport, som själv fyller 78 år till sommaren.

Allt flera länder är med
Omkring 30 länder deltager i turneringen, som firar 15-årsjubileum i år. Allt fler länder sätts upp på listan för varje år. Bland de tidigaste deltagarna är USA, Ryssland, Indien, Holland, Singapore, Österrike, Finland och Sverige. I år är också England, Skottland, Wales, Irland samt Norge med. Det är i sanningens namn en världsomspännande turnering där golflegenden Arnold Palmer är turneringens beskyddare och Spaniens bästa spelare någonsin, Severiano Ballasteros, är hedersordförande, vilka ger tyngd åt turneringen. De inledande rundorna spelas i respektive land som sedan skickar fem spelare i varje handikappklass till finalen i Marbella. Här spelar ca 400 finalister i skift på fyra banor.

Också Invitational
Parallellt med finalspelet spelas också World Golfers Invitational där alla kan anmäla sig. Det spelas i par och kostar för hemmaspelare är 2 000 euros per par och för spelare utifrån 3 000 euros per par, inklusive transport och hotell.

Mycket att leva upp till
Sven Tumba besökte en rad golfklubbar under sitt besök. Finalen spelas på fyra olika banor, Marbella Golf, Flamingos Golf och Rio Real Golf – den sista klubben är ännu inte namngiven.
”World Golfers Championships finaler har tidigare spelats i Thailand, Singapore och Florida och sist den spelades i Europa var i Turkiet för fyra år sedan. Så Marbella har något att leva upp till,” menar Tumba som dock är mycket nöjd med vad han har sett.
”Hotellen Marbella Club och Puerto Romano är båda mycket bra hotell och golfklubbarna har alla imponerande banor,” försäkrar Tumba, som under sitt besök också hann spela en runda på
Los Naranjos Golf som han njöt av.
”Det är en härlig klubb men så är där också många svenskar,” menar han.
”Efter mitt besök här ska jag tillbaka till Florida där jag ska gifta bort min yngste son. Jag har fyra söner och fem barnbarn som också alla är pojkar,” skrattar Sven Tumba, som annars tillbringar varje sommar hemma i Sverige.
”Men på vintern måste jag bo i Florida, för att jag skall kunna spela golf,” avslutar Sven Tumba.
Läs mer om World Golfers Championship på www.worldgolfers.com

Välgöraren Tumba
Kids Umbrella heter den välgörenhetsorganisation som Sven Tumba har grundat. Hans fond The Sven Tumba Education startade för några år sedan en skola i Sydafrika.
”Det var en succé, med det fanns också 18 andra skolor i samma område som också behövde hjälp. Så jag har nu startat Kids Umbrella så att flera välgörenhetsorganisationer och välgörare tillsammans kan nå ut till samtliga barn,” förklarar han.
Tumba brinner för sin sak. Han menar att utbildning för alla barn kan lösa många av jordens problem, att det skulle garantera en bättre och säkrare värld för alla medan analfabetismen är grunden till kriminalitet, narkotikamissbruk, våld och onödig smittospridning av sjukdomar som HIV/AIDS.
”FN har satt 2015 som mål för att alla barn ska ha skolgång. Men ska det målet nås måste vi alla bidraga,” menar han.
Läs mer om Kids Umbrella på www.kidsumbrella.org

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.