Lever livet i snigelfart

Sju spanska kommuner är nu knutna till rörelsen Cittaslow som står för en långsam bärkraftig och mänsklig livsstil.

Det engelska ordet slow används också i Spanien och de sju kommuner som anslutit sig till rörelsen Cittaslow (långsam stad) är Bigastro (Alicante), Pals, Begur och Palafrugell (Girona), Rubielos de Mora (Teruel) samt Mungia och Lekeito (Vizcaya), som tillsammans har omkring 50.000 invånare.
De mest extremistiska anhängarna talar om att förbjuda all motortrafik i städerna och förbjuda klockor, då allt som sker fort skulle vara flyktigt, men inte alla i rörelsen är orealistiska.

Slow start
Filosofin startade som känt under 1980-talet i Rom med konceptet "slow food" som går ut på att tillaga maten mycket långsamt, som t ex att steka en lammstek i ugnen i 20 timmar på 80 grader i stället för att bara ge den ett par timmar under full effekt. Resultatet skulle bli en både sundare och mer välsmakande stek.

Under av 1990-talet breddade sig filosofin till andra aspekter av tillvaron och konceptet Cittaslow uppstod. Från en rad italienska byar är den exporterad till Norge (Levanger i Nord-Trøndelag och Sokndal i Rogaland), USA, Storbritannien, Tyskland och nu också till Spanien.
För tillfället har 50 städer konverterat till långsamheten, alla med färre än
5 000 invånare. Städerna ska uppfylla 55 kriterier om miljöpolitik, infrastruktur, teknologi, lokal produktion och gästfrihet. Städerna får i gengäld använda märket Cittaslow i samband med reklamkampanjer eller liknande.


Älska som en snigel

Även om rörelsen kämpar emot globaliseringen och ”mc donaldiseringen” avskriver inte alla anhängarna moderna saker som teknologi. Datorer gör bara livet lättare och bilar ger mer tid till att leva livet riktigt långsamt menar man och hävdar dessutom att man inte behöver vara ineffektiv för att vara "slow". I stället bör vi sträva efter att uppnå en bättre balans i livet än den som de flesta av oss har nu.
I praktiken handlar det om förnybara energikällor, att undvika föroreningar och buller, att man ska arbeta för att leva och inte tvärtom, inte bara tillaga utan även äta sin mat långsamt, inte se så mycket på TV utan i stället vara mer i kontakt med naturen och att älskog är som bäst när den utförs i snigelfart.

 

CITAT

"Alla vita människor har klockor men ingen har tid." Afrikanskt ordspråk.

”Vi önskar att vara långsamma, för det är våra liv redan." Inmaculada Martínez García, talesman för kommunen Biagastro i Alicante, som har 7 000 invånare.
"Så har man levt de senaste 800 åren i min by. Allt tas med sinnesro och allting har sin tid." Anonym läsare på www.elmundo.es.
 

Av Jette Christiansen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.