Kära läsare januari 2010

Kära läsare januari 2010

Kära läsare,
Så är vi i gång med årtusendets andra årtionde. Och trots att finanskrisens efterdyningar och hotande klimatförändringar slåss om utrymmet på tidningarnas förstasidor, så finns det liksom ändå hopp framöver. Tycker jag. Bra är det i alla fall att 0-orna nu är över, för det har ju inte precis varit en decennium av idel fröjd och glädje.
Tänk bara på hur det började: USA valde George W. Bush till president i 2000, kamikazepiloterna förändrade världen för alltid då de den 11 september 2001 styrde sina flygplan rakt in i hjärtat av amerikansk ekonomi och försvar, samma år gick den västliga alliansen in i krig i Afghanistan. Euron blev officiell valuta i 12 länder 2002, under 2003 var det Iraks tur att känna av Västvärldens vrede, medan 2004 bjöd på bomber i Madrid och en ny regering.
Precis innan vi skulle skriva 2005 lärde vi oss ordet tsunami, då jättevågor tog ungefär en kvarts miljon människoliv i Asien. Året efter avvärjde brittisk polis den verkligt stora katastrofen, men ändå dödade bomberna i London 56 människor. Det svenska valets stora segerherre 2006 var Fredrik Reinfeldt. Han hade emellertid gjort upp planer utan värde, för det visade sig att flera av hans nyutnämnda ministrar hade ett något ansträngt förhållande till TV-licensbetalning och svartjobb. 2007 bjöd bl.a. på Virginia Tech-massakern, avrättningen av Saddam Hussein och Madeleins försvinnande – inte heller ett år fyllt med händelser som vi kunde fira.
Under 2008 rasade de goda tiderna sönder på allvar och finanskrisen är en realitet. Benazir Bhutto mördas och Josef Fritzls avslöjas som ett monster, som har hållit sin familj fängslad i källaren. De enda som ser ut att ha framgång detta år är de somaliska piraterna, och så självklart Obama som valdes till USA:s 44:e president. Och 2009? Ja, vad kan man säga annat än att det är upplyftande med ett nytt tal och 2010 ser faktiskt rätt fint ut. Medan jag troligen säger tjugohundratio, liksom jag sade tjugohundraett, tjugohundratvå osv. är andra mer coola och kallar millenniets första år för nollett, nolltvå… I USA kallar man det nya året twentyten – och det låter verkligen coolt med bräkig amerikansk accent, men klart fånigt på svenska: tjugotio… Varför jag säger hela årtalet kom jag först att tänka på för några dagar sedan då min morfar hade födelsedag. Han är född elva säger vi, och vi vet att det avser 1911. Min mormor var född nio – inte 1909 eller nollnio, utan bara nio. Hmmm…

Nåja, nog om detta. Vi är i början på ett nytt år och en massa nya och spännande aktiviteter. Även om 2010 kanske inte blir året då alla världens problem löstes, så tycker jag att vi ska fira det som vi firas kan – och därför bjuder vi på En Sueco in er till ett trevligt nätverksevenemang den 1:a varje månad, helt enkelt för att fira att ett nytt nummer av magasinet har kommit ut och att vi är ännu en månad in på året och att vi trots allt har det mycket bra. Första En Sueco Launch Party blir den 1 februari kl. 19.00 på svenska Restaurangen Garum på Paseo Marítimo i Marbella. Alla är välkomna till ett par timmars trevlig samvaro med gott vin, snacks och trevliga samtal – bland annat med månadens gästskribent, Lars Broberg, som bekant är gift med Marbellas borgmästare. Använd den här chansen till att hälsa på människor du känner och för att stifta nya bekantskaper i den svenska kolonin på Costa del Sol.

Välkommen till årets första nummer av En Sueco!

Helle Espensen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.