Ett bra flamingoår

Det är inte varje dag, långt från varje år, man kan se och uppleva tiotusentals flamingos. Men i år är det ett bra flamingoår. Håller utveckling i sig kan en av Europas största kolonier hysa upp till 50 000 flamingos.

Tack vare det senaste årets nederbörd kan flamingosjön, la Laguna de Fuente de Piedra, visa upp Europas näst största koloni av flamingos. Det är bara det franska floddeltaområdet Camargue som har en större koloni, men flamingosjön är det enda stället på hela kontinenten där fågeln reproducerar sig i inlandet.

Fuente de Piedra ligger i den norra delen av Málaga provinsen och är av Spaniens största sjöar, även om sjön i sig inte är stor. Den kallas för saltsjön men är ett våtmarksreservat med bräckt vatten. Det är den höga salthalten i vattnet, mellan 0,5 och 30 promille, som gör att flamingon trivs i lagunen. Sjöns salt-bräckta vatten har gjort den intressant under historiens gång. Ända sedan romartiden har man med skiftande framgång försökt utvinna salt ur sjön och under vissa perioder ansågs vattnet vara ett "hälsovatten". I och med att vattnet blev intressant ur hälsosynpunkt lät man inte sjön torka ut, vilket har hänt med ett flertal av Spaniens våtmarker.

För något år sedan var lagunen mycket liten på grund av det uteblivna regnet i Andalusien. Men det senaste årets nederbörd har gjort att sjön för närvarnade är större än normalt. Det i sin tur har gjort att flamingon hittat tillbaka. I år kan man se fåglarna utan kikare, vilket är ovanligt. Avståndet för fågelskådningen är i normala fall ca en kilometer, men nu kan man se dem på bara ett par hundra meters avstånd.

Området runt sjön för tankarna till ett stäpplandskap. När man närmar sig sjön som är mycket grund och flack ser det inte mycket ut för ögat. Men ju närmare man kommer ju tydligare blir de långbenta fåglarna. Vid första anblicken ser de stående fåglarna ut att ha tre ben. Men sen upptäcker man det tredje benet, som är halsen och huvudet, är nerkört i vattnet för att fånga föda. Plötsligt lyfter fågeln sin långa och graciösa hals ur vattnet, den tar några steg, slår med vingarna och ger sig iväg. När tusentals flamingos lyfter mot skyn färgas himlen rosa. Det är en mäktig syn. "Den trebenta" varelsen förvandlas till en färgstark skönhet.

Flamingon som häckar i Fuente de Piedra tillhör gruppen större flamingon. Den är ca 120-150 cm hög, varav benen är mellan 40-50 cm långa. Till skillnad från flertalet fågelarter är flamingos färg på fjäderdräkten inte något den får gratis. Det är något den måste äta sig till. Den rosa färgen kommer av ämnet karotenoid som fåglarna får i sig genom de små kräftdjuren som är deras huvudföda. Får de inte i sig tillräcklig med karotenoid fortsätter de att vara gråa, precis som ungfåglarna.

Flamingon har inget vackert läte. Det är snarare ett himla kacklande och trumpetande, som mer påminner om en gås än en kanariefågel. Numera anses inte flamingon vara någon delikatess, eller något man överhuvudtaget äter. Men under romartiden var flamingotungan en läckerhet och även äggen ansågs som något extra.

När kolonin är som störst är det upp till 50 000 flamingos i lagunen. Det kan bli rätt trångt när naturreservatet är på ca 1 500 hektar. Lagunen är 6,5 km lång och 2,5 km bred. Fågelrika år kläcks det mellan 7 000 – 10 000 ungar. Det låter mycket men flamingon häckar inte varje år och varje par lägger endast ett ägg.
Sjön har ett stort ekologiskt värde och man räknar med att under gynnsamma år finns det upp 170 olika fågelarter. Sedan 1980-talet är la Laguna de Fuente de Piedra klassat som våtmark av internationellt intresse.

Vägbeskrivning
Kör till Antequera. Ta motorvägen nr A92 mot Sevilla. Efter ca 20 km står det skyltat till byn Fuente la Piedra. Sjön ligger bara någon kilometer utanför tätorten.


Från mars till oktober häckar tiotusentals flamingos i saltsjön la Laguna de Fuente de Piedra.


 

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.