I vintras öppnade Fia Ensgård sin nya modebutik – Lingon & Blåbär – som ligger på Plaza Baltasar Gracian i La Campana, Nueva Andalucía. När Fia startade upp i september 2009, hade hon försäljningen hemma i huset, men ganska snart tog verksamheten fart och hon öppnade sin butik i nya lokaler den 15 december.

Lingon & Blåbär är en butik för både baby, barn och vuxna och med såväl dam- som herrkläder. Numera går det också att hitta specialdesignade träskor i butiken. Ett samarbete som enligt Fia passar utmärkt då träskorna går helt i stil med kläderna i butiken. I dagarna har hon även inlett ett samarbete med ett klädmärke för kvinnor som vill ”klä sig smala” och snyggt, där några extra kilon inte är så framträdande, som ska säljas i butiken. ”Det är väldigt nytt och spännande”, säger Fia.

Historik
Lingon & Blåbär startades 1996 av två svenskor, Marie Höckerman och Britt Hörding. Man började i mycket liten skala i ett garage någonstans i Sverige och sakta men säkert har företaget vuxit och 2007 mättes en omsättning på 140 miljoner kronor. Och finns idag i flera länder runtom i Europa: Sverige, Finland, Norge, Schweiz, Tyskland, Storbritannien, Frankrike och även USA, men enbart i form av enskilda konsulenter som organiserar så kallade “homepartyn”. Numera också i Spanien, där Fia Ensgård nu kan stoltsera med Lingon & Blåbärs första och enda butik i världen.

Målgrupp
Hur ser den typiska Lingon & Blåbär-kunden ut?
”Från början var det mest skandinaver, men nu har det svängt och spanjorerna är min största kundgrupp. Jag vill förstås ha alla som kund, en så bred kundgrupp som möjligt”. Fia tror att det är den ”typiskt nordiska/svenska” looken som lockar spanska kunder – barnkläder med älgar och dalahästar är exotiskt härnere. Men även herrkläderna påstås ha ett ”typiskt svenskt utseende” enligt mina spanska kunder som stolta bär iväg på sin Lingon & Blåbär-kasse”, berättar Fia.

Lingon & Blåbär har sin egen design. Och prismässigt ligger de på en ”mellannivå” som Fia uttrycker det, t ex kostar en ärmlös, figursydd topp med krage, av typen golftröja, runt 29 euro – hög kvalitet till ett bra pris, säger Fia Ensgård.

Ekologiskt & Miljövänligt
Alla babykläder är i Organic Cotton (certifierad ekologiskt odlad bomull). Samtliga Lingon & Blåbärs kläder är Öko-Tex-märkta. Öko-Tex är ett internationellt kontrollorgan som garanterar att kläderna inte innehåller några skadliga tillsatser som är farliga för vår hud och hälsa.

Koncept
Verksamhetens grundkoncept är “homeparty” men har numera utökats till såväl online-shop som butik. ”Min butik här i Spanien är den första och enda(!) Lingon & Blåbär-butiken i världen”, berättar Fia stolt.

Bakgrund
Fia och hennes man flyttade till Spanien i juni 2009. ”Vi var trötta på minus 12 grader och snö på tvären. Från början var planen att bo härnere halvårsvis, men det var inte möjligt med mitt dåvarande arbete. Och vips så bodde vi här på heltid”, säger Fia och skrattar. Fia hade lyssnat på ett föredrag om Lingon & Blåbär, hon blev nyfiken och kikade även på deras hemsida och kontaktade dem. Och i september 2009 var verksamheten igång.

Nutid & Framtid
På frågan om hon känner av krisen som råder här i Spanien tycker Fia inte att det är märkbart, ”å andra sidan har jag inget att jämföra med, jag är ju så nystartad”. Men en ökad kundkrets bland inte minst spanjorer torde peka på en positiv trend.
Fia ställer sig inte främmande till att i en framtid eventuellt öppna fler butiker. Men ”en sak i taget” som hon så klokt uttrycker det. När jag slutligen frågar vad hon tycker är viktigt att tänka på när man startar egen verksamhet i Spanien svarar Fia; ”Skaffa en bra och pålitlig kontaktperson som kan hjälpa dig med alla papper och kontrakt osv. Jag har haft en fantastisk hjälp av att ha det och allt har gått väldigt smidigt tack vare det”.

Butiken är öppen vardagar: 11-14 och 17-19 samt lördagar: 10-14, tel. 693 46 95 80.
Mer information på: www.lingonochblabar.se

Av en sueco

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.