Borgmästare Francisco de la Torre tror att Málaga har god chans till att bli Europeisk Kulturhuvudstad 2016.
I slutet av september avgörs det, om Málaga går vidare till final i konkurrensen om att bli Europeisk Kulturhuvudstad 2016.
En sådan utnämning skulle betyda enorm utveckling av stadens redan imponerande kulturella infrastruktur. Det skulle också resultera i en och en halv miljon besökare, vilket i sin tur skulle leda till sysselsättning för 11 500 personer.
16 spanska städer kandiderar, och bland dessa finns klassiska och historiska städer som t ex Córdoba och Zaragoza samt visuella underverk som San Sebastian och Palma.
Trots det har Málaga verkligen chans till att vinna, försäkrar borgmästaren Francisco de la Torre, då vi träffar honom i stadshuset.
Redan bra från start
”Málaga har unika samt antika byggnader såsom den romerska teatern, fästningarna Alcazaba och Gibralfaro, samt den gamla stadsdelen. Utöver det har vi också en lång rad teatrar och museer, däribland självklart Picasso museerna”, säger De la Torre, som också nämner CAC (Centro de Arte Contemporáneo de Málaga); den lagerliknande byggnaden som påminner om någonting från New York, och Art Natura i La Tabacalera, som är ett exempel på hur man kan förvandla gamla industribyggnader till kulturella högborgar.
Han vill inte avslöja vilka projekt man har tänkt genomföra för att säkra en utnämning. De kommer att offentliggöras först under presentationen i september i Madrid.
”Jag kan också säga, att det också pågår aktiviteter i andra städer i provinsen, däribland Marbella, Antequera och Ronda. Vidare är det ingen hemlighet att vi jobbar på fler intressanta åtgärder som kommer att genomföras oavsett om vi blir valda eller inte. Det är bland annat museet Thyssen-Bornemisza, som ska stå klart i början av nästa år, och det nya auditoriumet, som blir färdigt 2012”.
Renoveringen av hamnområdet, som skulle ha avslutats förra året, blir också färdigt inom snar framtid och hamnen kommer att vara öppen in mot centrum, försäkrar han.
Kulturellt och intellektuellt engagemang
Från och med 2011 fram till 2017 kommer det investeras omkring 70 miljoner euro i kulturella aktiviteter. 25-30 procent av detta belopp kommer från privatpersoner och olika föreningar. Vilka dessa är, kan inte De la Torre berätta.
Av erfarenhet från tidigare kulturhuvudstäder kommer staden, tack vare de extra en och en halv miljoner besökare, som räknas välja att besöka Málaga under 2016, kunna räkna med en avkastning på 9,8 euro för varje euro som investeras. De kommer också enligt beräkningarna betyda 11 500 fler arbetstillfällen.
Det kan låta som om det bara finns fördelar med det hela
”Nej då, vi måste ju först investera 70 miljoner euro, och det är en satsning. Men det kommer alltid att betala sig för Málaga att vara på framkant kulturmässigt. Det har vi varit i många år, och med stor framgång”, säger den 67-årige borgmästaren, som menar, att det hela också handlar om att de många nya insatserna som görs ger staden prestige och också kommer stadens invånare till godo.
Han påpekar också vikten av de många kulturella och intellektuella aktiviteterna. ”Kulturellt tänker jag bland annat på Málagas filmfestival, som är en av Spaniens viktigaste festivaler. Intellektuellt tänker jag på Club Málaga Valley e-27, en tankeverkstad, där några av världens mest intelligenta människor samlas under perioden 21 – 23 oktober i Palacio de Ferias y Congresos”. Invånarnas engagemang spelar också roll när EU-kommittén ska avgöra vilken stad som ska utmärkas som kulturell ”huvudstad” i Spanien 2016 – den andra ska väljas i Polen.
Urvalet sker i två omgångar, liksom en semifinal och en final
”Semifinalen är mellan den 28 och 30 september i Madrid. Här presenteras de 16 städerna i alfabetisk ordning och vi har 30 minuter på oss att presentera våra idéer, därefter har kommittén 30 minuter till att ställa frågor. Vi har inte fått veta hur många städer som går vidare till final”, säger han. Finalen äger rum 2011, och inför den vill uttagningskommittén besöka de valda städerna för att se hur arbetet framskrider och hur många invånare som involverar sig.
”Jag vill gärna uppmana alla till att redan nu stötta Málaga i projektet. Om vi vinner så kommer det oss alla till godo”, avslutar Francisco de la Torre.
Härmed sprids hans uppmaning vidare.
Man kan delta i genom att skriva under namninsamlingen på: www.malaga2016.es. Klicka på logon Málaga 2016.
De spanska kandidaterna till 2016
Alcalá de Henares
Burgos
Cáceres
Córdoba
Cuenca
Málaga
Murcia
Oviedo
Palma de Mallorca (och de Baleariska öarna)
Pamplona
San Sebastián
Las Palmas
Segovia
Tarragona
Zaragoza
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001