Norrman tar upp konkurrensen med de stora mobiltelefonoperatörerna

Norrman tar upp konkurrensen med de stora mobiltelefonoperatörerna

Norske Christian (Chris) Nyborg är djärv och har tagit upp konkurrensen om marknaden mot de stora mobiltelefonoperatörerna som Movistar, Vodafone och Orange. En sådan handling kräver visioner, djärvhet och inte minst kompetens, men utöver dessa egenskaper krävs också hårt arbete, uthållighet och tillräckligt med kapital för att det ska lyckas. Kanske en omöjlig ekvation och uppgift för de flesta, men inte för Chris, grundare av Másmovil. En Sueco har träffat honom.

Vem är Chris och vad har du för bakgrund?
Jag är utbildad civilekonom från BI och tog min MBA i Italien. Därefter arbetade jag under fem års tid hos den svenska mobiltelefontillverkaren Ericsson i Sverige, Thailand, Italien, Portugal och Spanien. Innan jag började utveckla Másmovil arbetade jag som senior försäljningschef för Spanien och Portugal. De kunskaper jag fick kring den spanska marknaden fick mig snabbt att förstå att mobiltelefonin i Spanien är extremt dyr, i jämförelse med andra europeiska länder. Kundservicen var ordinär, för att säga mycket lite tillfredsställande.
Så började drömmen om att etablera en spansk mobiltelefonoperatör.

Det är en sak att ha drömmar och visioner, men hur hittade du rätt människor till att etablera företaget?
Min partner, Meinrad (Meini) Spenger från Österrike och jag började 2005 utarbeta en verksamhetsplan. Grundarna av Telmore och CBB i Danmark hade haft stor framgång med deras lågpriskoncept och det var därifrån som vi fick mycket av vår inspiration. Vi var säkra på att utvecklingen skulle ge oss vind i seglen och i januari 2006 beordrade EU de tre spanska mobiloperatörerna att hyra ut mobilnätet till andra operatörer för att öka konkurrensen på marknaden. Därefter sa både Meini och jag upp oss från våra fasta tjänster för att satsa allt för att få rättigheter till att lansera en ny mobil-operatör i Spanien.
Vi konkurrerade med 130 etablerade företag i kampen om att bli en av de 10-12 första som fick ett avtal. Detta var 2007 – efter att vi redan hade använt alla våra besparingar. Vi delade lägenhet med vår första medarbetare, norrmannen Trond Urdahl, i nästan två år för att få det hela att gå ihop ekonomiskt. Vi medverkade också i spansk TV (Telemadrid) med reportage om hur vi lagade pasta med pesto, det åt vi nästan varje dag.
Då jag sa upp mig från Ericsson Iberia 2006, sa min chef att jag var fullständigt galen. Han, liksom de andra, menade att det bara var stora etablerade bolag som kunde få ett avtal om att starta en ny mobiltelefonoperatör. Men vi fick avtalet, och idag har vi 32 anställda plus 40 personer som arbetar på vårt Call Center.
Ansvarig var svenske Pär Waller. Han hade tidigare arbetat som administratörschef på Ericsson och på Spanska Teletech, och hans insats var oerhört viktig för oss de fyra första åren. Det var likadant med Raimo Lindgren som tidigare arbetat som administratörschef på Ericsson i Spanien. Han öppnade dörrar och presenterade oss för rätt personer inom branschen.

Visionen hade du, medarbetarna skaffade du, men hur finansierade du det hela?
Etablering och utvecklingskapitalet kom först och främst från två huvudkällor, norsk-svenska Northzone Ventures, som är specialister inom mjukvara, teknologi och telekommunikation, samt den norska mediegruppen Schibsted ASA, som idag har verksamhet i över 20 länder.
Dessa två investerare står för kvalitet och framsynthet och de skulle inte ha involverat sig i Másmovil om de inte trodde på konceptet.

Du arbetade med planeringen i två år, så när startskottet ljöd i februari 2008 var det väl väldigt spännande att se om ni skulle få några abonnenter?
De första 18 månaderna präglades av en ganska långsam tillväxt, vilket var förväntat. Spanjorerna är generellt ganska konservativa och skeptiska inför nya mobiltelefonoperatörer. Men, sedan slutet av 2009 har det gått mycket bättre. Det är tydligt att vi äntligen har fått förtroende hos användarna. Antalet abonnenter ökar varje månad och vi har nu 120 000 kunder.

Hur stor är den spanska mobiltelefonimarknaden och vilken potential ser du när det gäller Másmovils andel?
Reellt sett så bor det ju nästan 50 miljoner invånare i Spanien och mobilpenetrationen ligger på mer än 100 procent, vilket betyder att många användare har två eller tre mobilnummer. Även om konkurrensen är hård så har Másmovil stor potential, och vi bör kunna bli minst dubbelt så stora inom loppet av 18 månader.

Vilket marknadssegment riktar ni er till primärt?
Vi kallar våra kunder för ”Smart buyers”. De är prismedvetna och inte rädda för att byta mobiloperatör. Detta segment består av spanjorer i åldersgruppen 30-45 år, men vi ser att det hela tiden utvecklas åt båda hållen. Vi satsar också mycket på engelsmän och skandinaver.

Vilka är fördelarna med att byta till Másmovil?
Kostnaderna minskar betydligt, ofta mer än halveras de: Vi har de lägsta priserna i Spanien – endast 3 cent per minut. Det är också väldigt billigt att ringa hem till Skandinavien: från 7 cent per minut till det fasta telenätet och 18 cent per minut till mobil. Det är väsentligt mycket billigare än hos de tre stora operatörerna. Vi är också bland de billigaste när det kommer till mobilt bredband.
Vi har skandinaviska agenter, så man kan prata med oss på sitt egna språk. På kundcentret finns det varje dag engelsktalande personal, och måndag till fredag finns personal som också pratar de skandinaviska språken.
Ingen bindningstid.
Vi är den enda operatören som erbjuder Skype i mobiltelefonen utan bindningstid eller fasta avgifter.
Minimiförbrukningen är endast 1 euro per månad.
Möjlighet att alltid kontrollera räkningen via det personliga kontot på:
www.masmovil.es.

Är Másmovils priser fortfarande lika konkurrenskraftiga som de var från början?
Ja, mer eller mindre. De tre stora operatörerna har blivit lite billigare så skillnaden har minskat lite. Dock sparar man fortfarande omkring 50 procent om man byter till oss.

Erbjuder ni några andra produkter?
Vi erbjuder allt inom mobiltelefoni och mobilt bredband: kontantkort, abonnemang med betalservice, automatisk påladdning av kredit. Mobilt bredband med fast eller rörligt pris. Vi säljer också USB-modem som man kan koppla till sin PC för att internetsurfa via mobilt bredband.

Hur kan man på lättaste sätt byta till Másmovil?
Det gör man lättast genom att gå in på: www.masmovil.es, eller genom att ringa gratis till vårt kundcenter på 1473, eller gå in och prata med någon av våra skandinaviska distributörer på Costa del Sol. Se Másmovils annons här i tidningen.

Hur betalar man?
Via banken i början av varje månad, eller via den automatiska påladdningstjänsten med kreditkort. Man kan köpa minuter via våra kundcenter, vår hemsida eller hos nästan alla butiker i Spanien som erbjuder mobiltelefoni.

Hur kan man på ett enkelt sätt jämföra priserna mellan de enskilda operatörerna?
De stora operatörerna har skapat en djungel med mer än 300 olika prisnivåer. Det enklaste är att välja en mobiloperatör som Másmovil, som har samma pris till alla operatörer oavsett tid på dygnet. Det finns en bra prisjämförelse på www.doctorsim.com, en oberoende sida på nätet som jämför alla operatörer.
Det verkar som om din vision har gått i uppfyll-else, men vänner och andra intressen har väl kommit lite i andra hand i början?
Det är ju ett komplicerat projekt, så jag har jobbat så mycket som jag har kunnat sedan starten för fem år sedan. 80 timmars veckor har varit mer en regel än undantag. Men det roliga är att man startar sitt egna företag, och då får man definitivt en helt speciell, extra energi.
Mer information om Másmovil hittar du på: www.masmovil.es

Kort om Christian Nyborg
Namn: Christian Solli Nyborg
Född 9 juli 1972
Stad: Flateby, utanför Oslo
Karriär: L.M. Ericsson
2001-2003 Global Executive Management Program i Madrid, Stockholm och Bangkok
2003-2004 Business Development Manager i Thailand
2005-2006 Senior försäljningschef i Portugal och Spanien
2006- Planering, etablering och utveckling av Másmovil
Språk: Norska, engelska, spanska, italienska, portugisiska och svenska.
Intressen: Historia, resa, fotboll, windsurfing, kite-surfing, snowboarding och volleyball.
Bostadsort: Madrid.
Civilstånd: Sambo med en brasilianare.
Äter helst: Norsk hummer, Sushi, Thai och paella.
Dricker: Mangojuice, öl, gott vin.
Resmål: Hytte i Nordnorge, Tarifa, Nordbrasilien.
Favoritstäder: Barcelona, Rio de Janeiro, Kapstaden
Fotbollsklubb: Lillestrøm och FC Barcelona
Största ovanan: Snusar

Av Arne Lie

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.