Varför behövs det utbildade hundpsykologer?
Jag har varit färdig beteendevetare i ca 10 år, min utbildning har jag fått i Sverige via Hundutbildningsgruppen. Vi hade lärare som Anders Hallgren, Lars Fäldt och David Selin.
Som utbildad instruktör kan man mycket om att träna en hund och lösa de flesta vardagsproblem, men när problemen går på djupet räcker man oftast inte till. För mig var detta en begränsning och jag ville lära mig mer om dessa fantastiska djur så jag valde att läsa vidare till beteendevetare, i folkmun kallat hundpsykolog.

Vad gör då en hundpsykolog?
Man börjar med att göra en utredning för att försöka hitta orsaken till att hunden beter sig illa, otrevligt eller konstigt. Det kan bottna i många saker som t.ex. smärta, rädsla eller tidigare erfarenheter. Det kan även bero på något så enkelt som understimulering.
För mig är det viktigt att ha ett gott samarbete med en veterinär som jag litar på för att kunna utesluta smärta innan man börjar arbeta med en hund. Det är ju så att man kan symtomträna en hund, dvs. man kan träna bort eventuella problem, men om man inte går till botten med orsaken, dyker det snart upp ett annat för att hunden fortfarande inte mår bra.
Som hundpsykolog pratar man inte med hundenman läser dess beteende och kroppsspråk för att försöka se vad det är den säger. Man kollar också mycket på hur ägaren agerar och hur hund och ägare integrerar med varandra.
Hos veterinären ser man ofta hur hundägare i all välmening bara förstärker hundens rädsla med sitt beteende. Detta beror på att vi män-n-iskor gärna förmänskligar våra djur och tröst-ar dem i obehagliga situationer. Det vi gör från hundens perspektiv är att tala om att vi också tycker att situationen är obehaglig och därmed förstärker dess rädsla.
Samarbetet med en veterinär fungerar även på andra hållet, man hittar ingen medicinsk förklaring till problemet och ger då hunden en andra chans till ett problemfritt liv genom att hänvisa till en hundpsykolog. Jag önskar att fler veterinärer hade varit lika öppna för saker utanför deras expertisområde som Susanne Kamu är.

Av Susanne Kamu
Skandinavisk Smådjursklinik
Auktoriserad veterinär, DVM
contact@petvetkamu.com
www.petvetkamu.com
Tel. 952 667 333
 

Av Susanne Kamu, Skandinavisk Smådyrsklinik

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.