La Sueca: och så var Bin Ladin död

La Sueca: och så var Bin Ladin död

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Det är den andra maj och helgdag. Arbetarnas, – folkets dag inföll på en söndag varför helgdagen flyttats fram. Sakteligen vaknar jag efter en god natts sömn. Bara för att njuta lite extra av denna helgdagsmåndag slår jag på tv:n i sovrummet och tänker ligga och dra mig en stund. Men det blir inte så mycket att ligga och dra sig till skvaller om det engelska bröllopet som ägt rum några dagar tidigare, eller om väder och vind. Istället möts jag av BBC:s extra insatta nyhetssändningar, som kommer till att rulla hela dagen, som med stora rubriker meddelar att Osama Bin Ladin är död, att han har hittats i ett trevåningshus i Abbottabad. Där lär han ha bott under de senaste åren med ytterst sparsam omvärldskontakt. Jag får av nyheterna veta att en amerikansk säkerhetsstyrka lokaliserat honom och att en insatsstyrka gick till attack på söndagen med uppdrag att döda honom.
Inga bilder från attacken visas. Istället visas hyllande amerikaner från Ground Zero och speakerrösten berättar att en nästan tio års jakt på världens mest efterlysta man, han som stått för världens hittills värsta terrordåd riktat mot USA, 9/11, framgångsrikt nått sitt slut. Hela tiden bilder på människor som är lyckliga över att denne man nu har mördats, och de bränner bilder på honom samt flaggor som representerar hans land.
Nyheterna fortsätter att sända kring denna historiska händelse under de följande dagarna, men redan samma dag begravs han till havs för att al-Qaida anhängare inte ska kunna vallfärda till hans grav. Fler och fler inslag från människor på plats i Abbottabad, fler och fler som uttrycker sin lycka över att han – Bin Ladin, nu är död. Samma dag får man se bilder inifrån huset där Bin Ladin lär ha spenderat sina sista år, tillsammans med människor som han litade på. Men ingen bild på honom som död.
Fortfarande idag, veckor efter ”den framgångsrika attacken” har inga bilder visats på en död Osama Bin Ladin, men rättvisa har skapats enligt USA:s president Barack Obama.

Visst kan man ”köpa” allting man läser och hör, och visst borde man kunna lita på stora nyhetskällor, och visst anser nog vi i väst att vi vet hur man beter sig. Men här kommer mina frågor kring både det ena och det andra.
Först tycker jag att det är ytterst underligt att världens mest eftersökta man lyckas hålla sig gömd i en stad sex mil norr om Pakistans huvudstad. Men om det nu var Bin Ladin som hittades, och världens mäktigaste man, Mr Obama, talar om rättvisa, så varför ställdes inte denna terroristernas frontfigur inför rätta? Till och med Saddam Hussein ställdes inför rätta innan han hängdes, vilket tittare världen över kunde bevittna genom sina TV-skärmar, så var är rättvisan i detta sammanhang? Är det inte domstolsväsendet som vi i väst menar skapar vår rättvisa och vår demokrati som ska genomsyra hela vår världsbild? Vi får inte glömma att vi ofta är mycket snabba att fördöma ickedemokratiska länder som saknar domstol. Rättvisa i detta fall handlar ju om att skipa rättvisa för alla dem som har fallit offer för terrorismen, inte att terroristen ska gå fri!
Saddam Hussein hade otaliga look-alikes, vad säger att inte Bin Ladin också hade det och att man fångat fel man? Kanske man inte vågar stå för sitt misstag och vad är då bättre än att begrava honom i havet, direkt? Bin Ladin har ju trots allt hållit sig gömd under många år, så lite mer sanningsundanhållande från staters sida kan ju aldrig skada. Jo, DNA-test har visat på att det var rätt man, men inte ens data på detta har visats för oss medborgare i väst. Det har dessutom ryktats om att Bin Ladin varit sjuk under en längre tid, så vad säger att han över huvudtaget var i livet vid tidpunkten som han skulle ha tillfångatagits?

Ytterligare en sak som jag reagerade starkt över redan vid de första tv-sändningarna var bilderna från Ground Zero. Upprepade gånger fördömer vi människor som vi ser på TV som bränner västländernas flaggor, men i nyhetssändningarna efter denne mans död ser jag samma sak hända i ”the land of the free”. Människor firar den döde Bin Ladin genom att bränna bilder av honom samt flaggor. Jag trodde detta var förbjudet, att bränna flaggor, men det kanske bara gäller de länder som inte lever i en demokrati.
Vi vet ingenting, förutom att västvärlden absolut inte betett sig föredömligt i detta fall. Fler frågetecken har skapats. Men det absolut farligaste med det hela tror jag är, att ”storebror” inte visat oss medborgare några bevis utan bara lagt locket på, vilket i sin tur bidrar till att det som skett är på väg att rinna ut i sanden, och myten om Bin Ladin inte är släckt, utan kan ligga och glöda som en varm pyreld.

Av Sara Laine

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco