kineser i spanien – invasion eller integration?

kineser i spanien - invasion eller integration?

En stor del av industriområdet Polígono Guadalhorce i Málaga är känt som China Town. Många av företagen här är grossister som importerar och säljer kläder, skor, väskor och tingeltangel eller matvaror från Kina. De säljer inte bara till detaljhandeln och de många restaurangerna – alla kan komma hit och handla, och det är öppet från tidig morgon till sent på kvällen.
Svaren på våra frågor är på många platser de samma: De få ord de har lärt sig.
”No hablo español”, sa också Hua Hai, som här ses i sin klädes-butik, Hua Hai Ropa.
”Vi har kommit hit på grund av våra föräldrar”, översätter en av hans välmenande medarbetare, som därmed avslutar intervjun.

 

Sui Feng arbetar i Super Basar Euro Asia. Det är en av de många butiker som säljer kläder, solglasögon och andra saker importerade från Kina, som under senare tid har kommit att utgöra ett inslag i stadsbilden i de flesta spanska städer.
Det var 10 år sedan som hon flyttade till Spanien från Quing Tiao i nordöstra Kina.
Även kineserna har gynnats av den spanska regeln om familjesammanföring och regeringens beslut från 2005 gällande att ge illegala invandrare uppehållstillstånd.
Sui Feng kom inte hit bara för att hitta arbete, utan för att hela hennes familj redan befann sin här.
”Hur många är de?” frågar vi.
”¡Muchos!” skrattar hon.
”Varför reste de hit?”
”Det vet jag inte, de får du fråga dem”, svarar hon.

 

Rongli Wong driver restaurang Chao Long tillsammans med sin man.
”Jag var 16 år när jag kom till Spanien med mina föräldrar, för 25 år sedan. På den tiden var det trendigt att flytta till Europa”, berättar Rongli Wong, som kommer från Weng Zhou i södra Kina. Hennes medarbetares anställningsförhållanden lever inte upp till fördomarna att kineser arbetar nästan dygnet runt.
”De arbetar åtta timmar per dag, har en dag ledigt eller en och en halv per vecka och de flesta har precis varit på semester i Kina då restaurangen har varit stängd pga. ombyggnad. Vi följer de spanska lagarna”, säger Rongli Wong, som fortsätter att berätta att restaurangen har fått sitt namn efter hennes son som studerar på en internationell privatskola, var han umgås med spanjorer samt engelsmän och skandinaver.
Xiao Huane och Wei Jin är gifta. De gifte sig för tre år sedan i Kina. Då hade hon redan bott här i 10 år, medan han flyttade hit ett år efter deras bröllop. Båda två arbetar i Yue Yang som exporterar och importerar kläder m.m.
Innan hon flyttade till Málaga bodde hon i Madrid under flera år.
”Det är vackert här”, säger hon.
Hon pratar bra spanska, men han har inte riktigt lärt sig språket ännu.
”Det är inte för att kineser inte vill lära sig spanska, men för oss är det ganska svårt, speciellt för de äldre. Många lär sig dock språket för att kunna göra affärer med spanjorer, annars handlar vi ju mest med andra kineser”, förklarar hon.

Kineserna i Spanien
Dessa människors historier liknad andra kinesers. Många har, inte olikt andra nationaliteter, kommit till Spanien för att söka en bättre tillvaro, eller för att återförenas med föräldrar och andra släktingar.
En källa vid Policia Nacional i Madrid, vars namn inte får offentliggöras enligt kårens regler, säger att de, precis som alla andra resande och hitflyttade, kommer in i Spanien via flygplatserna, alltså helt lagligt.

Ziliang Zhan från den kinesiska tidningen El Mandarin, som utkommer i hela Spanien, berättar för oss att det finns 166 223 mantalsskrivna kineser i landet.
Katalonien är den mest populära regionen med 47 387, medan det bor 44 304 i Madrid och 16 054 i Andalusien. Ziliang Zhan, som inte vill vara med på foto, fortsätter att förklara att kineserna naturligtvis måste ha visum för att komma in i landet. Kortfattat kräver det att man kan bevisa att man är ekonomisk oberoende och att man har en någon slags relation till landet.
”Att få visum är inte lätt, och det är också svårt att få uppehållstillstånd. Det finns fyra olika alternativ: tillfälligt uppehållstillstånd för studerande, äktenskap med en spanjor, uppehållstillstånd för egenföretagare och tillstånd för dem som vistats i landet under mer än tre år”, förklarar han.
Enligt Ziliang Zhan kommer de flesta hit för att tjäna pengar och starta någon verksamhet. ”För dem är det inte så stor skillnad mellan att öppna en Todo a Cien eller en restaurang i Spanien eller Italien”, säger han.

Smuggling och triader
Också det är som med alla andra nationaliteter; ingen vet säkert hur många kineser som verkligen uppehåller sig i Spanien. Uppskattningar från flera källor pekar på en siffra motsvarande 230 000 i hela landet, och att det år 2020 kommer vara 950 000 från världens befolkningstät-aste nation, av vilka 35 procent har smugglats in i Spanien.
Några får naturligtvis hjälp av kinesiska ligor eller en slags maffia, kallad triader, som under flera årtionden har opererat i Europa, inklusive Spanien. Många kineser kommer till Europa med den övriga immigrationen, majoriteten från provinsen Zhejiang, en av de provinser i Kina som har flest ligor, och uppskattningsvis kommer 80 procent av de kineser, som idag uppehåller sig i Spanien, därifrån.
Med Mao Tse-Tung och den kommunistiska revolutionen reducerades antalet av utvandrade drastiskt, men som bekant flydde många, förföljda av regimen på grund av politiska eller religiösa orsaker. Det förtryckande, kommunistiska styrets hårdhänta metoder fick också triaderna att fly, först till andra asiatiska länder, varifrån de senare har expanderat verksamheterna.
Från och med Maos död 1976 och under 1980-talet blev Kina ett öppnare land. Det blev lättare att resa ut ur landet, men samtidigt var det färre som önskade att göra det.
Många av dem som reste kom säkert till Europa med visum och fick arbetstillstånd tack vare familj eller vänner, som redan var här och som ordnade med kontrakt. Men trots det räknar man med att över hälften av dessa kontrakt var fiktiva. Men med visum kom det in i landet och familj eller vänner hjälpte dem med att få ett riktigt arbete. Andra har inte haft denna kontakt och har i stället fått anknytning till triader, som arbetar med människotransporter till Europa, Nordamerika och Australien.
Vår anonyma källa berättar att det kostar omkring 30 000 euro för en kines att transporteras till Spanien och att omkring 80 000 kineser skulle uppehålla sig i landet illegalt. Många av dem ska dessutom först senare betala av ”biljetten” och räntor – och resten är som i en film.

Polisens arbete
Den spanska polisen vill inte tala om dessa problem. Vår källa menar inte att det handlar om en utpräglad kinesisk maffia, inte heller att det ligger någon sanning i ryktet om att endast kineser kan sälja importerade varor från Kina och öppna kinesiska restauranger.
”Nej, det kan jag inte bekräfta”, säger han. ”De kinesiska restaurangerna drivs av kineser, liksom att italienare har pizzerior. En spanjor kan ju trots allt inte veta hur man lagar kinesisk mat”.
Men det betyder inte att polisen inte har problem, även med kineser.
”Några av dem är involverade i distribution och försäljning av kopior, särskilt kopior av kända klädmärken, och det är det som vi arbetar med mest”, säger den icke namngivna källan hos Policia Nacional.
Polisen ska under de senaste åren ha avslöjat 270 ligor och anhållit ca 500 medlemmar, varav majoriteten har opererat med stölder, kidnappningar och indrivning av skyddspengar inom det ganska slutna, kinesiska samhället, var slutenhet komplicerar polisens arbete. I detta samhälle gäller en regel om att man inte yttrar någonting till någon utanför de kinesiska väggarna, varför de spanska myndigheterna har begränsad kännedom om vad det är som försiggår.

Samhälle i samhället
Kineserna har dessutom deras egna leverantörer, butiker, restauranger, frisörer, traditionella läkare, dagis, rådgivare och tolkar, mycket likt andra nationaliteter, som är starkt representerade i landet. Kineserna representerar 16 procent av de utländska egenföretagarna i Spanien. De flesta är restauranger eller små butiker, som förr kallades Todo por Cien, med referens till den tiden då allt hos dem kostade 100 pesetas. 10 procent av Spaniens grossistförsäljning av kläder ligger i kinesiska händer.
Bara i Málagaprovinsen finns nu över 2 000 företag som ägs av kineser. Det är inte längre kinesiska restauranger, Todo a Cien, eller basarer och matbutiker; de kinesiska invandrarna, nu entreprenörer, letar också efter andra möjligheter. Flera av dem har under de senaste åren byggt upp hela imperium, men som så många andra nationaliteter håller de sig för sig själva, utan att integreras. Speciellt de äldre som inte lär sig spanska, inte bara för att det är svårt, utan för att det inte är nödvändigt för att klara sig.

Generation integration
Däremot har många av de yngre, de som under de senaste åren kunnat komma hit tack vare reglerna kring familjesammanföring, en annan inställning.
De har bättre utbildning och de vill ha ett tillhörandeförhållande till landet, som de i många fall ser som mer hemland än Kina.
De lär sig språket och de integreras i delar av det kulturella lapptäcke som Spanien idag är, där man kan vara sig själv och leva med det bästa från båda världar. Och jo, de flesta arbetar flitigt.
”En av sju kineser är egenföretagare, de är importörer, grossister, restaurangägare eller har någon annan typ av verksamhet. Majoriteten av arbetsstyrkan arbetar i dessa företag ägda av kineser. Några spara och skickar hem pengar till familjen i Kina. Den tredje gruppen, som inkluderar studerande, drömmer om att lära sig språket och den spanska kulturen”, säger Ziliang Zhan.
Han menar att många integrera sig riktigt bra då det är nödvändigt för att kunna göra affärer med spanjorer, men också för att de, med hans ord, är sympatiska, toleranta och förstår sig på att njuta av livet.

Företagande vs. Tradition
Det är kanske deras inställning till spanjorer som gör att kineserna generellt sett är välkomna. Det är dock med ett undantag, spanska företagare fruktar den närmast invasionsliknande expansionen av kinesiska basarer och restauranger, som med mycket låga priser och ihärdighet, utgör ett hot mot de spanskägda verksamheterna. Ett exempel var en demonstration förra året i Eixample i Barcelona, var invånarna kände att de invaderades. I stadsdelen finns det över 400 kinesägda verksamheter, medan de spanska företagarna sakteligen försvinner, då kineserna är villiga till att betala högre hyror än vad spanjorerna kan göra.
Spanjorerna menar att den stora kinesiska invasionen har ödelagt stadsdelens traditionella och kulturella struktur, och att de vill att myndigheterna ingriper – även om kineserna följer lagen och har samma rättigheter som alla andra.

_____

Ett land till salu
José Luis Zapatero var på stadsbesök i Kina i mitten av april, det var statsministerns fjärde besök. Under tiden när han befann sig i Beijing meddelade regeringen att Kina var redo för att köpa flera spanska statsobligationer. Kina står redan för 12 procent, motsvarande 25 miljarder euro, av Spaniens totala skuld till utlandet.
Samtidigt meddelades det att det östasiatiska landet också skulle investera i den spanska banksektorn. De skulle bistå med 9,3 miljarder euro till de trängda sparbankerna. Det skapade en stor glädje i den spanska banksektorn, vilket fick eko i dagspressen. Man skulle uppenbart hellre ha kinesiska investerare, vilket är lika med den kinesiska regeringen, är att låta den spanska regeringen nationalisera sparbankerna.
Ett par dagar senare kom det dock fram, att så var inte fallet, att Kina var redo att investera i las cajas, och regeringen var tvungen att erkänna att det hade ”begåtts ett fel i identifieringen av investeringen och beloppet”. Statsministern gjorde också kineserna uppmärksamma på andra investeringsmöjligheter i Spanien, nämligen försäljningen av Lotería Nacional och av luftfartsverket AENA, varav 49 procent ska privatiseras.
Statsministerns uppdrag var också att öka den spanska exporten, som redan är på uppåtgående. Spaniens försäljning till Kina steg från 2009 till 2010 med omkring 35 procent.

Av Jette Christiansen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.