Provfilmningar i Marbella

Många pratar om det och filmandet har redan satt igång. Det handlar om filmatiseringen av Liza Marklunds bestseller En plats i solen. Filmen handlar om en svensk familj som hittas gasmördad i sitt hem på Costa del Sol och kriminalreportern Annika Bengtzon, boende i Stockholm, som ger sig iväg till Spanien för att skriva om fallet. Efter ett tag förstår hon att fallet innefattar mycket mer än vad hon förväntat sig.
Filmbolaget YellowBird har köpt filmrättig-heterna till sex av Liza Marklunds böcker om reportern Annika Bengtzon, varav den första, Nobels testamente, har biopremiär i februari 2012.
Hittills har Liza Marklund skrivit åtta böcker om Annika Bengtzon och skriver nu på den nionde.

YellowBird har under hösten sökt statister för En plats i solen. En Sueco har varit på plats vid en provfilmningsdag på Hotel PYR i Puerto Banús för att ta pulsen – som var förvånansvärt avslappnad.

Johan Ring, 26 år, 2:a regiassistent, frilans, bor i Stockholm

Vad söker ni under provfilmningarna?
Vi söker dels kvalificerade statister till en minnesstundsscen vid en golfbana vilka kommer ha några få repliker. Men vi söker också bakgrundsstatister.

Vilka kvalifikationer tittar ni efter?
Det är svårt att förklara. Det är en känsla, antingen är det rätt eller inte. Jag gör provfilmningarna, sedan väljer jag ut de bästa och överlämnar dem till regissören, Peter Flinth (regisserade bl.a. Arn, red.anm.), som har det slutgiltiga ordet vem som får en roll. Mycket beror på magkänslan och om man tror att det är rätt person för rollen som ska tillsättas.

Hur gör ni för att hitta ”rätt” person?
I Sverige finns internetsidor var folk registrerar sig och vi kan därifrån handplocka utefter våra kriterier. Vi har också nära kontakt med teaterskolor och liknande när vi söker en speciell talang.
Här är det annorlunda. Vi har annonserat samt haft affischer uppe med ansökningsinformation. Många av kontakterna har också skett genom word of mouth.

Hur många har anmält intresse till provfilmningen i Marbella?
Ungefär 100 personer.

Hur går en vanlig provfilmning till?
Först pratar vi. Dels för att få information som vi behöver men också så att den sökande slappnar av lite. Sedan tas en referensbild – stillbild. Efter det presenterar den sökande sig framför filmkameran, vi repeterar scenen och så provfilmar vi. Vi tar om scenen flera gånger för att se om personen kan agera samt bli regisserad.

Har provfilmningarna gått bra?
Provfilmningar kan kännas tuktade, det är lättare när det är på riktigt, men jag tycker att alla har gjort bra ifrån sig och spelat ut.

Fia Ensgård, 58 år, klädesbutiksinnehavare av Fia i backen, bor i Nueva AndalucíaVarför har du kommit hit idag?
För att jag tycker om att göra roliga och lite annorlunda saker som förgyller vardagen.

Har du några förväntningar?
Nej, egentligen inte. Det skulle vara roligt att se hur filmarbetet går till.

Hur känns det?
Det känns bra, kul. Det är roligt att läsa mot någon. Jag har ju gjort en del reklam tidigare så det är inte den allra första gången som jag står framför kameran. Men jag har aldrig gjort någonting stort. Men jag var inte nervös innan och inte nu efter heller.

Hur tror du att det gick?
Jag är nöjd med min insats, nu är det upp till filmbolaget.

Kristina & Peder Björnander, 61 resp. 65 år, B&B-innehavare av Villa Bonita San Pedro, bor i Los Boliches

Varför har ni kommit hit idag?
Vi såg en annons om det och tänkte att det skulle vara roligt att prova.

Har ni några förväntningar?
Nej, inga höga i alla fall, det är en rolig sak, ingenting stort.

Hur känns det?
Bra! Men det är svårt att säga, vi har inte gjort någonting liknande tidigare. Eftersom alla sökande fått varsin mötestid uppstår det inga köer, vilket gör det mindre nervöst än om massor skulle stå och vänta. Det känns också skönt att de väljer den bästa tagningen, att bara få en chans skulle nog vara mer nervöst.

Hur tror ni att det gick?
Vi vet inte. Vi får väl se om de hör av sig.

Varför har ni kommit hit idag?
Elin: Jag hörde om provfilmningarna på jobbet och tänkte att det var kul att testa och tog med mig min son.

Har ni några förväntningar?
Elin: Nej inte direkt, vi får vänta tills de ringer.

Hur känns det?
Eric: Lite nervöst, lite roligt, jag fick gå runt i rummet och göra saker.
Elin: För mig var det nervöst, men kul att prova, jag har aldrig gjort någonting liknande och har ingen erfarenhet.

Hur tror ni att det gick?
Elin: Hur det gick är svårt att säga, vi provfilmade båda två. Eric har varit statist förut vid TV4-produktionen Mammas pojkar. Men då behövde han inte agera utan bara leka i en pool med andra barn. Vi hoppas inte för mycket men det skulle vara kul att få vara med.

(En Sueco kan meddela att Fia, Kristina och Peder är några av dem som man kommer att kunna se i filmen.)

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.